Fagyasztott húr

Fagyasztott húr

Folyékony nitrogén

Folyékony nitrogén

Nemrég említettem a húrküldő szolgáltatás kapcsán a kriogenikus húrokat.

Mi is ez?

Már két évtizede megjelentek az ún. kriogenikusan temperált húrok, de csak nagyjából 10 éve terjedtek el jobban, de sokan még mindig nem igazán ismerik (bevallom, én is pár napja hallottam először róluk).

Olyan húrokról beszélünk, melyeket gyártásuk során szobahőmérsékletről rendkívüli hidegre hűtenek. Mielőtt rohannál a mélyhűtőhöz egy csomag húrral kipróbálni, győződj meg róla, hogy képes-e -190 fok körüli hideget előállítani, mert ennyire lesz szükség. Esetleg egy kis folyékony nitrogén a spájzban? 🙂

Ebben a fagyban vacognak a húrok 15 órán át, miután teljesen átvették a hideget, majd hagyják, hogy lassan felengedjenek, kb. újabb 15 órán át. Az egész folyamat mindenestül úgy 37 órán át tart.

A kezelésnek ötféle következménye lesz:

 

  • Zárttá teszi és finomítja a fém szemcseszerkezetét
  • Csökkenti a gyártási eljárásból visszamaradó feszültséget, kopást és felületi egyenetlenséget
  • Csökkenti a visszamaradó ausztenit (gamma-állapotú, lapközepes köbös szerkezetű vas) tartalmat
  • Megnöveli a mérettartósságot
  • Megnöveli a húr általános strapabírását

 

A kriogenikus húrok főleg a basszerosok közt terjedtek el, mivel órákon át tartó slappelés után is megőrzi a fényes, csengő hangzását, a kristálytiszta, harapós karaktert, stabilabban tartják a hangolást hosszú időn át is és általában véve az élettartamuk is hosszabb.

A gitárosok más problémákkal kell megbirkózzanak, de a kriogenikus húrok ebben is segítenek.

A sokat hajlító vagy intenzív tremolózással játszó gitárosok gyakrabban kell húrt cseréljenek és jobban oda kell figyelniük a stabil hangolásra. A hűtéssel temperált húrok náluk is jobban biztosítják ezt, mint a hagyományos eljárással készültek.

Természetesen a hosszadalmasabb gyártási eljárás miatt az ilyen húrok ára is magasabb.
Sajnos a gyártók nem igazán találtak megfelelő módot az elterjesztésükre, az átlagos gitáros alighanem eléggé gyanakvóan tekint rájuk.

Dean Markley Blue Steel

Dean Markley Blue Steel

Magyarországon a Dean Markley Blue Steel széria kapható, úgy láttam, de van még internetről rendelhető jó néhány másik, mint a GHS Sub Zero, az Adamas, a Kerly Kues, mely speciális Cylecoat (többszöri hevítés-fagyasztás) hőkezeléssel készül és a Martin akusztikus húrok egy csoportja.

Adamas EX

Adamas EX

GHS Sub Zero

GHS Sub Zero

Kerly Kues

Kerly Kues

Martin Cryogenic

Martin Cryogenic

Forrás: Professorstring

 

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.