TUSQ pengetők a Graph Tech-től

TUSQ pengetők a Graph Tech-től

A Graph Tech a világ legnagyobb nyereg és húrláb gyártója. Az amerikai cég a saját fejlesztésű TUSQ nevű anyaggal helyettesíti a hagyományos csont/elefántcsont alkatrészeket, leggyakrabban felsőkategóriás, tremolós gitárokon alkalmazzák.
A cég alapítója Dave Dunwoodie egy koncert közben szembesült a jelenséggel, hogy tremoló használat közben a húr beragadt a nyeregnél, vagy húrlábnál.
Ez bizony megtörténhet, lévén fém súrlódik fémen/csonton/műanyagon, a húr egyfajta reszelőként egy idő után kikoptatja, érdesíti azokat az alkatrészeket, melyen mozog, így lassan elveszti azt a csúszós simaságát, aminek meg kéne lennie.
Dunwoodie úr azonban nem nyugodott bele ebbe, hanem elkezdett kísérletezni különböző kompozit anyagokkal, mivel a természetes csont tulajdonságai meglehetősen változóak, ő pedig állandó minőséget akart.

Végül rátalált a megfelelő formulára, a TUSQ (ami az angol „tusk”, azaz agyar szóval utalás az elefántcsontra) gyártás során teflonnal impregnált műanyag, mely önkenő tulajdonsággal bír és bizosítja a húr sima csúszását minden körülmények közt, ezen túl a rezonáns tulajdonságai is kiegyensúlyozott rezgésátvitelt tesznek lehetővé.

Graph Tech nyereg és húrláb TUSQ anyagból

Graph Tech nyereg és húrláb TUSQ anyagból

Mára sokféle nyereg, húrláb, pizeóval egybeépített és normál, MIDI-hangszedős és akusztikus van a kínálatukban (már magam is beépítettem kettőt).

A cég nemrég egy új termékkel állt elő: a TUSQ anyagból készült pengetővel.

TUSQ pengetők, három különböző hangzásra

TUSQ pengetők, három különböző hangzásra

Bevallom, magam nem vagyok egy virtuóz gitáros és nem tudok nagyon különbséget tenni a különböző pengetők hangzásában, de tudok róla, hogy nyilvánvalóan számít a hang megszólaltatásában, ahogy a pengetés technikájában is.

A Grap Tech szerint már abban is hallható a különbség, ha egy hagyományos és egy TUSQ pengetőt leejtünk egy kemény felületre, más hangja lesz.

„Beépített hangzás”, így reklámozzák az új pengetőket, ugyanis három változatban készülnek, melyek az eddigi gyakorlattól eltérően nem a pengetők vastagsága/keménysége alapján vannak osztályozva, hanem az általuk elérhető hangzásról kapták nevüket.

Bright (fényes), Warm (meleg) és Deep (mély), ezek az elnevezések jellemzik a különböző hangzáshoz segítő TUSQ pengetőket. Ezek az új anyagok a teknősbékapáncélhoz hasonló nagy fajlagos keménységgel rendelkeznek és ugyanolyan rezonancia-tulajdonsággal bírnak, mint a cég által már évtizedek óta sikeresen forgalmazott húrlábak és nyergek.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.