Húrtan 3. – Karbantartás

Húrtan 3. – Karbantartás

A húrok karbantartása

Az első és legfontosabb dolog, amivel jó állapotban tarthatjuk a húrjainkat és meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, ha tisztán tartjuk őket.

A szemmel nem látható lerakódások

A szemmel nem látható lerakódások

Mitől szennyeződik a húr? Szinte mindentől. Játék közben a bőrünkről a zsír, szennyeződés, elhalt hámdarabok (szemmel nem látható méretűek), a rárakodott por, izzadság keveredik össze és gyűlik meg rajta. A nedvesség a húrok egyik legnagyobb ellensége, mivel korrodálja őket.
A fentiek elegyéből származó rárakódott szmötyi olyan holttömeget terhel a húrra, mely tompítja a rezonáns tulajdonságait, fakóvá teszi a hangot.
A takarítás minden használat után ajánlott egy tiszta, száraz, puha pamutkendővel alaposan áttörölgetve a húrokat egész hosszukban.

A mélyebb és teljes tisztításhoz hetente legalább egyszer a gitárboltokban kapható húrtisztító folyadékkal vagy a zsírtalanításra egyik leghatékonyabb izopropil alkohollal ajánlott alaposan áttörölni a húrokat – de ez utóbbival vigyázz, nehogy a gitár lakkozott felületére vagy a fogólapra kerüljön!
Ha már itt tartunk, a fogólap és a bundok tisztán tartása is lényeges, a szmötyi innen is rárakódhat, ahogy a nyereg és a húrláb jó állapotban tartása is fontos.

Vannak különböző húrokra használt kenőanyagok, van, aki szerint ezek használatával növelhető a húrok élettartama, van, akik szerint nem annyira ér sokat, hogy érdemes lenne rá költeni. Az biztos, hogy ezek a finom olaj jellegű anyagok segítenek a korrózió távol tartásában.

Főzni vagy nem főzni?

Jól látható elhasználódás a húron

Jól látható elhasználódás a húron

Elsősorban a basszgitárosok közt terjedt el, hogy a használt húrokat kifőzik, ezzel lehelve új életet beléjük, mivel a basszgitár húrok a sima gitárhúrok többszörösébe kerülnek, ezért nem mindenki engedheti meg magának a gyakori cserét. A slap technika ráadásul jobban megviseli a húrt, hiszen rendszeresen és gyors egymásutánban megnyújtják, majd visszapattintják, amitől a bundoknak verődik, ez sokkal hamarabb elhasználja a tekercselését.

Valóban hatékony hát a főzés?

Személyes tapasztalatom nincs vele, bár az együttesünkben annak idején a basszeros párszor csinálta. Úgy találtuk, valóban segít, de csak ideig-óráig, nem lesz sose olyan hangja, mint egy újnak, bár kétségtelenül javít a hangzáson, másrészt a hatás gyorsabban leromlik, tehát nem bírja annyi ideig ismét, mint egy új húr.

De nézzük, mi is történik, mikor kifőzik a húrt.

Pozitív

 • Alapvetően ugyanaz, mint a már fent leírt tisztításnál: megszabadul a szennyeződéstől, a beleragadt kis hámdaraboktól, a zsírtól, izzadtságtól
 • Van azonban más hatása is, a melegtől természetesen tágul az anyag, ez némileg segít a mikroszkopikus kis repedéseket, amelyek a bunddal való érintkezéskor keletkeznek bezáródni, ezen túl egy kicsit talán szorosabbá teszi a tekercselést is és ennek során a közé került szmötyi kinyomódik.

Negatív

 • A fémeket hőkezelni szokás a feszültségek megszüntetésére. Mikor magas hőmérsékletnek tesszük ki, elképzelhető, hogy a húrban már a használat során kialakult feszültséggócok eltérően változnak, mely részben az intonációt befolyásolhatja hátrányosan, részben kialakulhatnak “holt zónák”
 • Ha kemény a víz, a benne lévő kalcium és egyéb ásványi anyagok rárakódhatnak a húrra. Mindenképpen desztillált vízben ajánlott a főzés.
 • Húrfajtától függően a főzés után ridegebb, merevebb is lehet a húr.
 • Ha az edény nem tiszta, a szennyeződések, lerakódások kioldódnak a forró vízben és esetleg valami belőlük rárakódhat a húrra, tehát mindenképpen tiszta edény ajánlott és főzés előtt érdemes egy alkoholos papírtörlővel áttörölgetni.
 • Megvan az esélye annak, hogy a főzés után némi víz maradhat a húr magja és a tekercselés között, ami belső korróziót indíthat el.

Összefoglalva: igen, általában a főzés segít a húrokat tisztítani, ezáltal karbantartó funkciója van, ugyanakkor lehetnek hátrányai is, ne várja senki, hogy ezzel megkétszerezi a húr élettartamát és ugyanúgy fog szólni főzés után, mint az új – de vannak, akik épp a már “bejáratott”, kevésbé éles hangzású, de azért újszerű hangú húrt kedvelik.

Maximum 5-10 perc főzési idő általában megfelelő lehet. Természeten főzés után mindenképpen meg kell szárítani, egy tiszta törölközővel vagy nedvszívó kendővel amit a tenyerünkben fogva a húr köré szorítunk, párszor húzzuk át a húr egész hosszában, amíg nem érzünk már a húron nedvességet.

Forrás:
ProfessorString 
 

4 Responsesto “Húrtan 3. – Karbantartás”

 1. Szurofka Máté szerint:

  Én is főzöm a húrjaim mind az akusztikuson mind a basszeron.Sokat tud segíteni de tény , hogy nem lesz olyan mint egy új húr.Az előző szett basszgitár húromat 12 szer főztem és mind a 12 szer ugyanazt a hangzást hozta vissza egy két hétre utána hallhatóan romlott igen rohamos tempóban:D

 2. Yowenter szerint:

  Nekem van megoldásom erre a problémára!

  https://www.facebook.com/yowenter

  egy próbát megér, ami nem is kerül pénzbe!:)

 3. egy ember szerint:

  Az ultrahangos tisztítás valóban nagyon hatásos és ma már nem is drága. Egy ultrahangos tisztítógép alapára 13 ezer forint. Én a conrad-ban vettem, elég nagy a választék. Az alapmodell nem fűti a vizet, célszerű 60-80 fok között végezni a tisztítást. Természetesen desztillált vizet kell előmelegíteni. (Filléres cucc Tescoban, benzinkútról). Nemcsak a húrt, de más fémeket, főleg a krómozottat remekül tisztítja. Ha nagyon koszos, vagy rozsdás, akkor egészen kismennyiségű zsír-, vagy rozsdaoldó hozzáadásával lehet javítani a hatásfokot. Mosás után persze célszerű valami olajjal, vagy polírozóval lekezelni.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.