A világ legkisebb gitárjai

A világ legkisebb gitárjai

Múltbéli gyakori világjárásaim alatt jól jött volna egy igazán kicsi, de teljes értékű gitár. Így végül első gitáromnak magam is  egy kis méretű útigitárt készítettem volna (igen,még mindig nincs kész, nemröhög…), sokat nézelődtem akkoriban ebben a témában és nemrég felmerült, hogy írni kellene a legkisebb gitárokról.

A méret csökkentésének több szempontból is van értelme, egyrészt gyerekeknek is lehetőséget ad a korai hangszertanulásra, másrészt utazáshoz valóban érdemes lekicsinyíteni a gitárt, legalábbis amíg még használható marad. Ami ezen túl van, az már többnyire csak poén, virtus, öncélú rekordöntögetés, iparművészeti alkotás, esetleg tudományos kísérlet.

Első keresésre elektromos gitárban az egyik legkisebbnek mondott, működőképes modellnek – legalábbis az (egykori) forgalmazó, a Hammacher Schlemmer nevű patinás katalógusáruház szerint – ezt a 67 cm hosszú hangszer találtam, ami kb. kétharmada a szokásos gitárokénak.

A világ legkisebb elektromos gitárja?

A világ legkisebb elektromos gitárja?

Figyelembe véve, hogy nem headless (ami egy kifejezetten méretcsökkentésre optimalizált gitár esetében eléggé fura), valóban erőteljes kurtítást jelent. Ennek megfelelően a menzúra is csak 51.43 cm (20 1/4”), erre 20 bundot kapunk 12”-es fogólap rádiusszal. A marketing szöveg szerint a gitártest présöntéssel készül kompozit anyagból, mely a fa rezonáns tulajdonságainak imitálására milliónyi apró buborékkal van telítve. Hát, nem tudom, ez mennyire sikeresen feleltethető meg a fa rostszerkezetének… mindenesetre jó a cég „spin doctor”-ja. 🙂
A gitárban egy felezhető humbucker van, a hangerő és a hangszin egy koaxiális tengelyű kettő potin kapott helyet, a pickupfelező pedig alul.

Hamarosan rájöttem, hogy ez eredetileg tulajdonképpen egy PalmGuitar. 

Ennek leírása azért arra utal, hogy nem gagyi cuccról van szó.
A PalmGuitar v1.0 karbon-kompozit test a Moses Graphite gyárában készül, amely nem éppen kispályás játékos.

A Palmguitar V1.0

A Palmguitar V1.0

A hangolókulcsok önzárós Sperzel-ek, a híd német ABM, az ajánlott hangszedő Seymour Duncan.

A test alján a kapcsoló

A test alján a kapcsoló

Ez a változat már csak egyedi rendelésre készül, de akadnak további extrém variációi, mint a minibasszus:

Tenyérbemászó basszus

Tenyérbemászó basszus

Látványos a Chameleon, melynek felületébe színtónusváltó pigmenteket kevertek.

A színváltó Chameleon

A színváltó Chameleon

Vagy például a világ legkisebb teljes értékű 12 húros gitárja!

A világ legkisebb 12-húros gitárja

A világ legkisebb 12-húros gitárja

A legkisebb 12-húros fej

A legkisebb 12-húros fej

A legkisebb 12-húros gitár hídja

A legkisebb 12-húros gitár hídja

De a legeslegkisebb teljes értékűnek mondható (na jó, ahogy egykori kedvenc matek-fizikatanárom szokta mondani „jó közelítéssel”) a Tomahawk. A hangszer létrejöttét egy szerencsétlen balesetnek köszönhette, melynek során egy PalmGuitar a polcról levétel közben leesett és a feje letörve apró darabokra szóródott szét a helyiségben…

Tomahawk. Ez tényleg kicsi.

Tomahawk. Ez tényleg kicsi.

A leesett darabról lenyisszantották a nyak végét és a testre „ráhegesztettek” egy headless hidat. A munka kemény volt, hiszen eredetileg azon a részen van az elektronika ürege… nem volt mit tenni, azt kihagyták, a helyét megerősítették és a hangszedőt egy az egyben bedrótozták a kimenetre. Semmi cicó… a hangszedő még külön érdekes, ugyanis ez egy Seymour Duncan P-90 Stack, ami önmagában vastagabb, mint a gitártest… khm. De a fiúk a PalmGuitars-nál nem akadnak meg ilyen apróságon – végül a pickup a test integráns részévé vált, egy egységet képez vele, gyakorlatilag kémiailag belestuktúrálták a testbe (azt hiszem, most kitaláltam egy új kifejezést, mint a reklámokban liposzómás bifidusz eszenzis enzimek, le kéne védetnem… egy marketing szövegben még jól jöhet). 🙂

A cél egyébként az volt, hogy beleférjen egy normál méretű aktatáskába, ami sikerült is.

A Tomahawk az aktatáskában

A Tomahawk az aktatáskában

Ezek a minigitárok több ezer dolláros árkategóriában versenyeznek, ami végül is egyediségüket és minőségi alkatrészeiket, anyagukat tekintve nem mondható nagyon túlárazottnak.

A PalmGuitar V2.0 már egy „költséghatékony” változat, szénszálas kompozit helyett egyfajta „szintetikus polimer/uretán kompozit”, bármit is jelentsen ez, tulajdonképpen a már emlegetett „buborékos” modell.

A PalmGuitar

A PalmGuitar

A V2.1 pedig két levehető kiegészítővel készül, az egyik egy felső szarv a testre, a másik egy alsó, ívelt támaszték, melynek segítségével már ülve is lehet játszani heveder nélkül.

PalmGuitar V2.1 a szarvval

PalmGuitar V2.1 a szarvval

A teljesen felszerelt V2.1

A teljesen felszerelt V2.1

Az előbbi változat 800, az utóbbi 950 dollárba kerül (- a szokásos 1 cent, amit világéletembe utáltam és mindig fel szoktam kerekíteni magamban, bármennyire is ez a 99.99 sokkal vonzóbb ár állítólag , mint a 100 pszichológiailag).

Akusztikusból is találtam egy kis példányt, méghozzá a Yamaha GL-1 gitárlelét, azaz ukulele méretű-formájú gitárt.

Yamaha GL-1

Yamaha GL-1

Ez azonban nem az előző kategória, hanem meglehetősen olcsó darab. A hangszer 433 mm-es menzúrájú. Természetesen ezt (és az előbbi Tomahawk-ot is) magasabbra kell hangolni, konkrétan E helyett A-ra az első húrt. Ez persze megint „jó közelítéssel” gitár és nem csak a Yamaha csinál ilyet, a gitárlele külön hangszerosztály.Itt találtam még egy videót egy talán ennél is kisebbről, de sajnos többet nem tudni róla:

És akkor jöjjön az igazi nyertes, ami azért nem a hangszerek közé tartozik igazán, de mégis gitár:

A 10 mikronos nanogitár

A 10 mikronos nanogitár

A hír nagyon régi, már 1997-ben konstruálták a Cornell Egyetemen kristályos szilíciumból egy 10 mikron méretű gitárt, amelynek húrjai 50 nanométeresek (100 atomnyi). Az abszolút csúcstartót egy kísérletsorozat részeként hozták létre, többféle más MEMS, azaz mikroeletromechanikus készülék építését demonstrálták vele elektronsugaras litográfiával.

És egy nano-Flying V

És egy nano-Flying V

A „gitárt” végül is csak 2003-ban szólaltatták meg, pengetéshez lézersugarat használtak és ezzel egy 40 Mhz-es „hangot” tudtak megszólaltatni, ami 17 oktávval magasabb a normál gitárhangnál. A lézerrel akár több húrt is rezgésbe tudnak hozni, így akár akkordozni is lehetne rajta. Természetes ezt a rezgést nem tudja mikrofon felvenni, de tükrökkel a fényinterferencia segítségével képesek számítógéppel érzékelni, és megfelelő algoritmusokkal hallható tartományba transzponálni.

Hogy is szól a közmondás? Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli! 🙂

 

5 Responsesto “A világ legkisebb gitárjai”

 1. Yogi szerint:

  Tavaly volt egy Höfner Shortym, ami direkte utazógitárként van hirdetve. Alulról verdeste a legrosszabb, 15 000 Ft-os kínai gitárok színvonalát. Egyszerűen felháborítóan gyenge volt. El is adtam hamar.
  Úgy húsz évvel ezelőtt egy tévéműsorban – talán a Leg leg leg, de nem biztos – bemutattak egy gitárt, amire azt mondták, hogy a világ legkisebb, működőképes és használható gitárja. Úgy emlékszem, hogy SG forma volt és a Turcsák készítette, és mintha a Solymos Tóni játszott volna rajta az adásban.

  • aktivgitar szerint:

   Pedig azt a Höfnert én is nézegettem annak idején… végül egy Steinberger Spirit GT-Pro lett belőle, az tetszett, jó kis gitár.
   Egyébként Laár András szereti még az ilyen kis Steinberger-szerű hangszereket, nála már vagy 3-4 ilyesmit láttam.
   A Turcsák-féle mintha rémlene halványan, de nem emlékszem pontosan, de jó, hogy mondod, utánanézek majd.

 2. Yogi szerint:

  Egy Steinbergerre én is beneveznék.

  • aktivgitar szerint:

   Sajnos csak a koreai gyártású, teljesen fa építésű változatra futotta. De az is jó kis cucc.
   Állítólag a licenszelés kezdetén a Hohnerek (mellesleg a Steinberger Spirit és a Hohner is a Cortnál készült) egészen jók voltak, talán jobbak, mint a mostani olcsó Spirit-ek.

 3. Tom Szájer szerint:

  Ezek a törpe gitárok megmozgatták a fantáziám. Lehet ,hogy belefogok egy készítésbe.70 cm hosszúra lehetne megcsinálni 22 érintővel . Fel is tudnám használni az Alu-Karbon pálcákat amit mutattam.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.