Dobos a pedálban

Dobos a pedálban

Minden gitáros tudja, mennyivel jobb gyakorolni, ha szól alattunk egy rendes ritmus, nem csak az unalmas metronóm vagy a saját lábdobogásunk. Sőt, azok, akik egyedül szoktak fellépni (például Benkő Zsolt barátom), biztos még élvezetesebbé tudják tenni a zenéjüket, ha valami jól hangzó dob is megy alatta néha.

Én ugyan csak otthon játszogató hobbizenész vagyok, de sokszor zavart már, hogy a felvételeken mindig a digitális felvevő beépített dobhangzásait tudom használni, ez egy idő múlva elég unalmas, ha mást akarok, számítógéphez kell ülnöm és ott bogarásznom a dobmintákból, ami viszont valamiért kimondottan taszító nekem – mivel több mint 20 éve munkaidőmet számítógép előtt töltöm, szeretném, ha legalább a zenélés közben megszabadulhatnék tőle. Biztos sokan próbálkoznak dobgépekkel – persze, lehet, csak éppen: drága, bonyolult, kell hozzá már egy keverő és máris ott tartunk, hogy kétszer annyi hely és kábel szükséges, mint szeretnénk, vagyis ágyúval verébre.

BeatBuddy, a dobgép pedál

BeatBuddy, a dobgép pedál

Tulajdonképpen ezek után annyira kézenfekvőnek tűnik a megoldás, hogy meglepő, miért kellett 2014-ig várni rá, de hogy mennyire nagy dobás, azt mindjárt elmondom.
A BeatBuddy egy pedálméretű dobgép, kiváló minőségű sampling dobhangokkal (Goran Grooves stúdió, Miami – a MIDI ritmusok nincsenek kvantálva, minden dobot többféle dinamikával mintavételeztek), rendkívül egyszerű kezelhetőséggel és számítógépes szerkesztés-bővítési lehetőséggel, SD kártyás memóriával, 199 dollárért.

BeatBuddy, a dobgép pedál

BeatBuddy, a dobgép pedál

A cucc pofás, modern, robusztus alumínium házban van, és alig nagyobb egy átlagos pedálnál, a kezelése pedig rém egyszerű, még egy gitárosnak is. 😉

A BeatBuddy kezelőfelülete

A BeatBuddy kezelőfelülete

Nem kell mást tenni, mint bekötni a pedálok közé, az 1.8”-es színes kijelzőn kiválasztani a 10 -féle dobkészlet egyikét, megkeresni a 200 ritmusmintából a megfelelőt és elindítani. A pedál nyomására fill-t (melyek minden esetben különböznek, hogy minél élőbbnek hasson), hosszabb nyomvatartására pedig a versszak-refrén átvezetést kapcsolhatjuk, illetve véget vethetünk a számnak. Opcionális lábkapcsolóval további hangeffektusokat (taps, cin) szúrhatunk be.

BeatBuddy: The first guitar pedal drum machine from Singular Sound on Vimeo.

Nagy előnye, hogy MIDI szinkron-képes, tehát MIDI-s looper pedállal is használható. Természetesen a csendes gyakorláshoz van fejhallgató kimenete is, mely külön hangerőszabályzóval bír. Azt talán mondanom se kell, hogy full sztereo a hangzás.

USB kábelen keresztül a tartozék szoftverrel saját ritmusokat és/vagy hangmintákat lehet feltölteni, illetve rendszeresen frissülő, folyamatosan bővülő választékból választható letöltés a gyártó honlapjáról majd.

A BeatBuddy szoftvere

A BeatBuddy szoftvere

Hogy mennyire belecsaptak a lecsóba a készítők, jól mutatja az Indiegogo közösségi finanszírozással elindított projekt állása: 75000 dolláros célt tűztek ki a gyártás elindításához, és 19 nappal a kampány vége előtt már kis híján 200 ezer dollár jött össze!

Ha most befizetsz, áprilisra talán már meglehet – ha tovább vársz, már másfélszer annyit kell leszurkolni érte. Tudom, magyar anyagi lehetőségekhez képest nem olcsó – de biztos akad, akinek megéri.

 

 

One Responseto “Dobos a pedálban”

  1. Andrasi Miklós szerint:

    Szeretném megkérdezni, hogy a fent ismertetett Beat Buddy dobgép pedálhoz hozzá lehet e jutni? Milyen áron, milyen módon és mennyi idő alatt.Kérnék értesítést a fenti e-mail címre.

    Köszönettel: Andrási Miklós

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.