Rendelés külföldről

Rendelés külföldről

Nemrég megláttam egy hirdetést, ami egy nem túl kidolgozott honlapra irányított, amely azzal csábít, hogy hangszereket, alkatrészeket lehet nála rendelni Amerikából, amelyek nem szerezhetők be itthon.
(Nem tudom, van valakinek vele tapasztalat? Kommentben megírhatná!)

Nos, ez azért manapság az internet korában az ilyesmi kicsit túlzás. Minden beszerezhető, kérdés, mennyiért és mennyi macerával.

Sok online kereskedő szállít külföldre is, az eBay pedig az egyik legjobb forrása a beszerzéseknek. Én személy szerint utoljára 2 éve vásároltam hangszert boltban, ellenben csak ebben az évben több tucat online vásárlásom volt.
Természetesen mindegyiknek megvan az előnye-hátránya, csak azt akarom mondani, hogy szinte bármit Magyarországon is meg lehet rendelni, persze igényel néha némi internetes kutakodást.

Ebayes rendelés

Ebayes rendelés

Az eBay vásárlásokkal a legfőbb gond, hogy sok amerikai eladó kizárólag USA szállítással ad el – de nem mind.

A másik probléma, sőt, problémacsoport, ami nem csak az eBare jellemző persze, hanem minden USA-ból (pontosabban nem EU-ból) történő rendelésre:

Szállítási költség: magas,ha nagy és nehéz dologról van szó. Egy gitár küldése 80-100 dollár körül is lehet, néha több is, attól függ, milyen szolgáltatással küldik. Kisebb dolgokra 10-20 dolláros költséggel érdemes számolni. A normál postai csomagként feladott küldemények sajnos olykor “eltűnnek”, többnyire a magyar posta berkein belül. 🙁 Ezért érdemesebb ajánlottan (registered) küldetni és biztosítással.

Fizetés: online használható bankkártya vagy PayPal kell. Magyarországon nagyon sokan alaptanul félnek az online bankkártyás vásárlásoktól illetve a Paypaltól. Én 10 éve eBayezek és jó régóta van Paypalom is. Nem mondom, hogy teljesen problémamentes volt, de ugyanennyi gondom akadt a normál kártyás vásárlások során is. Tulajdonképpen a legelső évtől eltekintve, mikor még nagyon kezdő voltam ebben, nem volt soha olyan gondom, hogy megpróbálták volna a pénzemet vagy adataimat lenyúlni.

Ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, nem fenyeget veszély, gyakorlatilag minden banknál ajánlanak már internetes vásárláshoz valamilyen kártyát, amit úgy kell használni, hogy mindig csak annyi pénzt teszek rá vásárlás előtt, amennyi éppen szükséges a következő tranzakcióhoz.

PayPal pedig még kényelmesebb, hiszen ott nem kerül ki az eladóhoz a kártyaadat. PayPalt nem csak kártyás fizetéssel lehet használni, ugyanúgy működik szinte, mint valami virtuális bankszámla, lehet mástól pénzt kapni rá, lehet rá átutalni (persze ennek van költsége).

Ebayhez PayPal elengedhetetlen szinte.

– Vám és ÁFA: minden EU-n kívülről rendelt, csomagként érkező, 22 EUR érték feletti áru vámköteles. Ajándék esetén ez 44 EUR. Az eladók egy része (magánemberek) hajlandó azt hazudni és ráírni a küldeményre, hogy ajándék, de a legtöbben, főleg a boltok, nem fogják ezt megtenni, érthető okokból.

A beérkező csomag aztán igen nagy eséllyel vámkezelés alá kerül. Annak ellenére, hogy az USA-ból külföldre küldött csomag esetén MINDIG ki kell tölteni egy ottani vámárunyilatkozatot (customs declaration), amin a küldőnek tételesen fel kell sorolnia a csomagban lévő dolgokat mennyiség, súly és érték feltüntetésével, valamint szerepel rajta a küldés költsége is, a Posta/Vámhivatal ezzel gyakran mit sem törődik, hanem mondjuk egy héttel azután, hogy a csomag már beérkezett az országba, érkezik a címedre egy levél, amiben a Posta felszólít, hogy küldjél át neki mindenféle igazolást, a termék vásárlásáról szóló számlát, átutalási bizonylatot, ajándék esetén az ajándékozást igazoló nyilatkozatot a csomag küldőjétől és a küldemény postázási költségéről szóló számlát. Ha vagy olyan szerencsés, hogy ez neked mind kapásból megvan és azonnal visszaküldöd, akkor úgy további 10 nap után számíthatsz rá, hogy megkapod, azt nem tudom, hogy a vámot és persze az áfát (úgy számolják, hogy a küldemény értékéhez hozzácsapják a szállítási költséget, erre a vámot, ami pár százalék, majd erre az egészre a 27%-os ÁFÁ-t) hogy kell fizetni, egyszerűbb esetben a postás ennek a fizetségnek ellenében talán átadhatja, de lehet, hogy előre kell fizetni, sajnos ezzel nincs tapasztalatom.

Még valami olyan is rémlik, hogy valami kezelési költséget is kell fizetni a postának mindezért a többhetes szuttyogásért.

Még van egy olyan aranyos szabály is, hogy ha a vámos úgy gondolja, mindaz a felsorolt nagy mennyiségű dokumentum, amivel igazolni kell azt, amit már amúgy is feltüntettek a vámnyilatkozaton, nem arányos mégse az áru értékével, akkor egy tollvonással módosíthatja és a használt, 50 dolláros, szerencsésen kifogott effekpedálunkra mondhatja azt, hogy márpedig ez itthon 20000 Ft-ot ér, vitának helye nincs, és eszerint vámolja és teszi rá az ÁFA-t. Tehát nem biztos, hogy érdemes arra kérni a küldőt, hogy alacsonyabb értékről nyilatkozzon (legtöbben úgyse tennék meg), de ha tényleg valamit nagyon olcsón és szabályosan megszereztél, az se biztosíték arra, hogy a magyar vámos úri kedvében nem duplázza-e meg az árát.

Ha nem postával, hanem csomagküldő céggel jön, akkor a dolog lényegesen egyszerűbb, mert ők hivatalból intézik ezt gyorsan és gördülékenyen, feltéve, ha van egy vámtarifa számod, amit bármelyik vámhivatalban kiválthatsz némi okmánykitöltögetés és várakozás után, majd kiszállításkor kifizetheted a futárnak. Persze a csomagküldő cégek (UPS, FedEx, DHL) általában jóval drágábban szállítanak, de gyorsabban.

A fentiekből látható, hogy például EMS gyorspostával nem érdemes beküldetni dolgokat, mert a magyar határ után úgyis lelassul.

A leírtak ellenére még mindig lehetséges, hogy néhány ritka vagy értékesebb dolog még így is megéri, hogy rajta lesz a vám és ÁFA, meg a borsos szállítási költség. Miért is?

Nagyjából úgy mehet az árképzés, hogy az amerikai árakat egy az egyben eurósítják (tehát ami 500 dollár az USA-ban, abból lesz 500 EUR Európában), majd nálunk erre még rárakodik a világszínvonalon rekordmagas magyar ÁFA, a kereskedők haszna (ami általában nem sok, a hangszerboltok nagy része tűnt el az elműlt pár évben), stb., így aztán nem lehet csodálkozni, hogy Magyarországon minden másfélszer annyiba kerül legalább, mint az USA-ban.

Trükkök:

1. Használt cuccot venni. Ez mindig rizikós, főleg eBay esetében – de azért van némi segítség. Az eladó értékeléseit mindig alaposan meg kell nézni. Nem csak azt, hogy hány százalékban pozitív – ha vannak negatív visszajelzései, én mindig el szoktam olvasni mindet, hogy pontosan lássam, mi volt a gond. Néha hiába van sok pozitív, ha azok mind kis értékű tranzakciók voltak, de valami nagyobb, drágább dolognál sumákolt, akkor inkább kihagyom. Máskor a negatív visszajelzés nem igazán indokolt, csak a vevő volt rosszindulatú.

Szerencsére ha az eladó korrekt és ért is valamennyire ahhoz, amit elad, akkor részletesen leírja és jónéhány normálisan elkészített fotót is mellékel. Ilyenkor elég jól fel lehet mérni a dolog állapotát. Az egymondatos leírások és a homályos, agyonvakuzott vagy túl sötét mobilos képek alapján viszont sokkal nagyobb a rizikó.

A használt cuccokra nincs garancia, illetve előfordul, hogy van “return”, azaz visszaküldheted a terméket, ha mégse tetszik – ez azonban időben korlátozott és a költsége téged terhel. Ilyet eljátszani Magyarországból USA-ban nem igazán éri meg…

Ha valami vitás kérdés van, 60 napig az eBayen és a PayPalon is lehet kezdeményezni a tranzakció felülvizsgálatát, így van esély a pénz visszakapására – de nem mondom, hogy egyszerű, angoltudás elengedhetetlen hozzá.

2. A kisméretű, egyszerű buborékos borítékban küldött, biztosítás és regisztráció nélküli csomagok esetleg, hangsúlyozom, esetleg átcsúszhatnak a vámon – régebben erre nagy esély volt, de pár hónapja bekeményítettek és sokkal szőrszálhasogatóbbak lettek a postán és a vámnál, mert állítólag nagyon sokan küldettek maguknak külföldről rendelt csomagokat, hogy ezzel játsszák ki az egekbe szökő magyar árakat, ami természetesen nemzetellenes cselekedet és mint ilyen, szigorúan üldözendő (tessék csak megfizetni az államnak, ami az államé!).

Ha mégis átcsúszik egy-egy vámhatár feletti dolog, annak lehet örülni, de tudni kell, hogy ezzel vámszabálysértést követ el az illető, aki nem viszi el maga vámoltatni, ami öt év után évül el. Az esély a lebukásra persze kicsi, de én szóltam…

Visszatérve a kiinduláshoz: aki nem akar a fenti macerákkal maga foglalkozni, továbbra is babonásan irtózik az internetes online vásárlástól, nem elegendő az angoltudása, azoknak nyilván kényelmes lehetőséget jelent az említett weboldal.

Azonban akiknek a fentiek nem jelentenek problémát, maguk is be tudják szerezni a kívánt dolgokat, többnyire valamivel talán olcsóbban.

 

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.