Új pengető medálok és gondolatok a kézművességről

Új pengető medálok és gondolatok a kézművességről

Az Aktív Gitár nem szokott reklámozni, egy kivételtől eltekintve, amelyre két jó okom is van.

Egyrészt kifejezetten igényes, gitáros témájú ajándéktárgyról van szó, mely ugyanúgy kézműves munkával készül, mint a míves jó gitárok, másrészt aki készíti, az az én kis feleségem. 🙂
Mikor az oldal elindult (aminek létrejöttében egyébként nagyon sokat segített), még nem volt ilyen tervünk, de közben így alakult, készült pár pengető medál és meglehetős siker lett, az alpakka medálokat már alig győzte gyártani (cserébe én is beszálltam néha polírozni). 🙂
Hazatértem után tavasszal újfajta eljáráson törte fejét, amivel még izgalmasabb és egyedibb ékszereket tud készíteni, a technológiai megoldásokhoz kicsit én is asszisztáltam, így készültek el végül az alábbi – szerintem igazán egyedi és látványos – maratott, antikolt rusztikus réz pengető medálok.

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

Amuletta rusztikus pengető medál

A mintákból egyelőre 5-6 féle létezik, de minden egyes darab egyedi, nem megismételhető. Az ódon kinézet jól passzol a steampunk vagy gótikus stílus kedvelőinek, de tulajdonképpen bármilyen „dark” és alternatív kiegészítőnek jó lehet.

Az Amuletta Meska boltjában megrendelhetők, a képekre kattintva is közvetlenül oda lehet jutni.

A medálok kapcsán eszembe jutott valami, ami a cikk írása közben körvonalazódott a fejemben: bár nem gondolnánk elsőre, de sok a hasonlóság egy gitárkészítő hangszerész vagy kis műhely és egy kézműves ékszerkészítő közt, legalábbis mikor szembetalálják magukat azzal a jellegzetes hozzáállással, amivel nehéz mit kezdeni, de itthon meglehetősen jellemző.

Ez pedig a kézműves munka szinte mérhetetlenül alacsony hazai megbecsültsége.

Mind az ékszerek piacát, mind a gitárokét elárasztják a nagy sorozatban gyártott, többnyire ázsiai származású olcsó „bizsuk”, amivel természetesen egy kézműves nem tud és nem akarhat versenyezni. Nálunk azonban még akkor is az árat nézik elsősorban, mikor egyébként meg tudnák fizetni, de azt nem, hogy mit is kapnak vele. Hányszor találkoztunk már olyan „vevővel”, aki percekig gyönyörködik egy ékszerben, még vissza-vissza is jön, de nem hajlandó kifizetni érte egy olyan összeget, amit amúgy vélhetően megengedhetne magának és ami egyáltalán nem jelent extraprofitot a készítőnek.

Pontosan tudom a pengetős medálok esetében, milyen vesződséges az előállításuk, mennyi kísérletezés, próbálkozás előzi meg, míg tényleg olyan alkotás születik, amilyennek lennie kell. És ha már meg is van a technológia, akkor is minden egyes darab legyártása egy sokrétű, türelmet, odafigyelést, kreativitást és sok-sok kézi tevékenységet igénylő folyamat.

Akár egy egyedi gyártású gitárról, akár egy ilyen medálról, akár más kézműves termékről van szó: itt többnyire egy-két ember áll minden termék mögött, nem részvényesek, nem vállalatigazgatók és menedzserek, nem kereskedelmi láncok fölözik le a hasznot, hanem a szó szerint néha vérrel-verejtékkel áldozó felhorzsolt kezű, az alkotás örömért dolgozó emberek, akik nem rendelkeznek különösebb forgótőkével, hanem sokszor a családi költségvetésből csípnek le, hogy a munkák folytatásához szükséges alapanyagot, vegyszert, szerszámot megvehessék. Ebből a pénzből tud tovább tanulni, iskolába járatni a gyerekét, vagy néha elvinni fagyizni. Ebben a pár ezer forintban benne van a kockázata, hogy nem tudja, mikorra jön vissza legalább a beleölt forintja, miközben neki tisztességesen fizetni kell a közterheket és nem tud olyan furfangosan adót optimalizálni, mint a csúcsszakértőket megfizetni képes nagy cégek. Benne van az évek munkájával, tanulásával elsajátított mesterségbeli tudás, a gyakorlat és a kreativitás. És persze ebben a párezer forintban benne van, hogy a vevő olyasmit kap, amiből tényleg csak neki lesz, senki másnak.

A gitárkészítésnél természetesen más nagyságrendekről van szó, de ott is ugyanígy ezek vannak mögötte, a vevő oldalán pedig a személyre szabott, egyedi igényei szerint készülő hangszer, a közvetlen kapcsolat a készítővel, a választás lehetősége, az érzés, hogy nem a napjainkban egyre inkább rövid életű, eldobható, eleve szándékosan hamar elhasználódónak tervezett, lecserélhető és lecserélendő tucattermékre vesztegeti a pénzét, hanem egy időtálló, míves produktumra, amit nem gyerekmunkások készítettek éhbérért, hogy majd a kínai újgazdagok vehessenek belőle még egy Rolls-Royce-ot…

 

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.