Zengető akusztikusra

Zengető akusztikusra

A zengető mindig is egyik alapvető fontosságú effekt, élővé teszi a hangot, teret ad neki, kiterjeszti a hangzást. Többféle megoldása létezik, az erősítőkben gyakran rugós egységeket építenek és persze többféle elektronikus változata is készült.
Az akusztikus hangszerekkel viszont mostohábban bánt a sors, kénytelenek a természetes akusztikára támaszkodni, pedig néha bizony érdekes lenne egy zengetett hangzás.
A kanadai Aspri cég szerkezete erre ad megoldást. Roberto Aspri, a találmány fejlesztője a saját rugós matracán feküdve és a rugók hangját hallgatva jutott arra az ötletre, hogy az erősítőknél már jól működő rugós megoldást akusztikus gitárra is lehet alkalmazni.

Az Aspri Clásico mechanikus zengető oldalról

Az Aspri Clásico mechanikus zengető oldalról

Több éves kísérletezés után előállt először a nylonhúros klasszikus gitárokra való Clásico egységgel. A zengető felhelyezése egyszerű, a húrok alá kell csúsztatni és megtámasztani a hídon, a hátsó felét pedig a hevedertartóhoz rögzíteni.
A fémszerkezet rezgésfelvevő lapja feltámaszkodik a hídon és a rezgéseket a rúgós egységbe közvetíti. A készülék teljesen mechanikus működésű, nem igényel semmi áramforrást, a fedlapon és a hangnyíláson keresztül a gitár saját akusztikus “erősítése” segítségével szólaltatja meg a zengetett hangot.
Később a fémhúros gitárokra tervezett Acero egységgel is kirukkoltak, így mindkét féle gitárra felszerelhető már az analóg zengető.

Az Aspri Acero zengető hídhoz kapcsolódó része

Az Aspri Acero zengető hídhoz kapcsolódó része

A hangja jelentős teret ad az akusztikus gitárnak, szinte templomban vagy barlangban érezheti magát az ember az Aspri-val zengetett gitárokat hallgatva. A zengetők ára most 89 dollár.

 

2 Responsesto “Zengető akusztikusra”

  1. GABOR szerint:

    WHERE CAN I BUY THIS ASPRI CLASSICO MECHANIC REVERBAL??

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.