Három húron pendül

Három húron pendül

Balalajka

Balalajka

Balalajkás orosz kép a 18. századból

Balalajkás orosz kép a 18. századból

A balalajka nem túl ismert hangszer felénk, jobbára csak a orosz közhelyeket felsoroltató amerikai filmekben láthatta a fiatalabb generáció. Pedig érdekes rokona ez a gitárnak.
A balalajka jellegzetes orosz pengetős hangszer, a teste háromszög formájú, nyaka vékony, kromatikus bundozású és általában három húrja van (bár eredetileg kéthúros volt). Többféle változatban és méretben gyártják, többféle hangmagassággal.
A rezonáns fedlap többnyire fenyőből, míg a több szelvényből álló hátlap és káva leginkább juharból készül. A hangszert először az 1600-as évek végén említik meg, a név valószínűleg az ukrán nyelvből jött.

A balalajka játéktechnikája – elsősorban szólóhangszerként – kicsit hasonlít napjaink tappingjére: a jobb kéz hüvelyk- és mutatóujja is használatos a magasabb fekvésekben a hangok lefogására, nem csak pengetésre. És ha azt hinnénk, hogy három húron nem lehet sok mindent csinálni egy ilyen viszonylag kis hangszerrel, annak leeshet az álla, ha meghallgatja Alekszej Arhipovszkijt.

Alekszej Arhipovszkij

Alekszej Arhipovszkij

Az orosz virtuóz, akit a balalajka Paganinijének is neveznek, némi Pat Metheny-s beütéssel, 1967-ben született, apja révén már kiskorától zenei érdeklődésű volt. Bár eredetileg népzenésznek tanult a főiskolán és sokáig játszott orosz népi együttesekben, de mára a inkább a jazzt ötvözi a klasszikus és folk és flamenco jellegű motívumokkal, felhasználva az elektronikus hangszerek lehetőségeit.

Rendkívül vibráló, komplex és érzelemgazdag zenéjében egymaga játszik kíséretet és szólót, ami három húron rendkívül nehéz, mégis olyan könnyedséggel és önfeledtséggel teszi, mintha magától értetődő lenne.

Ez talán a legoroszosabb, de aztán elképesztően bravúros zenei poénokkal és “idézetekkel”:

Ha valakit érdekel, hogy lehet balalajkát venni, építeni, itt és itt talál további információkat.

 

2 Responsesto “Három húron pendül”

  1. Aweland szerint:

    Üdv !

    Ezeket a videókat megnézve gondolkozom azon, hogy többet nem nyúlok húros hangszerhez ! Minek, teljesen felesleges. 3 húron így játszani???????? Komolyan………. szinte hihetetlen de igaz.

    Laci

  2. Kozák László szerint:

    Csodálatos! Köszönöm, hogy megismertetted velem!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.