Koptató gitár

Koptató gitár

A ESP felsőkategóriás japán gyártó, melyhez több márkanév is tartozik. Legtöbbünk biztos találkozott már a kezdő-közép osztályba tartozó LTD hangszerekkel, melyek nem japánban készülnek, hanem a szokásos ázsia OEM gyártók valamelyikénél és bár minőségük nem éri el az ESP szintjét, de nem is rosszabbak mint a hasonló árkategóriájú más márkáké.

Nálunk már sokkal kevéssé ismert a Grass Roots nevű márka, mely szintén az ESP alá tartozik, de mivel japán belpiacos modell, nem igazán jut el felénk még a híre se. Az LTD-nél épp ezért jóval magasabb minőséget is képvisel, bár a 400-as szériáét nem éri el. A kilencvenes években még ezek is Japánban készültek, de manapság már jó ideje koreai gyárban zajlik az előállításuk. Faanyag és megmunkálás tekintetében igazán jókat olvasni róluk, de az elektronika (Alpha potméterek, LTD hangszedők) és a fémalkatrészek tekintetében már kicsit több a kritika.

A palettén jórészt a legismertebb amerikai gitárok jól sikerült utánzatai vannak, illetve az LTD-hez hasonló más modellek is.

Nemrég az eBayen véletlenül futottam bele egy különleges példányukba: a GR-PGG modell első látásra úgy néz ki, mintha csak félig lenne összerakva, a teste hiányozna. Csak egy nyak és egy koptató látható, a többi alkatrésszel együtt – de alaposabb szemlevételezéssel látható: nem, kérem, nincs itt semmi hiány, ez maga a gitár, melynek teste egy az egyben egy koptatót formáz.

Grass Roots GR-PGG, a kopató gitár

Grass Roots GR-PGG, a kopató gitár

Létezik fehérben....

Létezik fehérben….

... és feketében is.

… és feketében is.

Poénnak óriási, de gyakorlati szempontból elég sok kérdést felvet ez a hangszer: először is, kétséges, mennyire jó az egyensúlya. A test nagyjából kétharmad részének hiánya nem biztos, hogy optimális súlyeloszlást eredményez, bár léteznek minimalizált testű gitárok – de azoknál nem elsősorban a vizuális poénra gyúrva készültek.

Grass Roots GR-PGG hátulról: csak nekem nem meggyőző az a tremolós híd?

Grass Roots GR-PGG hátulról: csak nekem nem meggyőző az a tremolós híd?

Ha eltekintünk a hátrányaitól, szépen megcsinált darab...

Ha eltekintünk a hátrányaitól, szépen megcsinált darab…

A kényelem se lehet erős oldala, ülve, lábra támasztva szerintem lehetetlen vele normálisan játszani és a kéz feltámasztásának kimaradása se pozitívum, ahogy a hátul, szögben kiálló jackdugó se feltétlenül az ergonómia csúcsa.

Grass Roots GR-PGG a "test" közelről

Grass Roots GR-PGG a “test” közelről

Végül is egyedi és látványos

Végül is egyedi és látványos

Az is kérdés számomra, hogy a test végére biggyesztett tremolós hídnál a vékony fa mennyire bírná egy intenzív tremolóhasználatot? Az, hogy gyakorlatilag a húrok a híd csak egy félujjnyi csíkján vannak kontaktusban a test fájával és az egész híd szinte a levegőben lóg, vélhetőleg rontja a hangzást is.

Egyébként tisztes, átlagos paraméterekkel rendelkezik: éger test, csavarozott juhar nyak, rózsafa vagy juhar fogólap, teljesen szokásos Strat jellegű elektronika. Külön érdekessége, hogy semmilyen márkajelzés nincs rajta…

Szállítással együtt már hetvenezer Ft-ért elérhető Japánból (+vám+ÁFA).

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.