Új Boss pedálok

Új Boss pedálok

A Boss új MDP pedáljai

A Boss új MDP pedáljai

A Boss három új pedált jelentett be nemrég. Mindhárom az új MDP, azaz “Multi-Dimensional Processing” technológiával működik (vélhetően ez váltja a COSM algorimusokat). Ebből mindjárt látható, hogy egy digitális pedálról van szó, tehát jöhet a fanyalgás a steril, műanyag hangzásról… 🙂

Én nem fogok, egyrészt mert nem vagyok elvből ellene a digitálisnak, másrészt mert nem azok közé tartozom, akik azt gondolják, hogy mindent tudnak a jó gitárhangról és ezért  aztán minden, ami a saját kedvenc effektjeitől és hangzásától eltérő, az csak vacak lehet és mindenáron terjeszteni is szokta a megfellebezhetetlen véleményét… ugye mindannyian ismerünk ilyen gitárost? 🙂

A hangzatos új algoritmus a marketing bullshit szerint valami olyasmi lehet, hogy a szoftver valós időben a hang számos jellemzőjét vizsgálja egyszerre, több frekvenciatartományra bontja, elemzi és külön-külön dolgozza fel ezeket.
Épp ezért különbözőképpen tud reagálni az eltérő játékmódokra, illetve a más-más módon tudja rátenni ezekre az effektet.

A három pedál mindegyike vegyes benyomást keltett bennem a demók alapján, amiket láttam. Kicsit olyannak érzem, hogy nagyon jók egy-egy speciális helyzetben, különleges, nem mindennap szokásos hangzáshoz, de általában nem igazán ezekre van szükség.
A gyári bemutató videók borzalmasak, egy tipikus tévés reklámhang beszél az idő hetven százalékéban, az effekt hangját csak pár másodpercig hallani, ezért inkább a SonicState demóit raktam be, még ha ezekben csak a prototípusok vannak még.

Talán a legizgalmasabb pedál a Tera Echo, azaz TE-2. Ez egy modulált, szűrőzött, effektezett, kissé szintiszerű “szőnyeges” texturát és csilingelést belefűző visszhang. Nagyon “ambient” hangzást lehet belőle kihozni, a New Age és Downtempo/Chillout jellegűz zenékhez kiváló lehet, egyébként aránylag analóg, szalagos visszhang-szerű a hangja. Nekem mindenesetre tetszik, el tudnék játszani vele, egy looperrel főleg.

A DA-2 az Adaptive Distortion névre hallgat, ez egy viszonylag hagyományosabb hangzású rockos torzító, inkább a tiszta “overdrive” jellegű hangzás felé helyezhető el, mint a töményebb torzításnál. Kifejezetten jó akkordozásra, van benne valami szűrőszerű algoritmus, ami megakadályozza, hogy a túlvezérelt akkordok összemosódjanak és valami túltömörített zúgássá fajuljanak, szép tisztán kihallatszik minden húr hangja.
Ami érdekessége a DA-2-nek az a MDP algoritmusból fakadó alkalmazkodóképessége. Ez annyit tesz, hogy az játékmódtól függően képes a kompresszor és a hangszín változtatására valós időben. Azaz ha valami  súlyosabb, mélyebbe kvinteket, riffeket játszunk, akkor a mély-közép tartományra tesz kiemelést, ha szólózni kezd az ember, akkor inkább a magas-közép tartományt emeli ki és a kompresszor paraméterét is ezekhez állítja.
Ez lehet jó és rossz is, a koncepció érdekes, biztos akadnak, akik utálni fogják és lesznek, akiknek majd tetszik. De mindenesetre ez nem egy nagyon széles tartományú hangzásra képes pedál.

A harmadik effekt az MO-2 Multi Overtone. Ez egyfajta moduláló-harmonizáló pedál, retro jellegű erősen modulált és hangszínében átformált, jellegzetes texturájú hangot produkál.
Megint csak azt látom, hogy ez egyfajta különleges hangulathoz jó, de nem az a fajta effekt, amit az ember minden nap használna.

 

One Responseto “Új Boss pedálok”

  1. Zev szerint:

    Érdekesek ezek az új Boss pedálok. Én személy szerint kedvelem a COSM hangzását, kispedálból és multi effektből is használom. De! Amint kijöttek ezek a videók valahogy nem érzem, hogy miben is lehetne ezeket igazán kihasználni, kísérletezésen, ‘játékon’ kívül. Főleg ez a torzító… amint változik a bemenő jel máris másképpen működik.. elég nehéz lehet jól belőni egy effekt láncba, főleg ha pl. előtte használunk hangerő pedált gain szabályzásra… egy picit másképpen áll a pedál és ‘egészen más’ hangot kaphatunk… innen kihatással van az egész effekt útra…. érdekes érdekes… de valahogy egyiknek sem látom gyakorlati használt, nagyon elvont zenén kívül 😀

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.