Godin Multi-Oud

Godin Multi-Oud

Ugyan ez a hangszer nem nevezhető igazán gitárnak, de nagyon közel van hozzá, és kimondottan érdekes, innovatív megoldás.

Arab úd

Arab úd

Az úd egy ősi közel-keleti hangszer, állítólag még Ádám hatodszintű ük-unokája, Lámekh fejlesztette ki (ezek szerint őt tekinthetjük az első dokumentált hangszerésznek vajon?). De az valószínűbb, hogy perzsa eredetű és tulajdonképpen minden lantok őse.
Egy 10. századi enciklopédia szerint a test hosszúsága másfélszerese a szélességnek, a szélesség kétszerese a mélységnek, a nyak hossza negyede a test hosszúságának. Ezeket a szabályokat a korpuszra vonatkozólag napjaink hangszerei is elég pontosan betartják. Más tradíció alapján a menzúrának, tehát a húr rezgő hosszúságának egyenlőnek kell lennie a test hosszúságával, az újabb hangszerek menzúrája azonban már több ennél, tehát azonos korpuszméreteket feltételezve a nyak meghosszabbodott. A húrok eredetileg selyemből készültek és szigorú előírás szerint a négy húrpárt 27, 36, 48 és 64 selyemszálból kellett összesodorni őket (ezeknek többrétegű szimbolikus jelentése van).

A régi úd négyhúros volt, ma leggyakrabban öt pár bél- vagy selyemhúrral van felszerelve, de lehet rajta még egy hatodik, szimpla húr is. A magasabb négy húr mindig tiszta kvart távolságra van egymástól, a többi húr hangolása változatos.

Egy gyakori hangolás:

  • dd-ee-aa-d’d’-g’g’

Mindig pengetővel szólaltatják meg, ez egykor sastollból, később szaruból készült.

A Godin kanadai hangszerkészítő cég, Robert Gondin alapította és azóta is folyamatosan vezeti a céget, részt véve a gitárok tervezésében. Nagyjából húsz éve kezdtek gitárokat készíteni, a felső ligában játszanak leginkább. Érdekes a cég növekedése, ugyanis ahelyett, hogy cenralizálták volna a gyártást, inkább szétosztották több, kisebb üzemükbe, mindegyik Kanadában van, kb, ezer kilométeres távon belül. A cég elektromos és akusztikus gitárokat is készít, az elektromos üzletáguk eleinte csak részegységek gyártása volt (több neves amerikai gyártónak is beszállítóként gyártottak nyakat és testet is), később önálló modellekkel jöttek ki. A saját nevükön túl Norman, Simon & Patrick és Art & Lutherie néven is az ő hangszereikkel találkozhatunk.

Godin Multi-Oud nejlonhúros elektro-akusztikus úd

Godin Multi-Oud nejlonhúros elektro-akusztikus úd

A Multi-Oud a tradcionális úd továbbgondolt és speciálisan az elektronikus erősítéshez kifejlesztett változata. A hídba piezo hangszedő került és a test a Godin által kifejlesztett kétkamrás mahagóni Multiac, mely lehetőv teszi, hogy akusztikusan is szépen szóljon a hangszer, viszont segít a gerjedést megakadályozni, ha ki van erősítve.

Fishman Aura Pro

Fishman Aura Pro

A beépített Fishman Aura Pro előerősítő lehetőv teszi a, hogy a hídban lévő, húronkénti érzékelős piezo hangjából egy modellező áramkörön át ún. “image”-t készítsen a zenész, aki választhat négyféle mikrofon modellezési karakterisztikája közül, az egyes image-ekhez pedig digitálisan eltárolhatja az EQ beállításokat is. Mellesleg tartalmaz egy kromatikus hangolót is.

És így szól:

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.