Boldog Születésnapot, Mark Knopfler!

Boldog Születésnapot, Mark Knopfler!

Mark egy Monteleone gitárral

Mark egy Monteleone gitárral

Mark Knopfler augusztus 12-én 63 éves.

A Dire Straits alapító gitárosa, a jellegzetes, tiszta Stratocasteres hangzással és rockban szokatlan, egyedi fingerstyle (három ujjal penget) stílussal hamar a zene élvonalába került. Egyszerűnek tűnő, de kidolgozott és eltalált zenei alapok, dallamos és finoman technikás, hatalmas dinamikával és rengeteg apró mesterfogással játszott szólók jellemezték a hetvenes évek végén feltűnt együttest.

Akkoriban testvérével, Daviddel együtt zenéltek, aki maga is jó gitáros és dalszerző, de valahogy sose tudott kilépni ismertebb és ambíciózusabb bátyja árnyékából.

Mark Feuder Knopfler magyar származású, apja magyar zsidó építész volt, anyja angol. Apjának még idejében sikerült a nácik fokozódó befolyása miatt elhagynia a fasizálódó Magyarországot, 1939-ben sikerült elhagynia és Angliában telepedett le, Blyth városában Northumberland-ben, ott ismerte meg gyerekeinek későbbi anyját.

Mark egyébként balkezes, de gitárosként jobbkezesként játszik, állítása szerint a nyújtásban sokat segített, hogy a bal kezének ujjai erősebbek, mivel akár két húrt is egy egész hanggal el tud nyújtani (eegen, magam is tapasztaltam, mennyire nem egyszerű ez, mikor próbáltam az ő zenéit játszani).

Egyedi ujjpengetéses stílusa állítólag egy véletlennek köszönhető, mikor 1973-ban Londonban egy éjjel barátaival zenélgetett, az egyetlen használható hangszer egy rozzant, görbe nyakú akusztikus volt, amit nagyon vékony húrokkal húrozott fel, hogy használható legyen, de még így se nagyon sikerült megszólalásra bírni, csak akkor, ha ujjal pengette – állítása szerint ekkor fedezte fel magának a saját későbbi stílusát. Blues, folk (skót-ír), country, hardrock, jazz elegyedik zenéjében, mely azonnal felismerhető néhány hangból is, ahogy jellegzetes, kissé érdes, mély hangú, elbeszélő stílusú éneklése is.

Nekem személyesen egyik nagy példaképen és kedvenc gitárosom. Magam nem vagyok egy szenvedélyes rajongó típus, de talán az ő zenéje és stílusa volt mindeddig a legnagyobb hatással rám. Legtöbbet használt hangszereim a Strat stílusú gitárok és hasonló Fender Vibrolux Reverb erősítőm van (sajnos már csak a „reissue”-modellre futotta), mint amit a kezdetekben ő is sokat használt.

Mark Knopfler weboldalak:

MarkKnopfler.com

Mark-Kopfler-news

Mark Knopfler a Facebookon

Mark Knopfler a Myspace-en

Mark Knopfler az iMDB-n (filmzenéi)

Mark Knopfler a magyar Wikipédián

Néhány érdekes tény Mark Knopflerről:

  • Több mint 130 gitáron játszott (ez nem jelenti azt, hogy most ennyi van neki, nem gyűjtő típus, minden hangszerét használja és mindnek megvan a helye egy-egy dalban. Természetesen legismertebb a tiszta Strat hangzása, alulról a második pickup állásban, ami a kezdeti lemezeken legtöbbet volt hallható. Később a Fendert Schecterekre cserélte, majd jöt a Suhr és Pensa korszak, de számos Gibsonja és egyéb gitárja is van, akit érdekel részletesen, két kiváló rajongói oldal is bőven szolgáltat információt róluk: On Every Bootleg és MK-guitar)
  • 2000-ben „Officer of the Order of British Empire” kitüntetésben részesült a zenei munkásságáért
  • Első házasságából két iker gyeremeke, Benji és Joseph, másodikból egy lánya, Isabella van
  • Dinoszauruszt neveztek el róla (Masiakasaurus Knopfleri), mivel a kutató a csontok megtalálása közben épp az ő zenéjét hallgatta.
Knopflerszaurusz, azaz Masiakasaurus Knopfleri

Knopflerszaurusz, azaz Masiakasaurus Knopfleri

Martin 000-40S Mark Knopfler

Martin 000-40S Mark Knopfler

Fender Stratocaster Mark Knopfler Signature

Fender Stratocaster Mark Knopfler Signature

  • Több Grammy és egyéb zene elismerésben részesült
  • Zenész karrierje előtt két évig újságíróként is dolgozott, majd diplomázása után angolt tanított

Néhány zenéje, mely az örök legjobbak között van számomra, némelyiket magam is rendszeresen szoktam játszogatni:

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.