Riffstation: minden, ami a gyakorláshoz kell

Riffstation: minden, ami a gyakorláshoz kell

Be kell valljam, kicsit idegenkedek a számítógépektől a zenében.

Tudom, ez talán meglepően és ellentmondásosan hangzik egy olyan ember szájából, aki végzettségére nézve informatikus és 22 éve dolgozik számítógépekkel, még ha 17 év ebből már inkább csak felhasználóként (design és tanítás) telt el és a diplomamunkája egy gitár-MIDI átalakító volt, természetesen számítógéppel.

Alapvetően az ún. beágyazott technológiával semmi bajom nincs (szép is lenne, végül is ez volt a szakágam annak idején), ma már minden olyan cuccban, ami digitálisan működik, elég komoly célorientált processzorok dolgoznak, de az iPhone és iPad is jócskán beépült a zenei iparba. Ezek elég jól kezelhetőek, mert inkább zenészcentrikus, mint informatikus megközelítésűek. A stúdiófelvételek már jobbára mind digitális rendszereken készülnek, PC vagy Mac szoftverekkel megtámogatva.

No, ez az a pont, ahol valamiért én mindig inkább visszalépek.

Pár éve akkor kezdtem el ismét aktívabban zenélni, mikor megláttam a BOSS Micro BR nevű kis négysávos zsebstúdiót. Nagyon hamar belejöttem a használatába és rengeteg kidolgozott, kész számot csináltam vele, később nagyobb testvérével, a BR-600-assal is, amiben több csatorna és sokkal kényelmesebben kezelhető vezérlőpanel volt.
Azóta is használom a Micro BR-t, pedig mindkét cuccnak kijött egy újabb verziója (Micro BR-80 és a BR-800) – sajnos, a BOSS amellett, hogy sokat fejlesztett rajtuk, bizonyos dolgokban inkább visszalépést jelentő módosításokat is végrehajtott, és éppen azokban a funkciókban, melyeket gyakran használtam. Ők ezt úgy kommunikálják, hogy kiterjesztették a lehetőségeit, hiszen már sokkal jobban integrált az együttműködés a számítógéppel és azokat a funkciókat szoftverből el lehet érni, ha összekapcsoljuk a géppel a felvevőt.

Hát épp ez az.

Amit nagyon szerettem bennük, hogy nem kellett bekapcsolnom hozzá a számítógépet, legfeljebb a legvégső fázisban, a mastering utáni mentésnél. De minden kis másolgatás, alakítást, effektezést el tudtam végezni rajtuk.

Próbáltam én használni a gépet, van egy jó kis Macbook Pro-m, egy Line6 UX2 interface és a hozzá tartozó szoftver, meg a Garage band, mint az operációs rendszer része.
Elvileg kiváló konfiguráció. Gyakorlatilag nem bírtam megszokni és megszeretni, de még hatékonyan használni se, annak ellenére, hogy kísérletező típus vagyok és elég gyakran kellett ismeretlen szoftverek használatát magamtól megtanulni.

Úgy tűnik, engem a zenében inkább akadályoz. Mi lehet az oka? Talán az, hogy túlzottan is sok választási lehetőség, az opciók végtelen tárháza és egyrészt túl sokáig tart  kiismerni mindet, másrészt  nincs is szükségem rájuk, pár alapvető funkció és néhány hangzás kombinációja bőven elég lenne. Nincs szükségem több száz gitárhangra, több tucat erősítőmodellezésre, effektmodellezésre, melyekből garmadával lehet válogatni a Line6 PodFarm 2-ben meg a Garage Band-ben is. Nem akarok azzal vesződni, hogy minden felvételhez be kell konfigurálnom a rendszert. Kavargok, elveszek köztük, idegesítenek, zavarnak, ahogy az is, hogy egyszerű alapfunkciók elvégzéséhez is sokszintű menükben turkálva kell keresgélnem.
Nem is használtam sokszor, talán 10 alkalommal és elegem lett belőle.

Azt hiszem, van egyfajta ellenreakció amiatt is, hogy egész nap számítógépekkel dolgozom, a kapcsolattartásban innen külföldről haza is azt használom többnyire és elegem van belőlük. Nem akarom, hogy a zenében is ezzel kelljen vacakolnom.

Ennek ellenére néha van valami, ami esetleg megváltoztathatja a reakciómat, legalábbis részlegesen. Az egyik ilyen dolog, ami nemrég erősen felkeltette az érdeklődésemet, az a Riffstation szoftver.

Ez az alkalmazás alapvetően egy hasznos gyakorló, tanuló és feldolgozás készítő eszköz.

Három része van: Jam Master, Riff Builder és Chord Viewer.

A Jam Master képes arra, hogy szinte tökéletes kiszűrje a gitárhangot az összhangzásból, egy nagyon egyszerűen kezelhető interface segítségével. Gombnyomásra válthatunk szóló mód és némítás közt, tehát akár meg akarjuk figyelni a gitárszólót, akár magunk akarunk az alapra rájátszani, könnyen megtehetjük.

Nem probléma a lassítás, gyorsítás, följebb-lejjebb hangolás, mind ott van egy gombnyomással.

A Riff Builderben kedvenc zenéinkből rakhatunk össze tetszőlegesen vagdosva és ismételgetve a részeket olyan saját kíséreteket, melyek sokkal jobban szólnak mint a gyakran elég gyengécske backing track-ek az internetről.

A Chord Viewer is nagy segítség, gyakorlatilag bármilyen dal akkordjait le tudja szedni (oké, nem egy száz akkordos jazz számét, nyilván).

Jut eszembe, ismeritek a viccet?

Mi a különbség a blues és a jazz gitáros közt?

A blues gitáros három akkordot játszik háromszáz embernek, a jazz gitáros háromszáz akkordot három embernek. 🙂

 

Dúr, moll és hetes akkordokat, valamint powerchord-ot is megmutat (amikor még én tanultam gitározni úgy harminc éve, ezeket magyarul kettőshangzatnak hívtuk egymás közt, de ez fura név, maradjunk csak a kvintnél talán), de a haladó módban lehetőség van finomabb beállításokat is csinálni. Ha valamilyen akkordot mégse tud azonosítani, a beépített akkord adatbázisból válogathatunk, mely le is játssza nekünk, hogy összehasonlíthassuk az eredetivel.

A szám lejátszása közben mutatja a tabulatúrás fogásokat amolyan karaoke-szerűen, nem csak az aktuálist, hanem a soron következőt is, hogy könnyebb legyen váltani. A transzponálás más hangnembe szintén csak pár kattintás.
Természetesen a fenti modulokat lehet kombinálni egymással. Igazán jól hangzik, nem?
Letölthető a 30 napos próbaverziója, szerintem megér egy tesztet.

Csak egy baja van: sajnos Windows-os, Mac-re nincs natív változat. A végén még kénytelen leszek egy Windowst venni és telepíteni a Mac-re?

Frissítés: Írtam nekik és azt mondták, nyárra várhatólag kijön a Mac verzió!
 
 
 
 
Forrás: guitarnoize.com
 

One Responseto “Riffstation: minden, ami a gyakorláshoz kell”

  1. IsidroX szerint:

    I see your website needs some fresh articles. Writing manually takes a lot of time, but there is tool for this
    boring task, search for; Wrastain’s tools for content

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nyerj egy Riffstationt! | Aktív gitár - [...] weboldal egy nyereményjátékot hirdetett meg: 5 darab Riffstation szoftverből (amiről épp nemrég írtam) egy-egy példányt  nyerhetnek azok, akik lájkolják a…

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.