Nagyon zajos… ja, az a gitár? :)

Nagyon zajos… ja, az a gitár? :)

Ahol mindegy mivel és milyen a hangzás?

Ahol mindegy mivel és milyen a hangzás?

Elnézést, ha valakinek a lelkébe taposok ezzel (bár nem úgy tűnik, mintha az ilyen zene rajongói mimózalelkűek lennének), de egy kicsit értetlenül állok a dolog előtt. Nemrég olvastam egy vitát, hogy valaki black metálra keres gitárt (gorgoroth, dark funeral, dimmu borgir). Nekem ezek a nevek sajnos nem mondanak semmit, kívül esnek az érdeklődés körömön, de azt nem nagyon tudtam elhinni, amit az egyik tanács állított, miszerint: mindegy, milyen gitárt, mert a hangulat a lényeg és a „polírozott” hangzástól elveszne.

Mutatott is egy zenét, amit itt beraktam alább. No, először azt írtam neki válaszban, hogy nagyon zajos, nem hallom igazán a gitárt. Aztán kicsit figyelmesebben, fejhallgatóval beletekerve rájöttem, hogy amit én alapzajnak hittem, az a gitár. Végighallgatni sajnos nem tudtam, mert mintha az agyamat reszelték volna, olyan érzés.

És igaza volt, ehhez teljesen mindegy, milyen a gitár. Tulajdonképpen szerintem gitár nem is kell, ha egy fémlapot reszelnék torzítóval, talán az is megtenné.

Tudom, virágozzék száz virág, meg éljen a sokszínűség, de ez már nagyon az a határeset nálam, aminél a „zene” és „gitározás” fogalmak kétségessé válnak, ha már teljesen mindegy, milyen hangszer és hogy szól…
Nyilván a korral jár… 🙂

 

 

 

9 Responsesto “Nagyon zajos… ja, az a gitár? :)”

 1. GV guitars szerint:

  és ez még 1 teljesen korrekt black metal szám 🙂

  bár vannak olyan fajták is ahol sok tisztán kipengetett gityó riff is van.

  • aktivgitar szerint:

   🙂
   Lehet, hogy az én hallásom nem elég edzett, de ebben leginkább egy szinte minden tartományban sistergő masszát hallottam, itt-ott érezhető volt némi gitárpengetés.
   Elhiszem, hogy van, akinek ez bejön, meg biztos ehhez is kell gyakorlás, de ez a konkrét szám megerősített abban, hogy a black metál nem az én műfajom.
   Ráadásul annyiféle metál van… a gitárok közt jobban kiigazodom, mint a metál alváltozataiban.
   A Five Finger Death Punch például többnyire tetszik, de az biztos nem black metal… de nálam már kb. ott van a nyersesség és brutális riffek határa.

 2. GV guitars szerint:

  Próbáld ki a burzum-tól a filozofem c. albumot 🙂

 3. Slayer203 szerint:

  http://www.youtube.com/watch?v=mKH1ByiMV88 Hallgasd meg, ez se nem túlpolirozott hangzású, se nem “pincezaj”. Aki azt irta, hogy bármilyen gitár jó a black metalhoz, annak részben igaza van, amennyiben underground, régi “true” black metalt akar játszani valaki. Egy jobb hangzású, “profibb” minőségű hangzáshoz persze hogy nem mindegy milyen hangszert használunk. Viszont a műfaj alapművei nem erről szóltak, a hangzás csak később lett fontos egyes zenekaroknál, de a túl tiszta megszólalás valóban elvesz a BM hangulatból 🙂

  • aktivgitar szerint:

   Köszönöm, látom, tényleg szakértője vagy. Nem is tudtam, hogy ennyiféle black metal van.
   Akkor ez valahol a punkhoz áll közel szellemiségében? 🙂
   Hát, úgy tűnik, én már ehhez túl cizellált lelkű vagyok 🙂

 4. Gilliath szerint:

  Polirozott stúdió hangzással nem lehet black metált alkotni mert hogy elvesz a stílus hangulatából?!:D Vagyis akkor ezek szerint az igénytelen szar a király és az igényesse szégyenkezzen!Én is olvastam erről a gitáros kérdésről és arról hogy a Dimmu Borgir az nem is black metál!Igaz van egy rakat blast beat a zenéjükben meg hangulatba nagyot alkotnak de eszerint az arc szerint ők szarok mert igényesek! XD,De őket csak példának hoztam most fel!Ne legyen félre értés nem mások izlését bírálom ez csak az én megálapításom az elhangzottakból!

  • aktivgitar szerint:

   Én el tudom fogadni, ha bizonyos stílusokhoz másfajta hangzás tartozik, nekem pusztán nem volt elég edzett a fülem, hogy kihalljam belőle… én általában megpróbálom önkéntelenül “szétszűrni” a zenehallgatás közben a sávokat a fejemben, kihallani belőle kis trükköket, figyelni a technikára, hogy játszhatják. Itt ezt nem tudtam megtenni, számomra túlzottan összefolyt minden egy masszába.

 5. Sludge szerint:

  Nekem tetszik ez a hangzás!Pont ehhez a stílushoz illik!:)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.