Fender, ami Roland, de valójában Variax?

Fender, ami Roland, de valójában Variax?

A hír az eredeti hangszerről nem mai keletű, már közel egy éves, de mivel még nem írtam róla, érdemes megemlíteni, hiszen nemrég egy új verziója jött ki.

Úgy tűnik, a digitális hang egyre inkább utat talál magának a gitárokban. A Fender és a Roland megirigyelhette a Line6 Variax gitárok sikerét, mert kirukkoltak a Roland G5 VG gitárral, ami tulajdonképpen egy Mexikóban gyártott Standard Stratocaster, feltuningolva a Roland COSM Virtual Guitar technológiájával.

A Roland pickup a Strat-on

A Roland pickup a Strat-on

A lényeg gyakorlatilag ugyanaz, mint a Variaxnál. Van egy hagyományos gitárként is használható hangszer, ami kapott egy spéci pickupot, ez egyenként leveszi a húrok jelét, ami megy tovább egy DSP áramkörbe, melybe szoftveresen belenyomtak egy halom modellezett hangzást. Ahogy elnézem, szinte mindenben másolja a Variax receptjét, két kisebb enkóder gombbal lehet a modelleket választani, illetve alternatív hangolásokat választani.

A V-gitár kezelőszervei

A V-gitár kezelőszervei

COSM DSP, a digitális lélek

COSM DSP, a digitális lélek

Persze elem kell bele, a Variaxtól itt eltér, mivel ceruzaelemmel/aksival működik, ami jó is, rossz is lehet, jó, mert sokkal könnyebben pótolható, és rossz, mert talán kisebb a teljesítménye, bár egy Sanyo Eneloop XX szériával szerintem egész jól elketyegne ez is.

Ceruzaelemről megy. Miért nem 9V?

Ceruzaelemről megy. Miért nem 9V?

Az újdonság az, hogy kihozták a G5-A verziót, ami tulajdonképpen egy American Standard Stratocaster a fenti technológiával felvértezve és mint a nevéből is látszik, nem a mexikói, hanem a Fender kaliforniai üzemében készül Coronában.

A Roland G5-A VG, azaz felvirtualizált American Standard Strat

A Roland G5-A VG, azaz felvirtualizált American Standard Strat

Ugyanez hátulról

Ugyanez hátulról

Így tehát a Fender sznobok is végre rátérhetnek a virtuális hangzások használatára, immár rendelkezésükre áll így igazi USA gyártmányú változat is a Roland V-gitárból.
Sajnos nem tudom, mennyire jó a hangja, még sose próbáltam, a videók alapján az akusztikus hangzása valahogy nem tűnt annyira meggyőzőnek, mint a Variax (bár az se fogja kiszorítani a valódi akusztikust még jó ideig).
A COSM-ról hallani hideget-meleget, nekem a Boss felvevőimben volt COSM effekt, szerintem az árkategóriájában hozza, ami várható tőle, de nyilván nem a csúcskategória.

Itt egy videó róla.

 

3 Responsesto “Fender, ami Roland, de valójában Variax?”

  1. Mark Whaites szerint:

    Do you have the main circuit board for a VG/Roland Stratocaster?

  2. jeti111 szerint:

    Azért tegyük hozzá, hogy (szerintem) rosszabb mint a variax. A variax gitárnál tudjuk a modelleket szerkeszteni egy szoftverbe, arról nem is beszélve hogy amin van variax bemenet, azzal a gitár pöpecül együtt tud működni, például a line6 multik. Velük valós időben válthatunk modellt és hangzást is. Ezzel szemben ennél mit kapunk dupla annyi áron?

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.