Mennyit érhet egy gitár?

Mennyit érhet egy gitár?

Bostonban, ahol ideiglenesen lakom, van egy jó kis hangszerbolt, Mr. Music a neve. Nemrég az eBay boltjukban megjelent egy gitár: egy 1959-es Gibson Les Paul. A gityó Jay Giels tulajdona, aki a róla elnevezett banda alapítója és gitárosa volt.

Kövezzetek meg, én most hallottam életemben először ezt a nevet. Ez persze általában nem minősít egy bandát vagy zenészt, arra már rájöttem, hogy itt Amerikában rengeteg olyan jó zenész van, akiről mifelénk otthon nem nagyon hallani.

Rákerestem hát Youtube-on. Belehallgattam tucatnyi zenéjükbe és nem nagyon estem a szék mellé. A nyolcvanas években voltak népszerűek, stílusuk valahol a kaminonos-rock és szintipop keveréke lehetett. Még akkoriban se mondható egyedinek vagy ütősnek. Egynek jó, nem mondom, hogy nagyon gyenge, de semmi különös.

Radásul nem is lehettek valami nagy sztárok, eltekintve attól, hogy bostoniak, ezért talán a helyiek számára többet jelentenek. Volt egy No. 1. slágerük 1981-ben, a Centerfold. Hát izé… kellemes kis szórakoztató zene, de semmi több.

A gitár ráadásul messze nem az eredeti állapotú.

Mennyit ér egy Gibson? - Aktivgitár.hu

Mennyit ér egy Gibson? Mr. Music, azaz Coolgitars az eBayen

Tudvalevőleg az ilyen vintage gitárok esetén kétféle felhasználás van: gyűjteményi és zenészi. A zenész inkább azzal törődik, hogy jól játszható legyen a hangszer, ha kell, kicserél benne ezt-azt, javíttatja, felújíttatja. A gyűjtőnek majdnem mindegy, mennyire jó zenélésre az a gitár. A vintage gyűjtemények lényege: az eredetiség. Minél ritkább, minél legendásabb a hangszer, annál érdekesebb és értékesebb – de lényeges, hogy minden eredeti legyen rajta. Már egy kisebb javítás is, ami például akár csak egy potmétert vagy egy hangolókulcsot megváltoztat rajta, egy igazi gyűjtő számára jelentősen elértékteleníti a gyűjteménye szempontjából.

Az emlegetett gitárt utólag ugyan visszaállították az eredeti formájába – de rengeteg változtatással. A fényezése teljesen új, a hangolókulcsok is, a híd, a pickupok… tehát nagyon-nagyon messze van az eredetitől, még ha látszatra úgy is néz ki.

Ezek után tippelje meg valaki, mennyi lehet a kikiáltási ára. Na?
Nem, alálőttetek. Úgyse találjátok ki.

250 000 dollár, azaz 55 millió Ft körül.

Nem értem.

Rengeteg gitár volt a kezemben, nagyon drága vintage gitárok is. Volt alkalmam kipróbálni sok különleges és igen jó hangszert. Nagyjából arra a következtetésre jutottam, hogy van egy bizonyos minőségi szint, ami felett egyszerűen nincs tovább, nagyjából minden gitár egyforma jó, csak másmilyen stílusú, hangzású, karakterű. A csúcs nagyjából a 3-4000 dollárnál már megkapható.

Ami ennél jóval több – hát, az már csak valami mánia, esetleg az extra finom részletes kidolgozás, nagyon különleges, egyedi kivitel, egye fene, mondjuk 6-7000 dollár, ha valaki ilyen bogaras.

Mint hangszer, efölött szerintem nincs tovább. Nem nagyon hiszem, hogy van olyasmi, ami megérne ennél többet funkcionálisan és esztétikailag. Ebben az árban már annyira finom és jó kidolgozású, nemes fájú, szép hangú, jól játszható gitárok vannak, hogy nem lehet többet kihozni igazán.

Ami ettől drágább, annak már pusztán szubjektív, eszmei értéke kell legyen ilyen különleges.

Na de mi van ebben a Gibsonban ilyesmi?

 

 

2 Responsesto “Mennyit érhet egy gitár?”

 1. Krisztina szerint:

  Mennyit ér egy Oscar Teller. modell 4/1, 1966 gitár?

  • aktivgitar szerint:

   Nem tudom saját kútfőből megmondani, csak annyi viszonyításom van, hogy nemrég egy ilyet eladtak az eBayen 713 USD áron, ez kb. 160e Ft.

   Érdemes lenne talán egy hangszerészhez vagy klasszikus gitárokkal foglakozó boltba elvinni értékbecslésre.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.