Sörrel slideolni

Sörrel slideolni


A bottleneck vagy slide gitározás nekem mindig egy kuriózum. Próbálkoztam vele, úgy-ahogy valami hallgathatót képes voltam összehozni, de azonnal hallatszik, hogy zöldfülö csinálja. Sehol se vagyok egy igazi slide gitároshoz…

A blues és country zenében nagy hagyományai vannak ennek a stílusnak és a slide eszközökről legalább olyan kiterjedt vita folyik, mint a gitárok fájáról, az erősítőkről vagy sok más témáról, ahol az emberek imádnak szőrszálhasogató kis nüanszokkal foglalkozni, hogy a számukra legjobb hangzást elérjék.

A bottleneck ugye abból ered, hogy valóban sokszor egy üveg nyakával csinálták, ami shownak sem utolsó, ebben a műfajban számomra a csúcs Danny Gatton (szegény már az égi szinpadokon nyűvi a húrokat), mikor a habzó sörösüveggel nyomja, és az utána következő törölközőn keresztül szólózás meg az egyik legviccesebb gitáros csúcsteljesítmény.

Amúgy a slide csövek rengeteg verzióban kaphatók, üveg, réz, acél, alumímium, porcelán, ki mire esküszik, eléggé különböznek hangzásban, játékmódban. Itt egy kis áttekintés
, milyen eltérések vannak.

Nekem a kedvencem a JetSlide, ami a nem hagyományos verzió, ami a többi ujjakra húzható csővel ellentétben egy vékony rúd, amin van egy kallanttyú és egy gyűrű. A gyűrűt az ember az ujjára húzza, beállítja a rudat a megfelelő helyzetbe, és mikor játszik, mindegyik ujját használhatja a hagyományos módon, de ha slide-olni akar, a mellett lévő ujjal a kallantyút lenyomva máris rendelkezésre áll a cucc, szemben a csöves megoldással, mikor a cső végig rajta marad az ujjon, így egyel kevesebbet lehet használni a hangok lefogására.

 

 

 

 

Itt egy alapfokú lecke egy helyes hölgytől:

És egy igazán élvezetes és profi blues slideolás is:

 

One Responseto “Sörrel slideolni”

  1. 33Damaris szerint:

    I must say it was hard to find your blog in google. You write interesting articles but
    you should rank your website higher in search engines. If
    you don’t know how to do it search on youtube: how to rank a website Marcel’s way

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.