Looper: mire jó?

Looper: mire jó?

Loopert avagy loop stationt először egy lengyel basszgitáros, Krzysztof Ścierański magyarországi koncertjéről szóló tévéfelvételen hallottam, még elég régen, annyira, hogy akkor VHS-re vettem fel. 🙂 Ez persze egy másik koncertje, de ilyesmi volt az is.

Akkoriban még nem is tudtam, pontosan mi ez és hogy működik.

Később Benkő Zsolt barátom kapolcsi produkcióját élveztem két éve, amikor egyedül képes volt órákig szórakoztatni a nagyérdeműt.
A looperrel játék azért a bevállalósoknak való, mert egyedül kiállni nem könnyű.

Aki nem ismerné, a looper egy digitális felvevő, ami képes a lejátszott hangokat felvenni, tárolni és azonnal visszajátszani, ráadásul nem csak rövidebbet, hanem több perces részeket is, nem egyet, hanem többet, és váltogatni is lehet köztük. A legtöbb looperben van metronóm vizuálisan és hallhatóan is, némelyikben még akár dobgép is lehet, bonyolultságtól függően sok egyéb kiegészítő funkcióval rendelkeznek.

A kedvenc gitáros loop zeném a jó öreg Gordon Giltrap Dodo’s dream-je, ami zseniális és szép is egyszerre. Nagyon jól végigkövethető, ahogy felépíti a zenét, az alaptól a kis kitöltő finomságokon át a basszusig és a szólókig.

Ugye milyen zseniális? Ahogy ott ül a kitérdelt mackónadrágjában és egyszemélyes zenekart alakít… 🙂

Van még egy nagyon kreatív looper használó, akit szintén kedvelek, bár ő nem gitáros: DubFX.
Az alábbi videón a kedvenc számom látható tőle – egyébként csinált egyszer az elején egy kis bakit az egyik loopnál – jól megfigyelhető, hogy kapcsolgatja ki-be az egyes loopokat, csak bizonyos layereket használva.

A legnépszerűbb looperek:

Boss RC-3 a kis ügyes mindenes, Benkő Zsolt is ilyet használ
Boss RC-300 a nagyágyú
Digitech  JamMan modellek (nekem ilyen van)
 

No Responsesto “Looper: mire jó?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. #280. Legyenmávége adás – Meti Heteor - […] belőle kísérletet. Ezt az adásban samplernek neveztük, de szólt Spamdog - köszi! - hogy a loop-pedálról van szó valójában.…

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.