Happy New Gear!

Happy New Gear!

Graphtech Ratio

Graphtech Ratio

Évzáró cikknek egy érdekes újdonság éppen jó lesz.

A Graphtech neve régóta ismert a gitáralkatrész gyártók közt. Grafit-kompozit nyergek, hidak, húrlábak, húrlábba integrált piezo hangszedők és MIDI rendszerek kerültek ki a cég üzeméből, melyeket középkategóriától felfelé szoktak használni a gyártók és egyedi tuningolók.

Nemrég bemutatott újításuk egy érdekes koncepciót valósít meg, bár a gyakorlati működése és hasznossága számomra egyelőre kérdéses, de az ötlet mindenesetre jól hangzik.

Mint közismert, az egyes húrok eltérő mértékben reagálnak azonos fordításra a hangolókulcson. A mély húrokon aránylag kis állítás is elég egy fél hangos változáshoz, míg a magas húrokon többet kell tekerni.
Aki sokféle alternatív hangolást használ és gyakran váltogatja őket, ez elég macerássá teszi a hangolást.

David Dunwoodie, a Graphtech alapítója és vezetője azt találta ki, hogy megkönnyíti az ilyen gitárosok dolgát. Az egyes hangolókulcsok húrok szerint eltérő arányú áttételt használnak, így elérhető az, hogy meglehetősen jó közelítéssel egy fordulat a hangolókulcson ugyanakkora hangmagasságbeli eltérést jelent minden húrnál, egész konkrétan egy félfordulat fél hangnak felel meg.

Ez mindenképpen megkönnyíti a hangolás folyamatát, hiszen tényleg szinte „automatikusan” lehet tudni, mennyit kell tekerni egy adott alternatív hangoláshoz. Más kérdés, hogy a különböző húrkészletek vajon azonos módon reagálnak-e, de ezt majd a gyakorlat eldönti.

Az új rendszer neve Graphtech Ratio, ami a különböző arányú áttételekre utal, a kulcsok január végétől kerülnek a piacra, áruk egyelőre ismeretlen.

Graphtec Ratio kulcsok a különböző áttételű mechanikával

Graphtec Ratio kulcsok a különböző áttételű mechanikával

Az is pozitív, hogy sokféle változatban kaphatók majd, a vásárlók választhatnak egyoldalas és kétoldalas kialakítású, gombokból normál, modern, retro, és mini modern közt, színben króm, nikkel, arany és fekete áll majd rendelkezésre, ami tényleg szinte minden igényt lefed.

A mechanika edzett acélból készül, ami vélhetőleg garancia lesz a tartósságra és a stabilitásra.

 

Forrás: MusicPlayers.com
 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.