Kartoncaster

Kartoncaster

Írtam már jónéhány alternatív anyagról, amit fa helyett használnak gitároknál és készülőben van egy átfogó cikk is ezekről.
Na, de Fender Stratot építeni – kartonpapírból? Nem túl beteg ötlet ez?

Úgy tűnik, nem.

Dave Lee, a karton szörf- és hódeszkák készítésében úttörő Signal Snowboard társalapítója jutott erre a gondolatra. A papír csomagolóanyagok készítésében szakértő Ernest Packaging-nél kezdte az ötlet kidolgozását, bevonva a Fender Custom Shop-ot is.
Amíg csak a formáról van szó, nem nagy ügy a kartonból Strat-szerű dolgot fabrikálni. Az igazi kihívást az jelenti, hogy úgy is érződjön és szóljon, mint egy Strat.
A kartonos cégnél egymást keresztező hullámkarton rétegeket helyeztek sűrűn egymás mellé, majd a párhuzamos rétegeket összeragasztva kaptak merev, de mégis üreges, fényt átengedő sejtszerkezetű tömböket kialakítva. A műhelytitkokat azért nem árulták el, de szerintem a furatok környékén muszáj volt epoxival megerősíteni és tömörré tenni, különben a nyakrögzítés, a tremoló, a nyakpálca, a kulcsok, a hevedertartók stabil rögzítése nem megoldható.

Az átlátszó hullámkarton szerkezetű Strat.

Az átlátszó hullámkarton szerkezetű Strat.

 

Robert Walker a Fender Custom Shop mestere vállalta be, hogy a karton tömbökből igazi gitárt készít. A folyamat nagyjából ugyanazokat a lépéseket tartalmazta, mint a fa esetén: fűrészelés, marás, csiszolás. De legalább a festést-lakkozást megúszta.
A többi alkatrész szabványos Fender darab volt.

És hogy végül mi lett belőle? Az Ernest “Cardboard Chaos” karton Stratocaster, ami úgy szól, mint… mint egy Strat!
(Nesze neked éger, kőris, juhar… Viszlát mahagóni, ében, rózsafa… Na, jó, csak vicceltem 🙂 )


Azért vannak némi kétségeim a hosszú távú szerkezeti stabilitást is időtállóságot illetően. Főleg, ha dinamikus mechanikai és klimatikus változásoknak lesz kitéve, vajon tartja-e majd a hangolást?

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.