Gitár az űrben

Gitár az űrben

Ha az ember hosszabb időre távol van az otthonától, jó, ha néhány személyes dolgot is magával vihet, ami a szabadideje eltöltésében jól jöhet. A gitár mindenképpen előkelő helyezést foglalna el az ilyen tárgyak listáján.

Aki nem csak az országot, hanem a Földet is elhagyja, tényleg elmondhatni, hogy messzire ment.  Annál messzebb pedig, mint a föld körüli pályán keringő ISS (Nemzetközi Űrállomás) ember csak akkor jutott, mikor a Holdra szálltak le, így aztán nem csoda, hogy az űrhajósoknak is kell gitár.

A kanadai Chris Hadfield asztronauta, aki az ISS következő parancsnoka lesz, már 1995-ben magával vitt egy kisméretű útigitárt a Mir űrállomásra. Az a hangszer egy Soloette Classic Maple volt, ami tulajdonképpen egy “fantomtestű” silent-gitár, igen kis helyen elfér, mivel a hangolókulcsok gyakorlatilag a teljesen leminimalizált test alsó részébe kerültek.

Chris Hadifeld és a SoloEtte a Mir űrállomáson

Chris Hadifeld és a SoloEtte a Mir űrállomáson

Legutóbb viszont már egy akusztikust akart magával vinni, de lehetőleg kis testűt, mivel eléggé szűkében vannak a helynek.  A helyi hangszerboltban egy kanadai Larrivee tűnt a legjobbnak ilyen szempontból, így ez ment föl az űrbe.

Larrivee-P-03R Parlor, az űrgitár

Larrivee-P-03R Parlor, az űrgitár

A Larrivee P-03R Parlor egy aránylag kis méretű akusztikus, minőségi anyagokból.
Tömör rózsafa káva, kanadi fenyő fedlap, mahagóni nyak, ében fogólap és híd, kanadai hullámos jávor szegélyek, GraphTech nyereg és húrláb. A menzura 24″ (610 mm).

Chris Hadfield a Larrivee Parloron játszik az ISS fedélzetén

Chris Hadfield a Larrivee Parloron játszik az ISS fedélzetén

Egy másik űrhajós, Steve Robinson is űrgitározott

Egy másik űrhajós, Steve Robinson is űrgitározott

Chris szerint nem is olyan egyszerű a súlytalanság állapotában gitározni. Az mondjuk könnyít a helyzeten, hogy a gitárt nem kell tartani, de veszélyes is lehet, mert játék közben lebegnek  a levegőben és nekiütődhet bárminek.
A hangok lefogását is újra kell tanulni, hiszen a normál gitárjátéknál megszokják az ember izmai és idegei, hogy a kéz saját súlyát is mozgatni kell, így a zéró gravitációnál kissé “megszaladnak” eleinte az ujjak és túlcsúsznak a bundokon.
Ezt a dalt az űrállomás fedélzetén vették fel egy hanglyukba helyezett hangszedővel:

Itt pedig Chris Hadfield meglátogatta a Larrivee gitárgyárat, hogy a színfalak mögött nézhesse meg, hogy is készült az űrgitárja és az élményeiről mesél.

Forrás:
Index
Space.com
CSA
 

2 Responsesto “Gitár az űrben”

 1. Aweland szerint:

  Üdv !

  Épp tegnap volt a híradóban ez a gitáros hogy lefotózta Budapestet este. A gitáros asztronauta egy magyar lányt vett feleségül és a szüleinek küldte ezt a fotót.

  http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20130219-nemzetkozi-urallomas-foto-chris-hadfield-urhajos.html

  Laci

  • aktivgitar szerint:

   Nahát, érdekes, a magyarok mindenhol ott vannak?
   Köszönöm a kiegészítést, Laci!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.