Kurbliskulcs

Kurbliskulcs

Az egyik dolog, amit annyira szeretek ebben az egész gitármániában, hogy nincs olyan nap, amikor ne tanulnék valami újat róluk. Lám csak, most is mibe botlottam, mikor a Schaller weboldalán bóklásztam: a kurblis hangolókulcsra.

Kurbli!

Kurbli!

A kulcs feje olyan, hogy egy ügyes megoldással kihajtható kurblit alakítottak ki benne, amivel sokkal egyszerűbb és gyorsabb a tekerés.

Így néz ki a kurblis kulcs

Így néz ki a kurblis kulcs

És egy eredeti Schaller

És egy eredeti Schaller

Az újítás persze inkább látványos, mint hasznos, hiszen tudjuk, hogy nincs túl gyakran szükség hosszas tekerésre a kulcsokon, leginkább csak újrahúrozáskor – de ahhoz meg már inkább megéri egy rendes gyorstekerőt venni.

Gyorstekerő

Gyorstekerő

Húrvágóval egybeépített változat

Húrvágóval egybeépített változat

 

A “profik” úgyis géppel dolgoznak. 🙂

Ez én lennék :)

Ez én lennék :)

Ettől függetlenül nekem tetszik a szerkezet, amolyan kényelmi luxus, rontani nem ront semmit, de azon ritka esetekben, mikor szükség lehet rá, hasznos lehet.

A kurblis kulcs a Gibson Les Paul Custom és Artisan gitárokon jelent meg “Exclusive Gibson Crank Winder” néven a hetvenes évek végén-nyolcvanas évek elején

Les Paul Custom kurblival

Les Paul Custom kurblival

Elég rövid ideig használták – nyilván maguk is belátták, hogy sok értelme nincs, viszont a finomabb és bonyolultabb mechanika és a kulcs formája miatt megdrágítja a felszereltséget.

Az eBayen és néhány más webshopban még fellelhető használtan, vagy “new old stock”, azaz régről megmaradt raktárkészlet formájában.

Néha még kapható

Néha még kapható

Gitártörténeti érdekességként viszont tökéletes. 🙂

 

One Responseto “Kurbliskulcs”

 1. Yogi szerint:

  Külön alkatrészként is lehetett kapni a kurblis gombot, így aki akarta, a sima Schaller kucsot upgrade-elhette. Létezett arany és krómozott verzióban is. Ma jó drága, pláne az ilyen NOS példány:

  http://img.index.hu/imgfrm/1/4/9/2/IMG_0011471492.jpg
  http://img.index.hu/imgfrm/1/5/0/4/IMG_0011471504.jpg
  http://img.index.hu/imgfrm/1/5/0/6/IMG_0011471506.jpg
  http://img.index.hu/imgfrm/1/5/0/8/IMG_0011471508.jpg

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.