Földhárfa

Földhárfa

A hárfává változtatott völgy

A hárfává változtatott völgy

A hangszer, amit most bemutatok, nem gitár, még csak nem is pengetős, de nem mondhatni, hogy nincs köze hozzá, hiszen húrokat szólaltat meg.
A hangszert Earth Harp, azaz Földhárfa néven találta fel egy William Close nevű művész.

William Close a Földhárfán játszik

William Close a Földhárfán játszik

A koncepció lényege, hogy meglévő természeti vagy mesterségesen épített környezetet használ hangszerként, ezekhez feszíti ki a húrjait, melyek akár 300 méter hosszúak is lehetnek így. Az első installációja egy jókora völgyet változtatott hárfává 1999-ben.
A zenész a húrok alsó felfogatásától nem messze középen áll, és jobbra-balra kinyúlva kezével simogatja-dörzsöli, húzogatja a húrokat, melyeknek egyfajta csellószerű hangjuk van. Ahogy elnézem, a zenélés ezen a módon meglehetősen jó edzésenek is. A viszonylag korlátozott hangterjedelem ellenére igazán élvezhető zenét csinál vele és nyilván az élmény úgy jön át igazán, ha élőben hallja az ember, hiszen ezeknek a húroknak így biztos különleges hangjuk van.
A Földhárfán többnyire hegedűgyantával bevont kesztyűvel kell játszani, esetleg vonóval. A húrok egy A-moll skála hangjaira vannak hangolva.

Az első hangszer óta William a MASS Ensemble csoporttal együtműködve már számos színházat, előadótermet változtatott hangszerré ezzel a módszerrel.

Jelenleg versenyben van az America’s got a talent, azaz a helyi Megasztár (csak komolyabb) megnyerésért.

És íme a videók!

 

 

Forrás: GuitarSquid
 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.