Hogyan legyünk bunkó gitárosok – 10 egyszerű gyakorlattal

Hogyan legyünk bunkó gitárosok – 10 egyszerű gyakorlattal

Bunkó gitáros - Aktív Gitár

Bunkó gitáros

Ha igazán, de tényleg igazán azt szeretnéd, hogy elkönyveljenek  vérbeli, végtelenül bunkó gitárosnak, a következő 10 egyszerű gyakorlat használatával a siker garantált.
A gitárosok jelentős részének ezekből néhány persze már ösztönösen is megy, mindenki tudna pár jól fejlett bunkót említeni az ismeretségi körből, a Hangmester fórumokról, Gyakorikérdésekről, endorserek közül, de ha le akarod körözni őket, kövesd az alábbi jótanácsokat és tutira te leszel a bunkóság csúcsa.

 

1. A hangszerboltot tekintsd színpadnak!

Kezdj játszani mindenféle hangszeren, amihez csak hozzáférhetsz, ne kérdezd meg, használhatod-e. Játssz amilyen hangosan csak bírsz, amilyen hosszan csak lehet és a végén őrizkedj attól, hogy bármit is vegyél. Pluszpontot jelent, ha elkezdesz valaki mással együtt játszani, aki éppen kipróbál egy hangszert, sőt, az az igazi, ha elkezded ugyanazt játszani, amit ő, lehetőleg hangosabban és gyorsabban. Ez már mesterfokozatú bunkóság.

2. Tudnod kell, hogy a te pénztárcád az egyedüli, ami számít!

Ha sok pénzed van cuccokra, akkor az, ha csóró vagy, akkor az. Mindig hangoztass nagyon magabiztos véleményt a skála másik végén lévő hangszerekről, effektekről, erősítőkről. Ha csóró vagy, egyetlen egyszer se felejtsd el kihangsúlyozni, mennyire túlárazottak a márkás cuccok, mennyire vacakok és csak a nevet kell megfizetni, míg a te noname kínai motyód simán lenyomja a legnagyobb neveket is és az a hülye, aki hajlandó kifizetni többet érte – de az nyilván amúgy se tud gitározni és csak egy unalmas sznob lehet.

Ha jól állsz anyagilag, legyél végtelenül lekezelő mindenkivel, aki nem engedhet meg egy félmilliós gitárt, hangsúlyozd ki, hogy neked egyedi készítésű van, amin egy mester hónapokig dolgozott a te elképzelésed szerint, de mellette persze akad pár márkás sorozatgyártott is, csak úgy tartalékba. Ócsárold az összes hangszert, ami nem ebben a nagyságrendben van, nevezd hulladéknak, uszadékfának, használójukat meg szerencsétlen lúzereknek.

3. Minél több híres, elismert gitárosról mondd meg a tutit!

Terjeszd, mennyire érdemtelenül lettek sikeresek, hogy az egész csak ügyes marketing, a tudásuk átlag alatti, csupán tehetségtelen pózerek, így aztán a sikerük is csak kérészéletű lehet. Ja, és ne felejtsd ki az ostoba rajongótáborukat is, akiknek se ízlésük, se érzékük az igazi zenéhez. Pluszpontokért kérdőjelezd meg az említett gitárosok motivációját is, emeld ki, hogy nemcsak tehetségtelen felfújt hólyagok, de teljesen el is szakadtak az igazi zenész gyökereitől.

4. Soha, semmilyen körülmények közt ne mondj semmi elismerőt másoknak

Tudnod kell, ha bárkinek a játékát elismeréssel illeted, az biztosan azt fogja gondolni, hogy sokkal jobb nálad. Ezért soha ne mutasd ki, ha bárkinek a játéka tetszik. Faarccal hallgasd végig őket, esetleg enyhe unalmat fejezzenek ki az arcvonásaid.

Ha esetleg mégis mondasz valakinek pozitívat a játékáról, csak úgy tedd meg, hogy azonnal le is rontod valami kéretlen kritikával, például: „ezt tényleg jól játszottad – ahhoz képest, hogy milyen régóta gyakorolsz. Csak így tovább, még pár év és akár lehet is belőled valami.”

5. Legyen szilárd meggyőződésed, hogy csak és kizárólag a te stílusod és technikai tudásod ér valamit!

Például ha shredder vagy, mindig hangoztasd, hogy egyedül ez jelenti az igazi gitározást, minden más st1lus – rock, jazz, folk, akusztikus – csak felszínes kapargatása a zenélésnek. Ha viszont mondjuk egy fingerstyle stílusú bunkó akarsz lenni, minden alkalmat ragadj meg, hogy elmondd, mennyire lélektelen, gépies, kizárólag ujjgyakorlatokat bemutató a shredderek játéka, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs a muzikalitásról. Nincs középút, csak válassz magadnak egy stílust és ahhoz körömszakadtáig ragaszkodj. Extra pontokért érdemes még olyan szempontból is lefikázni őket, hogy ha egyáltalán megpróbálnának olyasmit játszani, mint te, esélytelenek arra, hogy akár csak meg is közelítsenek téged.

6. Mindig győznöd kell!

Nem csak a sportban van versengés, bármi, amit gitárosként teszel, arról szól, hogy másokat le kell győznöd. Mikor egy hangszerboltban vagy, neked kell a leghangosabbnak lenned és a legtovább játszanod. Ha jammelsz másokkal, ragadj meg minden lehetőséget, hogy te szólózz, tekerd fel a hangerőt, hogy elnyomj mindenki mást. Ha egy tanfolyamon vagy, ahol egy ismert előadó tanít, még mindig lehetsz elég bunkó, ha folyamatosan kérdezel és nem hagysz mást szóhoz jutni. Tedd ezt lehetőleg olyan módon, hogy érzékeltesd, jobb vagy, mint az előadó és igazából neked kéne tanítanod és tarts távolságot a tudatlan csürhétől. Bónuszt jelenthet jammelésnél, ha olyanokat választasz, akikről tudod, hogy gyengébbek nálad és kegyetlenül lemosod őket a színpadról, hogy minél jobban érezhessék a megaláztatást.

7. Mindig hangoztasd, ki/mi a legjobb!

Akár zenészről, akár hangszerről, akár felszerelésről van szó, mindig tégy megfellebbezhetetlen kijelentéseket arról, ki vagy mi az egyedüli legjobb. Legyen az a minden idők legjobb gitárosa/szólója, vagy a legjobb gitár/erősítő, mindig terjeszd, hogy kizárólag az általad elsőnek ítélt ér valamit és ellentmondást nem tűrve vitatkozz bárkivel, aki ezt nem látja be. Pluszpontot ér, ha olyan legjobbat tudsz kinyilatkoztatni, amit semmilyen módon nem lehet mérni, értékelni – csak a te szavad döntsön.

8. Gondold azt, hogy minden érted van!

Akár egy gitárleckéről, akár egy hangszertesztről legyen szó, de lehet az még egy koncert is – mindig gondold azt, hogy kimondottan a te elvárasaidat kéne beteljesíteni vele. Mindig reklamálj hangosan és agresszívan, hogyha a legkisebb dolgot is észreveszed, ami neked nem felel meg. Sőt, további extrát jelent, ha próbálod megzsarolni is őket „ha nem változtattok ezen meg azon, soha többé nem hallgatok tőletek egy hangot sem…”

9. Teljes szívvel hidd el, milyen jó vagy!

Ha bárki elmondja, mennyire jól játszol, tudnod kell, hogy az ilyen vélemények teljes mértékben objektívek és megalapozottak. Ellenben azok, akik kritizálnak vagy tanácsot adnak, tutira rosszindulatúak és elfogultak, minden, amit mondanak, hamis. A pozitív visszajelzéseket tehát rendszeresen emlegesd, míg a negatívakra gondolni sem érdemes. Azt is tudnod kell, hogy minden komment természetesen azt mutatja, hogy fontos ember vagy, sőt, fontosabb, mint bárki, aki nem gitározik, vagy gitározik ugyan, de nem kap annyi pozitív visszajelzést, mint te. Extrát jelent, ha minden alkalmat megragadsz, hogy másokat kritizálj, miközben hangoztatod a saját kiválóságodat úgy, hogy közben neked nincs semmilyen videód vagy hangfelvételed, amit mások is értékelhetnének.

10. Soha ne segíts!

Minden, amit megtanultál, a te titkod és másnak semmi köze hozzá. Ha kitalálsz valami új dolgot, amit meg kell mutatnod másoknak, ezt mindig úgy tedd meg, hogy nehogy bárki is megtanulhassa belőle. Bónuszként mindig hangoztasd, hogy amit elértél, azt a természet adta tehetségednek köszönheted, egyszerűen ilyennek születtél és mások, akik nem nálad tehetségtelenebbek, úgyse lennének képesek erre.

Ha a fenti listából néhány pontban magadra ismersz, akkor már haladó bunkó vagy, akinek könnyű lesz továbbképeznie magát. 🙂

A cikk az alábbi videó alapján készült:

 

2 Responsesto “Hogyan legyünk bunkó gitárosok – 10 egyszerű gyakorlattal”

  1. bunyesz szerint:

    mondd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.