Mítoszok: 2. az egyenes nyak

Mítoszok: 2. az egyenes nyak

Egyenes?

Egyenes?

Számtalanszor olvasni fórumokon, hirdetésekben: „nincs semmi baja, teljesen egyenes a nyak” vagy „meg ne vedd, ennek nem egyenes a nyaka”.

Tegyük helyre egyszer és mindenkorra ezt az elterjedt tévhitet.

A gitár nyaka az esetek túlnyomó részében nem szükségszerűen egyenes, ha az lenne, gyakran nem szólna jól, hanem zörögne már üres húrnál is, illetve a gitáros kivánalmának megfelelő húrmagasságot nem lehetne elérni erősebb zörgés nélkül. Nagyon sok gitárnyak enyhén homorúan ívelt (szakszóval „relaxed” avagy „relief”-ben van),  így lehet a legmegfelelőbb az „action” azaz a húrok magassága/nyomása és a húrzörgés közti kompromisszum. Tehát nem igaz, hogy egyenes nyak = jó, nem egyenes nyak = rossz.

Ennek az oka rendkívül egyszerű.

A húr rezeg, rezgése során egy elliptikus görbét ír le, a tér minden irányában. Tehát függetlenül attól, hogy a gitár testével nagyjából párhuzamosan pengetjük meg, ettől még ugyanúgy mozog a fogólapra merőlegesen is.

Az alábbi ábrán látható ez az elliptikus ív. A legmélyebb pontját az oktávnál, azaz a 12. bundnál éri el, ami éppen a fele a menzurának, azaz a híd és a nyereg közti távolságnak.

A: az üres húr rezgési pályája, B: egyenes vonal a nyereg/húrláb és a 12. bund közt. A relief, azaz nyakgörbület mértéke az A és B különbsége az 5. bundnál mérve (kép: Hideo Kamimoto: Complete Guitar Repair)

A: az üres húr rezgési pályája, B: egyenes vonal a nyereg/húrláb és a 12. bund közt. A relief, azaz nyakgörbület mértéke az A és B különbsége az 5. bundnál mérve (kép: Hideo Kamimoto: Complete Guitar Repair)

Könnyen belátható, hogy ha tökéletesen egyenes volna a nyak, akkor alacsony húrmagasság esetén üres húrnál hozzáérne már a bundhoz.

1. Erősen homorú 2. Enyhén domború 3. Egyenes 4. Enyhén homorú - ez a tipikus!

1. Erősen homorú 2. Enyhén domború 3. Egyenes 4. Enyhén homorú - ez a tipikus!

Ezért a nyaknak legtöbbször enyhe homorú ívben kell követnie ezt a görbét. Az „action”, vagyis a húrmagasság a fogólap fölött és a húrnyomás mindig egyéni, gitárostól és játékstílustól függ, no meg persze a hangszertől is. (Megjegyzem, Dan Erlewine, az egyik leghíresebb amerikai gitárjavító saját állítása szerint az egyenes nyakra szavaz, amelyet a saját fejlesztésű, meglehetősen bonyolult “neck-jig” nevű szerkezetben végzett bundbeállítás után állít be – ez a “kaloda” képes a valós gitározási helyzetnek megfelelő húrnyomást szimulálni a húrok nélküli nyakon. Azonban ügyfelei játékstílusának gyakran inkább az enyhén homorú nyak felel meg, ezért ő is szokta a saját preferenciája ellenére ilyenre állítani nekik).

A beállítását illik nem csak szemre végezni (ezért csóválom a fejem mindig, mikor fórumokon biztatják egymást a gitárosok, hogy „ha zörög a húr, tekerj kicsit a nyakpálcán’”, ami egyáltalán nem biztos, hogy orvosolja a problémát. Nem egyszer a hozzáértés nélküli csavargatás teljesen elállítja a nyak görbületét).

A húrmagasságnál alapesetben miután a korrekt magasságot beállították a hídnál/húrlábnál, utána az oktávnál meg szoktál mérni a húrok alja és a bund teteje közti távolságot, aminek a mély húrnál 3-4/32” (2.38-3.17 mm) szokott lenni, míg a vékony húrnál 2-3/32” (1.58-2.38 mm). Látható, hogy itt precíz mérésről van szó, mivel fél mm eltérés már jelentős lehet.

A nyak görbület beállításról majd külön írok, úgyis nem sokára befejezem a saját G&L Skyhawk gitárom újrabundozását és akkor végig kell mennem ezen.

Ez a görbület egyébként az idővel változik. Befolyásolja a hőmérséklet és a páratartalom ingadozása és az is, mennyire jól kezelték, pihentették a fát felhasználása előtt.

A húrzörgésnek a nyak görbületén kívül a következő okai lehetnek még.

 • elhasználódott, hibás húr
 • ha a zörgés főleg az első néhány bundnál észlelhető: a nyereg bevágásai, amire a húrok felfekszenek, túl alacsonyak
 • ha a zörgés inkább az alsó bundoknál tapasztalható: a húrlábnál nem jó a magasság beállítása
 • ha csak néhány bundnál észlelhető a zörgés: valószínűleg azon a részen túl kopottak a bundok, illetve az is lehet, hogy a vetemedés miatt kicsit „kinyomódott” valamelyik a fogólapból
 • ha a nyaknak csak egyik oldalán és vagy alul, vagy felül észlelhető: a nyak vagy még inkább a fogólap enyhén megcsavarodott
 • ha általában nem nagyon lehet boldogulni a beállítással, ellenőrizni kell a nyak szögét is, az is okozhat problémát. Ragasztott nyakú gitároknál a nyak levétele és egy precízen kiszámított vastagságú rész leválasztása, majd visszaragasztása, csavarozottnál a nyak fészkébe alátét behelyezése orvosolhatja a problémát, illetve több csavarozott nyakú elektromosnak van már beépített csavarral állítható nyak-szög szabályzója.

Óriási tévedés azt hinni, hogy a boltban újonnan vásárolt hangszer jól lenne beállítva. A legtöbb olcsó és középkategóriás gitáron csak általános beállítást csinálnak, a csúcskategóriásoknál már sokszor van gondosabb gyári beállítás – csakhogy utána szállítják és tárolják ezeket a hangszereket, ki tudja, milyen körülmények közt, milyen hőmérsékleten és páratartalomban. Nagyon gyakran hiába egy jó gyári beállítás, az üzem elhagyása és a vásárló otthonába kerülése közt bizony simán elállítódhat.

Ezért általában javasolt a vásárlás után rögtön azzal kezdeni, hogy elvinni egy megbízható hangszerészhez beállításra. A jól beállított gitár észrevehetően jobb nem csak a játékkomfortot, hanem a hangzást tekintve is.

Érdekesség: a StewMac amerikai hangszerész-ellátó oldalán megtalálható tucatnyi ismert gitáros (Stevie Ray Voughn, Eric Johnson, Jeff Beck, stb.) saját hangszerének és sok ismert gyár néhány gitármodelljének gyári beállítása is.

Forrás:
Hideo Kamimoto: Complete Guitar Repair
Dan Erlewine: Guitar Player Repair Guide
 

5 Responsesto “Mítoszok: 2. az egyenes nyak”

 1. den szerint:

  Helló!
  Nekem van egy olcsó Stratotocaster másolatom és előjött rajta pár gond a nyaka miatt.Kb. egy éve használom és néhol már igencsak elkoptak a bundok,főleg a 12. fekvés környékén,emiatt más bundokba beleér a húr és zizeg,mert hát azok ugye kévésbé kopott,magasabb bundok,emiatt nemtudok normális húrmagasságot állítani,habár még így is 3mm alatt vannak a húrok,de ami a legnagyobb gond,h ha adok egy fullos nyújtást és visszaengedem belőle a vékony e húrt akkor egyszerűen g húrt kissé kirántja és megszólal egy üres hang a g húron,de ha a h húrt nyújtom akkor is “összeakadnak kissé a húrok és van,h ilyenkor bezörög a d húr is,már mindent próbáltam állítani,és sokat nemjavult a helyzet,a nyak most eléggé meg van feszítve,de így se ér bele az e húr az 1 bundba,habár igaz h,kicsit kihézagoltam a húrvezető nyerget így 1m-el magasabban van,ami még fura,h hiába van megfeszítve teljesen a nyak ennek ellenére is úgy tűnik,h van 1 kis görbület a nyakban,ami itt a képek alapján még elfogadhatónak tűnik,szóval lényegében játszhatatlan a gitár,és azt még nemis mondtam,h már attól is simán kizörönek a húrok,ha nem elég finoman veszem le róluk az ujjaim,főleg a 3 vékony húrnál van ez,most én volnék ilyen béna vagy mi??lehet h 1 újrabundozás és egy jó beállítás segítene?

 2. cisz szerint:

  Szia!

  Az ívelt gitárnyak magyarázat, amit írtál, számomra nem teljesen logikus.
  Ha a 12. bundnál van a legnagyobb távolság a húr és a nyak között, az jó, de csak akkor, ha az üres húrt pengetem. Ez talán a legritkább eset.

  Ha 12. bundnál van a legnagyobb távolság, azt kétféleképpen lehet értelmezni:

  1. A 13….24 bundok már közelebb vannak a húrhoz. Ez azt jelenti, hogyha a 12. bundnál lefogom a húrt, akkor a 13..24 bundok könnyen bezöröghetnek, de semmiképen nem a húr rezgésének a vonalát követik, mert ugye közelebb vannak. Tehát eléggé kedvezőtlenül befolyásolják a húrtávolságot.

  2. A 13….24 bundok ugyanolyan távolságra vannak, mint a 12. De ebben az esetben is könnyű belátni, hogyha a húrokat egészen közel állítom a híd felőli bundokhoz, akkor a 13…24 bundok közelebb lesznek, mint a 12…..1 bundok. Tehát ugyanaz a helyzet, mint az 1. esetben.

  Ellenben, ha egyenes teljesen a gitár nyaka, és úgy állítom be, hogy nagyon enyhe emelkedése legyen a húroknak a híd felé, akkor nagyon alacsony húrnyomást lehet beállítani, és a 12 bund fölött is kényelmesen, húrzörgés nélkül lehet játszani. Ez tapasztalat, és egyszerű mértani modellezés.
  Talán, az sem véletlen, hogy Dan Erlewine is erre szavaz! 🙂

  • aktivgitar szerint:

   Van abban igazság, amit írsz, de azért nem mindennel értek egyet.
   A
   Majd később kifejtem részletesebben, de most csak annyit, hogy Dan Erlewine a gitárbeállításról szóló könyvében – amiből van szerencsém egy dedikált példányt tartani a polcomon 🙂 – azt írja, hogy a cél az enyhe homorú beállítás és bár megemlíti, hogy nem minden gitárosnak és nem minden stílushoz ez a legelőnyösebb, de egyértelműen kijelenti, hogy az esetek túlnyomó többségében az enyhén homorúan ívelt nyak kívánatos.

 3. phil szerint:

  Kedves Aktivgitar!

  Azt írod, nem minden gitárosnak, és nem minden stílushoz, tehát van olyan stílus, amihez az egyenes nyak a jó, de van, amihez az ívelt? A gitáros mennyiben befolyásolja ezt?

 4. Wow, Great post! keep on updating us, you are doing splendid job!
  I hope you post again soon.
  Thank you

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.