Ütős hangzás

Ütős hangzás

Még mindig nem szoktam meg, hogy innovatív és eredeti gitárokra találok szinte minden hónapban.

Gyerekkoromban sokat tollaslabdáztunk szüleimmel a Balaton-parton és néha hülyéskedésből gitározást játszottam a tollasütővel – nem gondoltam volna, hogy egyszer majd látok valódi teniszütő-gitár.

Swinger Tour De Force Teniszütő gitár

Swinger Tour De Force Teniszütő gitár

Két kanadai,  Gaetano Frangella  zenész és filmes, valamint Noah Vachon hangszerész és designer ötletéből született meg a Swinger.

Első ránézésre tényleg azt hihetnénk, hogy egy békebeli teniszütőről van szó. Alaposabb szemrevételezéssel kiderül, hogy azért ez valamivel (nagyjából 30%-kal) nagyobb egy normál ütőnél, valamint a teniszhúros része nem igazán az, ami lenni szokott, hanem egy átlátszó plexi inzertbe foglalták bele, ez tulajdonképpen maga a gitártest a fa káván belül.

Az ütő húrjai egy plexi inzertben vannak

Az ütő húrjai egy plexi inzertben vannak

A káva anyaga kanadai juhar, a nyak lángnyelves juhar, a fogólap ében vagy rózsafa, gyöngyház berakásokkal. Külön érdekessége, hogy a hosszú menzurás fogólap csak hét bundos (ez felel meg az eredeti ütők markolatának), de a felette lévő rész viszont bundnélküli játékra használható, oldalt jelölők vannak segítségnek.

Még egy oktávig sincs bundozva, de fölötte is lehet játszani

Még egy oktávig sincs bundozva, de fölötte is lehet játszani

A többi alkatrész is a legjobb kezekből került ki, a felső húrrögzítő a német ABM munkája, a test alján Steinberger direkt hajtású, fogaskerék nélküli hangolókulcsai vannak, melyekkel nagyon simán és precízen lehet hangolni. A híd amerikai gyártású, alumíniumtömbből készül forgácsolással. A hangzásért egy darab hídnál elhelyezett Lace Chrome Domes pickup felel, egy hangerő és egy hangszín potival.

A Steinberger Gearless Tuner kulcsok

A Steinberger Gearless Tuner kulcsok

A különleges teniszgitár teljesen kézi munkával készül rendelésre, két mester dolgozik rajta és megrendelés után 3-4 hónap a várakozási idő.

Swinger Tour de Force

Swinger Tour de Force

Swinger Riviera

Swinger Riviera

Kétféle modellt lehet választani, a Tour de Force nevűt, mely a 20-as éveket ütőinek emlékét hozza vissza, valamint a Riviera-t, mely a „szörf-gitár” korszak, a hatvanas évek hangulatát eleveníti fel.

A csúcsminőségű hangszerek egyedi, saját maguk által kikevert színeikkel és retrós egyszerűséggel idézik meg a régi idők feelingjét, különleges külsejük mellett nagy előnyük, hogy kicsik, könnyen szállíthatók.

Gitár a teniszütő-tokban

Gitár a teniszütő-tokban

És még jól is szólnak!

Érdemes meghallgatni, szép telt, kerek, ha kell, harapós vintage hangzása van. A bundozott rész kis hangterjedelme persze korlátot jelent, de a bundnélküli cserébe kifejezetten jól jöhet a kísérletező kedvűeknek.

Az árról sajnos nincs információm, de feltételezem, hogy több ezer dollár lehet.

Forrás: Guitarz
 

One Responseto “Ütős hangzás”

  1. Aweland szerint:

    Háááát hallod Iván eszméletlen különleges gitárokra bukkansz mindíg. Ha nem látom a videót a hangzásból nem lehet megítélni hogy egy mijen minőségű hangszerből jön a hang. Nekem a jazzes hangzás tetszett a legjobban. Érdekes hogy ez messze van a csúcsminőségű gitároktól minden tekintetben, de a hagnzásából nem lehet annyira nagy különbséget hallani (szerintem). Ha pickup jelét bevezetjük valami jó kis cuccba a hangja is jó lesz. A sajátkészítésű nylonhúros silent gitáromat elvittem tavaly egy helyre hogy kipróbálják. Egy full csöves 100W cuccon olyan heavy metált játszottak rajta a zenészek hogy csak lestem. Annyira dögös volt a hangja, pedig csak egy olcsó piezó volt a hangszedője. Majd eljön az idő amikor sima vágódeszkából is készítenek gitárt. Bás én láttam ásónyélből készített gitárt a neten. Az is szólt nem is rosszul.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.