Magyar műhely: GV Guitars

Magyar műhely: GV Guitars

Van itt nem messze  a Felvidéken – konkrétan Kolárovóban – egy hangszerészműhely, amely ugyan területileg Szlovákia, de mégis teljesen magyar.
Get és Vamp, a GV Guitars két alapítójának kezei alól modern, egyedi, igényes és szép hangszerek kerülnek ki. Basszgitárjaik már többször  megjelentek a Bass The World-on, tesztelték a Gitárshop-on egyik gitájukat, és szintén ugyanott a fórumban tanácsadással is segítik a gitárosokat.
Ráadásul nem csak a gitárjaik jók, ők maguk is jó fejek!

Ha profi hangszert akar valaki, egyedi kialakítással és minőségi megmunkálással, mindenképpen érdemes náluk érdeklődni. Budapesttől csak nagyjából száz km a távolság, egy jó gitár megér ennyit.

Kedvcsinálónak néhány kép:

GV Guitars DRN 628

GV Guitars DRN 628

GV Guitars NH 728 Nordic Hammer

GV Guitars NH 728 Nordic Hammer

GV Guitars JFX 434 (Judge FX)

GV Guitars JFX 434 (Judge FX)

GV Guitars MM 434

GV Guitars MM 434

GV Guitars XBS 534

GV Guitars XBS 534

A következő kis ismertetők az ő alkotásaikról készültek.

VT – 625, Vincent

GV guitars VT-625, Vincent

GV guitars VT-625, Vincent

Ezt a gitárt, ha röviden szeretném jellemezni, akkor talán a vintage-modern lenne a legkifejezőbb szókapcsolat rá . A klasszikus és a modern fúziója, a szó lehető legszorosabb értelmében. Az egész tervezés során figyeltünk arra, hogy minden jól ismert elem visszaköszönjön, ugyanakkor szerettük volna, hogy azért a klasszikusoknál többre legyen képes. Valahogy így jött létre Vincent.

“Vincent – Eleganciával méltán átitatott, bársonyos és egyben tökös jazz/blues hangzásvilág”
by Berki

“B*#@.d, ebből jön metal is?!”
by Sick zenekar és Mi (Nagyudvarnoki bulin, mikor Jocó(Sick zenekar gitárosa) kicsit elszórakozott Vincentel)

 

A gitár bemutatását a klasszikus dolgokkal kezdeném:

Kent Armstrong Lipstick hangszedők

Kent Armstrong Lipstick hangszedők

 • 3 egytekercses hangszedő. Ezek a pickupok a szlovákiai Kent Armstrong műhelyben készültek tipikus vintage hangzással. Ennek megfelelően a jelszintjük is a közepestől a kicsiig terjed. Bár az elhelyezésük rettentően hasonlít a Strat féle elosztásra, mégsem teljesen az.
 • 25,5” menzúra, ezen nincs mit vitatkozni. Jól bevált, sokan szeretik, sokan megszokták és rengetegen használják.
 • Csavarozott nyak, 4 pontos, erős nyakzsebbel, ahogy azt sok más modellnél megtalálható, hogy a sustain és rezgés átvitel olyan legyen, ahogy azt már ismerjük.
 • palisander fogólap, szintén sokat használt és szeretett anyag a széles hangtani tulajdonságai, megfelelő keménysége, és nem utolsó sorban a szépsége miatt.
 • lecsapás a kéznek/csuklónak, egy újabb ismert elem a megfelelő kényelem érdekében

 Modern:

 • Formabontó külalak: nem a megszokott, teljesen egyedi, mégis viszonylag hitelesen idézi a 60as évek surf stílusát.
 • 24 érintős nyak: hogy minden meglegyen magas fekvésben is.
 • Fordított fej: itt túl sok magyarázat nincs, jól néz ki 🙂
 • Elektronika: bár első látásra ez is klasszikusnak tűnik, mégsem az. A második potenciométer ugyanis nem klasszikus hangszín, hanem midboost, azaz közép kiemelés. Ezt a funkciót egy kézzel készített SBS aktív elektronika biztosítja amely 9V-os elemre működik és +10dB-elt tud emelni a közepeken. A 3 állású kapcsoló segítségével 3 lépésben állíthatjuk a resonant peaket (a magasakat). Üzemideje körülbelül 2000 óra, de ha netán pont játék közben merülne le az elem, akkor a hangerőn található push-pull kapcsoló segítségével könnyen passzív módba kapcsolhatunk.

Anyag használatnál a klasszikus dolgoknál tettük le a voksunkat, de nem a leghagyományosabb értelemben. A juhar test rengeteg magasat ad a gitár hangjának viszont kevés mélyet, ezen feszesít az európai spalted kőris top, amit a gyártókhoz képest szokatlan módon a nyakban is alkalmaztunk. Ezen fák összhangja egy érthető, magas dús, csilingelő hangú gitárt képez.

A hardwaret szintén igyekeztünk kellő szinten tartani. A híd a jól bevált Tune-O-Matic. Igaz, hogy keleti, de remekül teszi a dolgát. Csakugyan jó minőséget és kezelhetőséget nyújtanak a japán SGM típusú Gotoh kulcsok. A heveder tartók a Marveltől vannak, amik lock kompatibilisek. Azaz egy jó árú lezáró szett megvásárlásával nem csak az eddig meglevő, de az újdonsült GV gitárunkat is maximális biztonságban tudhatjuk.

 

MMG 625, Racer X

GV Guitars MMG 625, Racer X

GV Guitars MMG 625, Racer X

Racer X fedőnevét a 3 darab testen áthaladó sportos csík miatt kapta.

MMG 625, Racer X, wenge híd és keretek, SBS hangszedő

MMG 625, Racer X, wenge híd és keretek, SBS hangszedő

Test és nyak:

A csíkok minden előjel ellenére tölgyből vannak, ami ammonizált, azért ilyen sötét. Formavilágát észrevehetően kölcsönöztük, de igyekeztünk megbolondítani pár rendhagyó dologgal (pl. wenge alkatrészek, domborítás, még kisebb fej, stb.). A test alapanyaga európai kőris, amely sok méllyel és magassal egyaránt rendelkezik. Az igazi csavart a nyak jelenti ami bár scarfolt (fejnél ragasztott), de teljes egészében wengéből készült, ami pótolja a kőris közép frekvencia hiányát. Ezt az egészet pedigt jatoba fogólappal fűszereztük meg, ami kellően különlegessé teszi a hangot (ezt látni-hallani-érezni kell, leírni nem igazán lehet).

Hardware:

A híd egy custom, általunk kifejlesztett megoldással készített modell (a kérdéseket megelőzve, nem mozog, nem törik el és igen, megfelelően teszi a dolgát), ami a látszat ellenére nem csak wenge talapzatú. A kulcsok az általunk előszeretettel használt Gotoh gyártól vannak, pontosabban az SGM típus, amely króm felületkezelésű. A hevederek szintén Marveltől vannak.

Elektronika:

A testben 2 darab kézzel készített SBS humbucker pihenl a DL szériából. Hangilag talán a Seymour féle SH4 és SH2- eséhez lehetne őket hasonlítani. A pickup kapcsoló, a hangerő, és hangszín poti mellett helyet kapott a gitárban egy aktív elektronika is. Ez szintén az SBS féle gyártmány, név szerint az MB2-es midboost ami 10dB tud emelni a közepeken, remek pl. szóló kiemelésre mindenféle pedál nélkül.

“MMG – Egy kompakt testbe foglalt telt, vastag hangzás”
by Berki

“Ez egy marha jó kis gitár!”
by Ádám Ball Németh (Subliminal Merger)

Összegzés képen annyit tudnék még elmondani a gitárról, hogy aki eddig kézbe vette, nem szívesen vált meg tőle. A vélemények szerint a hangja eléggé univerzáils, rock, pop-rock és metál kiválóan megszólal rajta.

 

One Responseto “Magyar műhely: GV Guitars”

 1. Aweland szerint:

  Üdv !

  Megnéztem a srácok weblapját hááááááááááát le a kalappal előttük. Nagyon tudnak!!! Csak gratulálni tudok. A basszgitárok különösen szépek.

  Üdv !

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.