Zúzós gitár, de tényleg

Zúzós gitár, de tényleg

Kevés dolog van, amit jobban utálok, mint mikor szétzúznak egy gitárt. Szerencsére nem túl gyakori, de azért még mindig időnként előforduló “show elem”.
Annak idején Pete Towshend a Who-ban járt élen, no meg Jimi Hendrix, mikor felgyújtotta a Stratját

Townshend gitárral aprít erősítőt

Townshend gitárral aprít erősítőt

Hendrix kultikus gitárégetése

Hendrix kultikus gitárégetése

 

Elismerem, néha lehet bizonyos szimbolikus-kultikus jelentése, de mint gitárkészítő-javító, nekem szinte fizikailag fáj, ha ilyet látok. Még akkor is, ha egy vacak gitárról van szó…

Nem tudom, a következő hír és videó igaz-e, vagy jól kitalált kacsa, de a japánokról simán el tudom képzelni, hogy valódi.
Amint a videón látható, készül náluk egy ún. Smash gitár, ami a normál hangszertől abban különbözik, hogy a test közepe tulajdonképpen a normál gitár, míg a két oldalsó darabja csak egy üreges, gyenge minőségű rátét, de ez persze nem látszik.

A Smash gitár akcióban

A Smash gitár akcióban

Koncert közben a műpunk (akinek persze kesztyűt és szemüveget kell viselni a biztonság miatt, erre külön felhívják a figyelmet) a földhöz vágja gitárját, ami – ellentétben a hagyományos hangszerekkel – látszólag ripityára törik, a csinos japán hosztessz külön felhívja a figyelmet a szétrepülő szilánkok távolságára. Persze valójában csak az oldalsó, könnyen törő rátét szecskázódik fel, ha ügyesen sóznak oda vele, a többinek nem lesz baja (azért megnézném a nyakillesztést egy ilyen után, bár ha jól megcsinálták, kibírhatja baj nélkül).
És még nincs vége! Mert a (tetsz)halott gitárt egy koporsószerű tokban visszaküldve a gyártónak ők újra cserélik a lezúzott részt és a zombigitár folytathatja pályafutását, egészen a következő szétveréséig. Gondolom, a vagy a gitár árában benne van x darab újjáélesztés, vagy előfizetéses/bérletes rendszerben is lehet…
Mindenesetre annak a zenésznek, akinek ez a mániája, olcsóbb megoldás, mint ténylegesen lezúzni a hangszert.

Kicsit olyan ez, mint Robert Sheckley: Tranai  című novellájában (PDF-letöltés), ahol olyan robotokat terveznek, melyek szándékosan tökéletlenek, hogy az emberek ne érezzék magukat kisebbrendűnek, majd a ferde, nyikorgó robotokat a felingerelt tulajdonosaik szétrugdossák, és hogy a rúgások jobban sikerüljenek, de rúgás nélkül ne essenek szét mégse, minden robothoz egy katalizátoros papucsot adnak…

Forrás: GuitarFail
 

3 Responsesto “Zúzós gitár, de tényleg”

 1. Aweland szerint:

  Üdv Iván!

  Teljesen egyetértek Veled, én is rosszul vagyok ha ilyesmit látok. Egy hangszer legyen az bármilyen nem ezt a célt szolgálja mégha valamilyen katartikus hatást is akarnak demonstrálni vele a koncerten. Jó hogy egy tárgy annak az embernek, de egy zenész vagy aki nagyon szereti a zenét ez a művelet egy szentségtörés.
  Lehet ez annak a javító cégnek egy reklám, hogy milyen jól helyre tudják hozni, nem tudom, de akkor is……………
  Üdv Laci

 2. Henrik szerint:

  Az az alapvető baj ezzel a “show elemmel” hogy olyan gitárokat tesznek használhatatlanná amiknek egy kisebb pénztárcával rendelkező zenész egy életen át hasznát venné. Szerintem egy gitár azzal a céllal készül, hogy zene illetve hangok formájában átadja a hallgatónak amit a művész érez, nem pedig azért, hogy kalapácsnak használja valaki a színpad egyik deszkáján kilazult szögön. Azért mert valakinek módjában áll, hogy széttörjön egy gitárt nembiztos hogy az a jó megoldás ha meg is teszi. Inkább adja nekem:)

  • aktivgitar szerint:

   Teljesen egyetértek, bár nem csak ebből a szempontból, hanem egyszerűen zavar más munkájának a szándékos tönkretétele…

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.