Gitár GYIK

Gitár GYIK

Pár hónapja a GYIK-on, azaz a Gyakran Ismételt Kérdések nevű oldalon gitáros témákban szoktam írogatni.

Két dolgot vettem észre alapvetően:

– Rengeteg ember vagy lusta, vagy hiányzik az alapvető képessége az internetes keresők használatához, mert olyan dolgokat kérdeznek, amire félperces guglizással rengeteg találatot kaphatnak.

Igaz, az már más kérdés, hogy sok eredmény csak angolul elérhető, illetve ezeket a válaszokat feldolgozni, szűrni, értékelni kell, kiválogatni belőle a hasznos és haszontalant és mérlegelni az egymásnak ellentmondók közt. Ehhez persze kell némi érettség, tapasztalat és nem utolsósorban józan ész. Talán nem várható el ez minden fiataltól, de azért sokszor úgy tűnik, meg se próbálják, hanem a legkönnyebb utat választják és elvárják, hogy mások tegyék meg helyettük.

– Rengeteg a félinformáció, a köztudatban keringő tévhit, a felületes, esetenként megtévesztő túlzottan leegyszerűsítő válasz. Sokan csak igennel vagy nemmel, pár szavas tőmondatokkal válaszolnak – de nem indokolnak meg semmit, nem mondják meg miért. Mások egyszer hallottak valahol valamit és úgy adják elő, mintha halálbiztos tény lenne. Vagy aki játszott életében már 5 percet egy bizonyos gitárgyártó egy adott modelljén, az nagy magabiztossággal az egész márkáról kijelenti, hogy “ilyet ne vegyél, ez hulladék” vagy “nagyon jó, nyugodtan vedd meg”.

Azt se egészen értem, miért jó, ha teljesen ismeretlen emberek mondanak véleményt egy kérdésben, ami nyilván fontos a kérdezőnek (különben nem kérdezne).

A névtelen válaszok nagyjából annyit érnek, mintha egy hangszerbolt előtt az utcán odamennék minden vadidegenhez, aki ott bámészkodik és megkérdezném: “Szerinted milyen gitárt vegyek?”, majd az illetők rámutatnak egy-egy hangszerre, hogy “az jó” meg “azt vedd” és utána megvenné, amelyikre többen mutattak.

Ki az, aki így csinálná? Ugye, hogy senki?

Pedig a GYIK  néha nem sokkal ér többet. Néhány láthatóan gyakran válaszoló és hozzáértő, tapasztaltnak tűnő emberen túl – akik közt van hozzáértése mellett időnként elég arrogáns és lekezelő stílusú is, bár bevallom, néha nálam is elszakad a cérna és előfordul, hogy nem mindig ilyen kedvesen és udvariasan válaszokok, ha valaki már százegyedszer teszi fel azt a kérdést, amit előtte már százszor megválaszoltak, csak éppen lusta rákeresni és elolvasni – van számtalan magát nagy önbizalommal előadó, de valójában tudatlan és hozzá nem értő ember válaszolgat, akiknek gyakran még nicknevét se lehet tudni. Az általuk adott válaszok hitelessége és hasznossága erősen megkérdőjelezhető és ezen semmit nem segít az az értékelés, hogy ki mennyire adott hasznos válaszokat, mivel ezt könnyen le- vagy felhúzhatják a trollkodók.

Ezért aztán úgy gondoltam, indítok én is egy Gitár GYIK rovatot, ahol időről időre felteszek ezekből a kérdésekből és válaszokból szerkesztett módon, így egy helyen megtalálhatóak és könnyebben elérhetőek lesznek.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.