A leggyorsabb hangolás

A leggyorsabb hangolás

Aktív Gitár cikk Gitarshop.hu

Aktív Gitár cikk Gitarshop.hu

Az elhangolódás – locking tuner ide, satus tremoló oda – mindig is a gitárok egyik legbosszantóbb problémája volt. A senkit nem kímélő jelenséget részben a megelőzéssel (mindenféle reteszelős hangolókulcsok és hidak, jól karbantartott csúszófelületek a húroknak), részben a visszahangolás megkönnyítésével szokták orvosolni. Ez utóbbit az egyik Gitárshop.hu-n megjelent cikkemben annak idején alaposan körüljártam, érintve a speciális beépített hangolók, az automatikus kulcsok vagy húrtekerők és a digitális korrekció témakörét. Mivel úgy néz ki, maga a jelenség hosszú távon semmiképp se kerülhető el, hiába a legstabilabb szorítós megoldások, az elhangolódás bekövetkezik a hőmérsékletváltozással és az agresszívabb játéktechnikával mindenképpen (hogy a húrcseréről ne is beszéljünk), a megelőzés fontosságát nem vitatva mégis célszerűnek tűnik a behangolás megkönnyítését fejleszteni. Erre a két ismert megoldás a Tronical és a Wilkinson-féle rendszer (lásd a hivatkozott cikket).

Azóta kijött egy új generációs változat, amiről érdemes szólni, az elődje már szerepelt az előbbi cikkben is.

A Tronical GmbH. német cég arról vált ismertté, hogy ők készítették a Gibson robothangolós gitárjaihoz a berendezést. Azóta természetesen több másik rendszert is kihoztak, a legújabb a TronicalTune névre hallgató készülék ún, retrofit hangoló, azaz módosítás nélkül felszerelhető a szabványos Gibson , Ibanez, Fender és még sok más, szabványos jellegű hangolókat használó gitárokra.

A TronicalTune egy Gibson fejen

A TronicalTune egy Gibson fejen

A TronicalTune egy Fender Strat ejen

A TronicalTune egy Fender Strat fejen

A TronicalTune egy Ibanez fejen

A TronicalTune egy Ibanez fejen

A TronicalTune egy FGN fejen

A TronicalTune egy FGN fejen

A TronicalTune egy Fender Tele fejen

A TronicalTune egy Fender Tele fejen

A cég weboldalán megtalálható a kompatíbilis hangszerek listája, de ha nincs rajta a tiéd, akkor se kell mindjárt elkeseredni, letölthető sablonjaik vannak, melyeket kivágva és a gitárra illesztve azonnal látható, hogy vajon passzol-e hozzá valamelyik.

Így tudod megnézni a sablon segítségével, jó-e a gitárodra

Így tudod megnézni a sablon segítségével, jó-e a gitárodra

Legfőbb érdekessége pedig az, hogy elképesztően gyorsan dolgozik, konkrétan kb. 2-3 másodperc alatt áthangolja az egész gitárt a gyárilag beállított vagy a gitáros által előre programozható hangolások bármelyikére – azaz nincs akadálya annak, hogy szám közben váltsunk hangolást. Egyszerűen csak leveszed a hangerőt, kiválasztod a hangolási beálítást, lepengeted az üres húrokat – és másodperceken belül már folytathatod is az új hangolással.

Maga a cucc műszakilag nagyon tetszik, de nem tudom, mennyire gyakori igény az, hogy szám közben hangolást váltsanak a gitárosok? Vagy éppenséggel az a lényege, hogy megteremtse az igényt, azaz olyan eddig nem ismert többletfunkcióval lássa el a hangszert, ami kiterjesztheti a zenészek szabadságát?
Akárhogy is, természetesen már az is nagyon jól jön, ha az elhangolódott gitárt egy mozdulattal ismét pontosra hangolhatjuk vele, akár szám közben, akár a köztük tartott szünetekben.

TronicalTune készlet, 299 EUR

TronicalTune készlet, 299 EUR

Ahogy várható,  az ilyen magas szintű kényelem és rugalmasság árát alaposan meg kell fizetni, a TronicalTune 299 EUR-ba kerül, ami a mostani árfolyamon átszámolva (egyre több forintot ér az Euró megint!) 🙂 majdnem 93-94 ezer Ft-ba kerül. Azért már használtan egy egész tisztességes gitárt is lehet kapni.
Igaz, vélhetően nem a kezdő hobbigitárosoknak találták ki, a profik biztos tudják értékelni és alkalmasint megfizetni is.

A demóvideót érdemes végignézni, jó kis zene és nagyon látványos a cucc működése, valami olyan érzésem támadt, mint mikor a Forma-1 kerékcseréjét nézi az ember.

 

4 Responsesto “A leggyorsabb hangolás”

 1. Galambos Ádám szerint:

  Érdekes ez a minEtune, nekem van a Gibson SG Std (2014)en… hát használható, adott hangolás tartására, ha arra van a gitár beállítva, a napokban volt szükség Eb hangolásra egy zenekari meghallgatáson, gondoltam nagyon jó, nekem kell vacakolni, jó lesz ez…. .hááááát…. oktáv ’tisztátalansággal’ voltak problémák, abszolút kezelhetetlen lett…. tapasztalat Std-re állított gitáron drop D és open G szépen szól még (legalábbis ezeket használom) de bizonyos esetekben kellemetlen tapasztalatokat okozhat

  • Ricsike szerint:

   Oktávon lesz is baj,ha más hangolásban vagy,megváltozik az amplitúdó,viszont ezt is lehetne orvosolni,egy,a hídba szerelt szervo elektronikával,ami a babákat állítja utána.
   Pont ezen gondolkodtam,hogy ezzel mit kezdenek,de ezek szerint akkor semmit…azért jó tudni.

 2. Ricsike szerint:

  A másik,amire kíváncsi lennék,hogy mit kezd egy lebegőre állított tremoloval.

 3. tetyei jános szerint:

  Kédezném, hogy egy általam énekelt hang magasságát meg tudja-e állapítani a hangológép.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.