T – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

tab Gitárkotta, a zenei hangok olyan leírási módja, ahol a gitárhúrok láthatók vonalakkal ábrázolva, a hangok pedig kis karikákkal, melyekben a számok azt jelentik melyik bundnál kell lefogni a hangot.
tailpiece Általában a híd másik neve
tape delay
tapping Gitáros játéktechnika, a hangot pengeés nélkül, pusztán az ujjakkal történő kalapácsszerű „rákoppintással” szólaltatja meg. A mesterei ezzel a technikával akár két szólamban is képesek játszani a nyakon, mindkét kezükkel ütögetve a húrokat.
Tele A Fender Telecaster rövid neve
Through-the-body neck A nyak és a test (közepe) egy darab fábol készül. Előnyei a stabilitás (nincs nyakillesztés), a konzisztens rezonáns kapcsolay a nyak és est közt, hátránya a nagyobb faigény, hosszabb darabokból készülhet csak.
Timbre Egy adott hangszer által megszólaltatott hang hangszíne. Ez teszi lehetővé, hogy két azonos hangmagasságú és azonos hangerővel, de különböző hangszeren megszólaltatott hangot megkülönböztessünk egymástól.
Jellemzői a hangkép spektrális eloszlása, az egyes felharmonikusok intenzítása, a hang burkológörbéje és hangkeltés zaja.
Tone 1. Hangszínszabályzó a hangszeren, erősítőn, effekten
2. Általában véve a hangzás, amit befolyásol az adott hangszer hangszíne, a játékmód, az erősítés, egyszóval minden, aminek eredmény lesz a hang, amit hallunk. Tehát ez a szó nem azonos a hangszínnel!
transient Pillantnyi kiugró jelcsúcs, a hangerő nagyon rövid idejű, gyors növekedés majd ugyailyen csökkenése, például a  húr megpendítésekor.
tremolo Effekt, a hangerő periódikus modulációja, remegő, vibráló hangzás. A Fender gitárokon – tévesen – vibráto kart is tremolónak nevezik, így ezen a néven is elterjedt, sokan használják így.
true bypass Az effektpedálokban használt kapcsoló, mely fizikailag egy átkötésen keresztül továbbítja a gitár jelét kikapcsolt állapotban, semmiféle más elektronikát nem iktatva bele. Előnye, hogy a gitárjel mindenféle módsítás nélkül futhat át rajta, ha az effektet nem akarjuk használni, hátránya, hogy sok ilyen effekt egymás után kapcsolásával egy hosszú kábelláncolat alakulhat ki ilyenkor, mely már befolyásolja a végén kimenő jel erősségét és esetleg a hangszínét is. Ajánlani szokták ilyen hosszú effektlánc esetén egy „buffered” pedált is közbeiktatni, mely képes a jel erősségét visszaállítani.
tube Elektroncső, a legkedveltebb erősítők fő alkotóeleme. A csöves erősítők általában melegebb, teltebb hangzásukról és a túlvezérléskor dögösen szóló hangjukról ismertek. Szemben a tranzisztoros erősítőkkel a szerkezetük érzékenyebb a mechanikai hatásokra és a csövek egy idő után előregednek, cserére szorulnak. A cső minősége nagyban belyásolhatja a hang jellemzőit.
tube delay
tube screamer  Az Ibanez cég legendás overdrive pedálja. Az eredeti modell T808 chipjét értékelik a legtöbbre, azóta is rengeteg más torzítóban használják és az Ibanez is többször felújította a modellt. (Nekem is volt belőle két különböző generáció).
Tuner, tuning key Hangolókulcs. A gitár fején lévő húrcsévélő tengelyhez és a hozzá áttétellel csatlakozó forgatógomb. A nyitott hangolókulcsok töbnyire a régebbi és/vagy akusztikus gitárokon szokásosak, a modern elektromos gitárokon szinte csak zárt kulcsok találhatók. A kulcs áttételi aránya változó lehet, 1:14, 1:18, stb., a nagyobb áttétel segíti a pontosabb hangolást. Léteznek szorítós kulcsok is, melyek mechanikusan megfogák a húrokat (locking tuner)
Tusq A Graphtech gitáralkatrészgyártó által kifejlesztett műanyag az elefántcsont helyettesítésére.