A világ első teljesen 3D nyomtatott gitárja

A világ első teljesen 3D nyomtatott gitárja

Már régóta csodálom a 3D nyomtatási technikát és tervezem, hogy a közeli jövőben megpróbálok nem csak kívülről, hanem használatban is megismerkedni vele.

Eddigi cikkeim 3D nyomtatott akusztikus és elektromos gitárokról.

Sajnos ez eddig még nem állt módomban, pedig az az érzésem, hogy óriási lehetőségek rejlenek benne a gitárkészítés terén is.

Ezt igazolja az is, hogy itt a világon az első olyan akusztikus gitár, ami szerkezeti elemeit tekintve teljesen 3D nyomtatással készült.

Nem csak a test, hanem a nyaka is!

A hangszer teljesen normál akusztikus gitárnak tűnne, ha nem lenne opálosan fehér, félig áttetsző. Szerintem nagyon látványos ez a légies és hűvösen elegáns külsejű, érdekes, hópihét idéző merevítőkkel.

A fém részeken kívül minden porcikája nyomtatással készült.

Alkotója Jeffrey Kerr, aki gépészmérnökként szerzett Ph. D. fokozatot a Stanfordon és már több mint 30 éve dolgozik a robotika, ipari automatizálás és szerszámgépvezérlés területén. Emellett szeret és tud is gitározni, ezekből szinte egyenesen következik, hogy gitárokat is készít.

Alumínium akusztikus gitár

Alumínium akusztikus gitár

CNC-vel készített alu híd

CNC-vel készített alu híd

Eleinte alumíniumból gyártott akusztikus gitárokat saját fejlesztésű CNC gépével, majd később 3D nyomtatót is tervezett.

A nyomtatott akusztikus gitár elkészítése igazi kihívás volt, hiszen egy ekkora méretű tárgyat kinyomtatni nem egyszerű feladat. Jeff a saját tervezésű nyomtatóját használta erre is.

Még így is akadtak kreatív megoldásokat kívánó részek, ahol több darabból sikerült csak a részegységeket előállítani, majd pillanatragasztóval összeragasztani.
A nyakat átlósan kellett a munkafelületen elhelyezni, hogy elférjen.

A nyak is nyomtatott, ilyen még nem nagyon volt

A nyak is nyomtatott, ilyen még nem nagyon volt

Kizárólag a fémből készült elemek (hangolókulcsok, húrok, nyakpálca, bundok) hagyományos alkatrészek.

A fej nyomtatott, a kulcsok hagyományosak

A fej nyomtatott, a kulcsok hagyományosak

A hanglyuk körül érdekes mintázat

A hanglyuk körül érdekes mintázat

A hanglyuk körül érdekes mintázat látható. A körkörös elemekből álló minta egyrészt esztétikailag szemrevaló, másrészt a könnyítés és anyagtakarékosság célját szolgálja.

A hanglyuk körül érdekes mintázat

A hanglyuk körül érdekes mintázat

A gitár elkészítéséhez 1,5 kg PLA-t, azaz polylactic acid-ot, kukoricakeményítőből és cukornádból előállított tejsav alapú biológiailag lebomló műanyagot használt fel.

Érdekes bordázat, hópihe vagy fraktál alakban

Érdekes bordázat, hópihe vagy fraktál alakban

A fedlap alján nem a szokásos bordázat, hanem egy fraktál, vagy inkább hópihe mintázatú merevítőrendszer látszik.

A hangszer sajnos nem eladó, viszont a jó hír az, hogy Jeff publikussá tette a terveket, amelyeket bárki, akinek van 3D nyomtatóhoz hozzáférése, szabadon felhasználhat, hogy kinyomtassa a sajátját. Itt letölthetők.

A gitár 60 óra alatt készült el. A fedlap és a káva 3 darabból, a hátlap szintén 3-ból, a fogólap 2 darabból, valamint a fej és a híd egy-egy darabból áll.

A hangjáról pedig itt egy rövid videó, amin az alkotó maga játszik rajta.

Jeff Kerr Plays His 3D Printed Guitar from Foundry Makerspace on Vimeo.

Forrás: Makezine

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.