Az első és legfontosabb dolog, amivel jó állapotban tarthatjuk a húrjainkat és meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, ha tisztán tartjuk őket.
Mitől szennyeződik a húr? Szinte mindentől. Játék közben a bőrünkről a zsír, szennyeződés, elhalt hámdarabok (szemmel nem látható méretűek), a rárakodott por, izzadság keveredik össze és gyűlik meg rajta. A nedvesség a húrok egyik legnagyobb ellensége, mivel korrodálja őket.
A fentiek elegyéből származó rárakódott szmötyi olyan holttömeget terhel a húrra, mely tompítja a rezonáns tulajdonságait, fakóvá teszi a hangot.
A takarítás minden használat után ajánlott egy tiszta, száraz, puha pamutkendővel alaposan áttörölgetve a húrokat egész hosszukban.
A mélyebb és teljes tisztításhoz hetente legalább egyszer a gitárboltokban kapható húrtisztító folyadékkal vagy a zsírtalanításra egyik leghatékonyabb izopropil alkohollal ajánlott alaposan áttörölni a húrokat – de ez utóbbival vigyázz, nehogy a gitár lakkozott felületére vagy a fogólapra kerüljön!
Ha már itt tartunk, a fogólap és a bundok tisztán tartása is lényeges, a szmötyi innen is rárakódhat, ahogy a nyereg és a húrláb jó állapotban tartása is fontos.
Vannak különböző húrokra használt kenőanyagok, van, aki szerint ezek használatával növelhető a húrok élettartama, van, akik szerint nem annyira ér sokat, hogy érdemes lenne rá költeni. Az biztos, hogy ezek a finom olaj jellegű anyagok segítenek a korrózió távol tartásában.
Elsősorban a basszgitárosok közt terjedt el, hogy a használt húrokat kifőzik, ezzel lehelve új életet beléjük, mivel a basszgitár húrok a sima gitárhúrok többszörösébe kerülnek, ezért nem mindenki engedheti meg magának a gyakori cserét. A slap technika ráadásul jobban megviseli a húrt, hiszen rendszeresen és gyors egymásutánban megnyújtják, majd visszapattintják, amitől a bundoknak verődik, ez sokkal hamarabb elhasználja a tekercselését.
Valóban hatékony hát a főzés?
Személyes tapasztalatom nincs vele, bár az együttesünkben annak idején a basszeros párszor csinálta. Úgy találtuk, valóban segít, de csak ideig-óráig, nem lesz sose olyan hangja, mint egy újnak, bár kétségtelenül javít a hangzáson, másrészt a hatás gyorsabban leromlik, tehát nem bírja annyi ideig ismét, mint egy új húr.
De nézzük, mi is történik, mikor kifőzik a húrt.
Pozitív
Negatív
Összefoglalva: igen, általában a főzés segít a húrokat tisztítani, ezáltal karbantartó funkciója van, ugyanakkor lehetnek hátrányai is, ne várja senki, hogy ezzel megkétszerezi a húr élettartamát és ugyanúgy fog szólni főzés után, mint az új – de vannak, akik épp a már “bejáratott”, kevésbé éles hangzású, de azért újszerű hangú húrt kedvelik.
Maximum 5-10 perc főzési idő általában megfelelő lehet. Természeten főzés után mindenképpen meg kell szárítani, egy tiszta törölközővel vagy nedvszívó kendővel amit a tenyerünkben fogva a húr köré szorítunk, párszor húzzuk át a húr egész hosszában, amíg nem érzünk már a húron nedvességet.
Forrás: ProfessorString
Én is főzöm a húrjaim mind az akusztikuson mind a basszeron.Sokat tud segíteni de tény , hogy nem lesz olyan mint egy új húr.Az előző szett basszgitár húromat 12 szer főztem és mind a 12 szer ugyanazt a hangzást hozta vissza egy két hétre utána hallhatóan romlott igen rohamos tempóban:D
Nekem van megoldásom erre a problémára!
https://www.facebook.com/yowenter
egy próbát megér, ami nem is kerül pénzbe!:)
Ha írsz bővebben róla, vagy ha van egy weboldalad, szívesen megjelentetem.
Az ultrahangos tisztítás valóban nagyon hatásos és ma már nem is drága. Egy ultrahangos tisztítógép alapára 13 ezer forint. Én a conrad-ban vettem, elég nagy a választék. Az alapmodell nem fűti a vizet, célszerű 60-80 fok között végezni a tisztítást. Természetesen desztillált vizet kell előmelegíteni. (Filléres cucc Tescoban, benzinkútról). Nemcsak a húrt, de más fémeket, főleg a krómozottat remekül tisztítja. Ha nagyon koszos, vagy rozsdás, akkor egészen kismennyiségű zsír-, vagy rozsdaoldó hozzáadásával lehet javítani a hatásfokot. Mosás után persze célszerű valami olajjal, vagy polírozóval lekezelni.