Stúdió a kábelben?

Stúdió a kábelben?

Gibson Memory Cable

Gibson Memory Cable

Minden gitáros életében hamar eljön a pillanat, amikor felvenné, amit játszik. Akár egy előre tervezett dologról van szó, akár arról, hogy gyakorlás közben élete legjobb riffjét/szólóját improvizálja és spontán meg kéne örökíteni, egyre fontosabb, hogy minél egyszerűbb és jobb minőségű eszköz álljon rendelkezésre.

Alapvetően három módszer van erre:

– valamilyen erre a célra készült felvevővel kábelről (annak idején magnó, mostanában digitális felvevők, Boss, Tascam, Zoom, Fostex, Yamaha, stb.)

– számítógéppel (az alap hangkártyák általában semmire se jók, zajosak, nincs impedancia-illesztés, nagy a latency, Windows-on többnyire sokat kell turkálni a beállításokkal), lehetőleg jó minőségű – és nem éppen olcsó – külső audio interfészt használva (bár ezt is hangkártyának nevezik magyarul, nem sok köze a kártyához)

– mobiltelefonnal akár mikrofonnal, akár valami külső csatlakozóval (iPhone-ra garmadával akad, Androidra nem igazán)

Mindegyik megoldásnak van előnye, hátránya. De egyik se mondható éppen egyszerűnek, hiszen elő kell készíteni hozzá a készülékeket valamennyire.

A Gibson már eddig is szeretett mindenféle elektronikát gyömöszölni bizonyos gitárjaiba, most egy áthidaló megoldást dobott piacra a Tascam közreműködésével. A japán céget nem kell bemutatni, a ministúdiók terén régóta a legnagyobbak közt van, számos innovációval járultak hozzá eddig is a zenei készülékek fejlődéséhez.

Gibson Memory Cable

Gibson Memory Cable

A Gibson Memory Cable egy hangszerkábel, amin egy tenyérnyi, elnyújtott orsó formájú kiegészítés található, akár a vezetékes headset vagy távvezérlős fejhallgatók vezérlője, csak kicsit nagyobb.

Ebben az egységben foglal helyet egy ceruzaelem és egy gombelem, az elektronika és egy Micro-SD kártya. Néhány alapfunkciójú vezérlőgomb is van rajta, de az előbbiektől eltekintve alig más, mint egy megszokott jack-jack kábel.

A kábel használat közben

A kábel használat közben

Ami megkülönbözteti mégis, az a CD minőségű, tömörítetlen felvételre alkalmas Tascam áramkör. A gitárból kijövő jelet így akár automatikusan, akár gombnyomásra rögzíteni lehet, majd egy kártyaolvasóval számítógépre másolni a WAV formátumú fájlokat.

A gyári adatok szerint a tartozék 4Gb-os kártyával 13 órányi hangfelvétel tárolható, ami bőven elégnek tűnik.

Automatikus üzemmódban a kábel észreveszi a játék közbeni szüneteket és ilyenkor leállítja a felvételt. Ha a kártya megtelne, amolyan végtelenített szalagként működve a legrégebbi felvételeket kezdi törölni, hogy helyet csináljon az újnak. A Tag gomb megnyomásával lehet lezárni a fájlokat és új felvételt kezdeni, ha szét akarjuk választani őket. A gombelem arra szolgál, hogy „időbélyegzőt” lehessen adni a fájlokhoz, de a felvétel akkor is működik, ha ez az elem esetleg kimerül. Ha a ceruzaelem merül ki, a felvétel ugyan nem működik, de normál hangszerkábelként továbbra is funkcionál.

A Gibson szerint a kábel minősége meghaladja a legtöbb átlagos hangszerkábelét, így nem befolyásolja a gitár hangzását. A 100 dolláros áron előrendelhető cucc nem olcsó, ha egy ilyenhez hasonlítjuk (bár van nekem 100 dollár fölötti árú kábelem is), de ha azt nézzük, hogy ezzel egy pofonegyszerűen használható, minőségi digitális felvevőhöz is jutunk, akkor szerintem eléggé megéri, nem igazán tudok most olyat mondani, ami vetekedhetne vele.

Stúdió a kábelben

Stúdió a kábelben

 

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.