Digitális hangszerész?

Digitális hangszerész?

Jeff Kozmoski gépészmérnök és terméktervező, emellett megszállott gitáros.
Ha a kettőt összerakjuk, érdekes eredmény jöhet ki belőle.

A modern számítógépes módszereket intenzíven kombinálva a gitárkészítés mérnöki megközelítésével, afféle megszüntetve megőrző módon, Jeff állítása szerint megpróbálja “felrázni” a hagyományaiba merevedett gitárgyártást, mely még jórészt mindig az ötvenes évek óta alig változó módszereket használ a gyártásban és a tervezésben, holott a technológia lehetővé tenne sokkal merészebb design megközelítéseket is.

A tömörtestű elektromos gitárok nagy rész gyakorlatilag a Fender Broadcaster óta lapos, sík. Na jó, tekintsünk el most a szintén régi hagyományra épülő Gibson-féle faragott domború fedlaptól és az ehhez hasonló domborításoktól, de a gitárteste profilból nézve alapvetően egyenesekkel határolható.

A KOZM gitárok (ahogy elnevezte a saját márkáját), szakítanak ezekkel a mára kissé “megkopott” tervezési elvekkel, ahogy az elkészítés technológiája is elveti a hagyományos, jórészt kézi módszert. Tény, hogy a tömeggyártásban a CNC marók használta már régóta általános – de ezekkel ugyanazokat a gyakorlatilag sík gitártesteket marják ki, mint amikkel annak idején kézi munkával elkezdték.

A KOZM gitárok alkotója teljesen más megközelítést használ: organikus, kerekített formákat tervez térben, 3D CAD szoftverrel, ezzel pedig egy CNC 3D marógépet vezérel, amivel a fatömbből kialakítja ezt a formát.

KOZM gitár tervezése CAD szoftverrel

KOZM gitár tervezése CAD szoftverrel

Mivel jóval vastagabb tömbökből kell kiindulni a jelentősebb mélység miatt, különböző vékonyabb lapokat laminál össze (na ne gondoljunk a sima rétegelt lemezre, itt elég rendes, ujjnyi vastagok az egyes darabok) és így éri el a megfelelő méretet – ez nyilván takarékosabb is.

Laminált tömb a CNC marás megkezdése előtt

Laminált tömb a CNC marás megkezdése előtt

A CNC ezután lépcsőzetesen, egyre finomabb lépésekben közelíti a megtervezett íveket.

A CNC-vel kidolgozott test felülről...

A CNC-vel kidolgozott test felülről...

...és alulról.

...és alulról.

A fennmaradó részt vélhetőleg hagyományos csiszolással dolgozza el és innen a gitár többi eleme már szintén a szokott módon kerül a helyére, a híd kialakítása lehet még egyedi nála, mert az alapja kiemelkedhet a testből.

 

Az előbbiekben készülő gitár befejezett állapotában

Egy KOZM gitár befejezett állapotában

Mindent összevetve a szándék nemes, a technikai hozzáértés vitathatatlan, de az eredmény valahogy mégse áll össze nekem. Úgy érzem, pusztán azért, mert meg lehet csinálni valamit, még nem biztos, hogy érdemes is, ha nincs igazán átütő, jól eltalált vizuális/funkcionális koncepció hozzá.

Egy tetszetős és érdekes KOZM

Egy tetszetős és érdekes KOZM

Egy tipikus KOZM gitár - amorf Strat forma

Egy tipikus KOZM gitár - amorf Strat forma

A női testet imitáló gitár poénnak jó, de szépnek nem mondható

A női testet imitáló gitár poénnak jó, de szépnek nem mondható

A KOZM gitárok egyediek, de igazán szemgyönyörködtetően szépnek nem mondanám őket, ami persze ízlés dolga és nyilván engem is befolyásolnak a megszokott formák. Valahogy úgy tűnik, a forma és a funkció nincs egységben, az íves kialakításnak a szokatlanságon és az “organikus” divatján túl nincs igazán jól megindokolható létjogosultsága ebben az esetben, és a legnagyobb baj szerintem, hogy az arányok jó érzékű megválasztása valahogy nem sikerült Jeffnek, hiányzik a harmónia, no meg az igazi elrugaszkodás a hagyományostól, hiszen végül is a megszokott alapformák amorf ívesítésén túl nem sokat tett…

Legutóbbi prototípusa már sokkal érdekesebb, hiszen egy ilyen technológiával készített akusztikus gitárról van szó, mely merevítőbordák nélkül, magába a két darabból álló test-héjba belemart vastagabb-vékonyabb struktúra által létrehozott megerősítéssel éri el a kellő szerkezeti stabilitást.

Az aránylag kis testhez képest kellemes hangja van, ami azt mutatja, hogy ennek a technológiának esetleg van hosszabb távon is biztató jövője.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.