Mandolin “relic” hangológomb

Mandolin “relic” hangológomb

A mesterem a minap egy mandolint nyomott a kezembe, elég régi darab, kopott, karcos, megsárgult… az egyik hangoló műanyag gombja hiányzott, ezt kellett pótolni.

A mandolin a műtőasztalon

A mandolin a műtőasztalon

Sajnos az eredeti gombbal azonost nem tudott adni, egy méretben hasonló de formában kicsit eltérő akadt csak, ami ráadásul csontból van.

A hiányző gomb

A hiányző gomb

A pótlás csontból van és sokkal halványabb színű

A pótlás csontból van és sokkal halványabb színű

Persze ennek egy kb. 3 mm-es körkörös nyílása van, míg a hangolókulcs tengelye 2 x 4.3 mm-es szögletes.

A furat és a tengely mérete, alakja eltérő

A furat és a tengely mérete, alakja eltérő

A berakásnál már használt gyémántvégű csiszolót tettem a Dremel flexibilis gravírozó toldatába és azzal vettem hosszúkásabbra a nyílást. Apró lépésekben, folyamatosan próbálgattam, mikor lesz jó. A legvégén nagyon vékony és finom tűreszelővel alakítottam ki a végső formát a furat peremén.

Mikor már majdnem teljesen rácsusszant erős nyomásra (van egy kis „válla” a tengelynek, az még nem ment át), megálltam és elkezdtem a „relic”-elést.
A csont színe sokkal halványabb, mint a megsárgult műanyagok – de semmi baj, kétujjnyi erős kávé és kétujjnyi ecet egy pohárba, beledobtam a gombot és több lépésben, 3-4x fél percre megmikróztam.
És már kész is volt. Az ecet megmarja a felületet és engedi bediffundálni a kávé színezőanyagait, ezen túl kicsit puhítja is a furatot. Egy kis polírozás kell már csak, mivel a maratás miatt bemattult a felület.
Erős nyomással már rá tudtam tövig nyomnia tengelyre, stabilan megállt rajta, ragasztani se kellett, nem tudtam lehúzni róla, csak ha nagyon erőlködtem volna. Remélem, nem vész el később se.

A kész pótlás, az eredetihez nagyon hasonló színben

A kész pótlás, az eredetihez nagyon hasonló színben

 

 

One Responseto “Mandolin “relic” hangológomb”

  1. Kakuszi Imréné szerint:

    Nekem is van egy igen régi mandolinom igen rossz bőrben. legutóbb 1955-ben javították. Még 1974-ben tanultam picit a csodálatosan szóló hangszeren. Azóta az unokám pengeti. Van- e értelme felújítani, vagy mi legyen a sorsa?

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.