Pickupológia 2. – Csináld magad PAF

Pickupológia 2. – Csináld magad PAF

StewMac PAF humbucker kit

StewMac PAF humbucker kit

Kaptam egy mailt, amiben arról érdeklődtek a Pickupológia 1. cikkem nyomán, vajon hogy lehet jó humbucker pickupt tekercselni. Megtisztelőnek érzem, hogy hozzám fordult, mert egyrészt jó érzés, hogy tényleg olvassák a blogot, másrészt úgy tűnik, olyannak látszom, aki ért hozzá. 🙂
Nos, be kell valljam, én egyelőre a gyakorlati részében még járatlan vagyok, annyit tudtam tenni, hogy összeszedtem némi információt innen-onnan és közreadom.

Az egyik legismertebb és legtöbbet imitált vintage humbucker a Seth Lover által a Gibsonnak tervezett PAF, azaz Patent Applied For, ami rá volt írva a hangszedőkre, hogy a másolókat elrettentse. A Stew-Mac hangszerész ellátó cég meglehetősen jó replika kittet készített ehhez, ezen jól látható, milyen egy humbucker felépítése.

Seth Lover 1955-ben tervezte ezt a hangszedőt, hogy a hálózati brummot, amit a single-coil-ok jócskán beszedtek, kiküszöbölje. Az ötletet a Gibson erősítőiben használt fojtótekercstől kapta, mondván, ha az erősítőben működik, miért ne lehetne a gitárban is?

A Gibson PAF humbucker felépítése

A Gibson PAF humbucker felépítése

Az alapja egy erős M55 méretű AlNiCo mágneshasáb, melyet középen alul helyezett el. Egyik oldalán egy távtartó volt (akkoriban juhar hasáb, a StewMac készletben műanyag), másikon pedig a menetes furatokkal ellátott idom. Ebbe csavarodtak bele az állítható pólusok, melyek ferromágneses anyagú lemezcsavarok és az egyik tekercsnél ezek vezetik ki a mágneses teret a húrokhoz. A másik tekercsnél sima ferromágneses rudak vannak, hasonló funkcióban, csak állítási lehetőség nélkül, a két pólussor ellentétes polaritású.
A két csévetest ezekre csúszik rá a tekercsekkel, melyeket sorbakötöttek. Így a két ellenfázisú jelben a zaj kioltja egymást.

A Gibsonnál annak idején géppel tekerték ezeket és az eredeti ezért viszonylag egyenletes eloszlású, nem úgy, mint a „scatter-wound”, azaz „összevissza” tekercselt, ahol nem teljesen egyenletes a menetek eloszlása, ezért egyedibb és karakteresebb lehet a hang sok pickupkészítő szerint.

Több menet nagyobb kimenőjelet és hangsúlyosabb közepeket, míg kevesebb menet nyíltabb hangot, több magasat eredményez, de kisebb kimenőjellel.
Az első szériára a Gibson annak idején AWG 42-es zománcozott huzalt használt (ez 0.0635 mm), melyből 5000 menet az egyik, 5000 menet a másik tekercsre került, így az egyenáramú ellenállása 8 kΩ (±20%) volt. Ez a tekercselés szorosságától függően kb. 580 méter vezeték lehetett.

A DiMarzio 1974-ben készített el ennek egy sikeres változatát, szintén M55 méretű, de akkor már AlNiCo 5 mágnessel, de szorosabb tekercseléssel, mint a standard Gibson hangszedők. A DimArzio Super Distortion modell szintén humbucker, de kerámia mágnesekkel és jóval nagyobb menetszámmal, 13 kΩ körüli ellenállással, mely meglehetősen erős kimenőjelet és 6850 Hz-nél rezonanciacsúcsot eredményezett, azaz egy kimondottan fényes hangú humbucker.

Jótanácsok a tekercseléshez

Eltérés az eredetitől: kb. 5% eltérés lefelé a menetszámban már fényesebb, felfelé sötétebb hangot eredményez.

A csévetesteket alaposan ellenőrizni kell, ne legyen rajta öntési nyom, sorja, éles perem, ha van, ezeket simára kell polírozni.

A csatlakozókábel fekete darabjából egy kis részt le kell csupaszolni, majd erre rátekerni az AWG 42-es huzalt, ez lesz a kezdet. A rátekert részt forrasztással kell rögzíteni, a páka simán leolvasztja a vékony huzal műanyag lakkszigetelését.
A fekete kábelt át kell dugni a csévetest aljában lévő kerek lyukon.
A tekercselést úgy kell végezni, hogy a pickup teteje felől nézve a menet az óramutató járásával ellentétesen tekeredjen fel a csévetestre.ű
A kívánt menetszám elérése után el kell vágni a vékony huzalt és ezt a végét ráforrasztani a fehér bekötőkábelre, aminek egy oldalra kell kerülni a kezdő feketével. Ezután be kell tekerni rögzítőszalaggal a tekercset.

A másik tekercs esetén ugyanígy kell végrehajtani a tekercselést, ugyanebben az irányban, ugyanennyi menettel.
Ezután a rúd pólusokat kell a helyükre nyomni egyenként a csévetestbe, majd az állítható csavarpólusokat a helyükre csavarozni.

A tradicionális Gibson hangszedő textilszigetelésű kábelt használt, ennél nem is kell csupaszolni, elég csak visszanyomni a szigetelés végét, hogy a vezetéket szabaddá tegyük. Ha több lehetőséget akarunk, akkor a négyerű kábelt kell használni, amivel lehetséges coil-split, sorba/párhuzamosan kapcsolva, vagy fázisba/ellenfázisba kapcsolva a tekercseket.

 

14 Responsesto “Pickupológia 2. – Csináld magad PAF”

 1. Lala szerint:

  Kedves MuzX!
  A fenti leírás érdekes, de azt hiszem egy lényeges pont hiányzik belőle, illetve pontosításra szorul.
  Nevezetesen, hogy a két tekercsben egyaránt indukálódó zavarjelek hogyen kerülnek ellenfázisba, és hogyan oltják ki egymást.
  Ez ugyanis csak akkor lehetséges, ha vagy a tekercsek vannak egymással ellentétes irányban tekercselve, vagy az egyik félben a mágnes polaritása ellentétes a másikoz képest.

  Egyébként remek az oldal, csak így tovább, nekem nagyon tetszik, gratulálok!

  Barátsággal:
  Lala

  • aktivgitar szerint:

   Szia Lala!

   Kösöznöm szépen!
   Talán kicsit nincs eléggé kiemelve, de leírtam benne, hogy “a két pólussor ellentétes polaritású.”
   A mgyarázó ábra alatti bekezdés utolsó részében.
   De igzazad van, hogy ezt jobban ki kéne hangsúlyozni, mert lényeges, ez csinálja végül is a zajcsökkentést.

 2. Lala szerint:

  Akor megnyugodtam és bocsánat a figyelmetlenségért! :o)

 3. Strato szerint:

  Tisztelt Szerző! Gratulálok,és köszönöm a sok hasznos infót,azt hiszem nem olvastam ennél átfogóbb leírást a hangszedőkről.Tudnál abban segíteni,hogy mitől szól halkabban,(tompán) a “B” húrom Új készlettel is.APS I Alnico II.Pro szett van a Stratómban.Próbáltam a húrmagasság állítással is,de nem igazán jutottam jobb eredményre.Előre is köszönöm a segítséged.Üdv.

 4. aktivgitar szerint:

  Köszönöm az elismerést.
  Nehéz így távolból megmondani, mi lehet a baj.
  Tudom, ezt nehéz meghallani, de jó lenne tudni, hogy erősítés nélkül, csak önmagában is halkabb a húr, vagy úgy minden rendben? Mert első körben a húrra gyanakodnék, de gondolom, ezek szerint az a csere után nyilván új készlet.
  Az is kérdés, hogy melyik pickupnál fordul elő, mindegyik kapcsolóállásban, vagy csak egy bizonyosnál?
  Mert ha mindegyik pickup egyformán halkabban hozza azt a húrt, akkor inkább húr probléma lehet.
  Ha csak egyik hangszedőnél halkabb az a húr, akkor elképzelhető talán, hogy az az egy mágneses pólus valamiért nem megfelelő, talán nincs jó magasságban (az én Stratomban Texas Special pickupok vannak, amelyek eleve eltérő magasságra vannak beállítva gyárilag minden egyes pólusnál).
  Azt esetleg meg tudom adni, hogy a Fender gyári ajánlás szerint mennyinek kell lennie a pickup és a húr ajánlott távolságának, de ez végül is egyéni, mert ha nem gyári a hangszedő, célszerú kicsit kísérletezni vele, hogy az ún. “sweet spot”-ot megtalálja az ember, ahol a legjobban szól.

 5. tuner gitarowy szerint:

  “I simply couldn’t go away your site before suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual supply to your guests? Is gonna be again continuously to inspect new posts.”

 6. bramka proxy szerint:

  “Im incompetent at view this web site properly on opera I am there is a problem”

 7. Brick szerint:

  Szia!
  Szeretnék érdeklődni, hátha esetleg tudsz segíteni, 0.05-0.06 körüli vezetéket a tekercseléshez honnan lehetne beszerezni?
  Próbáltam már íbéjen és társain, eddig nem sikerült ilyen vezetékre akadnom, ha esetleg valami tipped lenne, merre is keressem… 🙂

 8. Bricktopm szerint:

  Sziasztok!
  Megtekertem a PAF-ot.
  0,05mm-es CuZn huzalt használtam, a menetszámok: 4800 (6.68kOhm) és 5080 (7.37kOhm).
  Ellenfázisban sorbakötöm őket, a dc ellenállás összegződik (14kOhm), az alján AlNiCo 5-ös gyári humbucker mágnes van. A kimeneti jelszintem erőteljes pengetés hatására kb 10mV rms.
  Mi lehet a gond? 🙂
  Tekertem 5000-es menetszámmal single coilt is, annak is kicsi, 5-8mV a jele.

  Amit tudni kell, a csévetest nem műanyag, hanem fa. A csavarok és a tekercs közötti “légrés”(fa) lehet a gond, vagy a csavar?
  A mágneses teret mezei 4-es csavarral vezetem ki a húrok felé. Arra tudok tippelni, hogy esetleg nem jól vezeti a mágneses teret.
  Szerintetek?

  • aktivgitar szerint:

   Jó kérdések, sajnos ezekre most kapásból nem tudok semmi okosat mondani. 🙁 ENnyire nem mélyedtem bele a pickupkészítés rejtelmeibe a gyakorlatban.

   • Bricktopm szerint:

    Akkor most teszek még hozzá egy kicsit, hátha egyszer valakinek segít, ha elolvassa. 🙂

    A pickupom csavarjai nem viszik át rendesen a mágneses teret a húrok felé.
    Kiszedtem mindet. Beáztattam sósav-hidrogénperoxid keverékbe. Leoldotta róla az összes bevonatot.
    12 rozsdás barna vascsavart kaptam.
    Ezeket bepakoltam, majd polaritás helyesen egy Alnico5-ös mágnessel felmágneseztem. 10-15x egyirányba elhúztam rajtuk a mágnest.
    Ezután alulról felpakoltam rá a mágnest.

    Kiváló hangja van, ellenfázisba van sorba kötve, zajmenstes, 3 overdrive torzítót sorba tudok kötni és nem gerjed be.
    Nagyon jó a dinamikája és az érzékenysége is.
    A kimeneti jelszintje egyelőre kicsit több, mint egy original fender stratocaster single coiljáé, ezen majd még tornázni kell kicsit. Gondolom még mindig nem tökéletes a mágneses vezetés.

    Aki pickup építésen gondolkodik egy-két dolgok tartson szem előtt:

    -a felfogató fém ne szórja szét a mágneses teret. Vagy a tekercsek és a felfogatás közé kerüljön a mágnes, vagy ne legyen mágnesesen vezető a felfogatás. Eredetileg réz ötvözet lemez humbucker esetén. Esetemben eleinte jóféle vaslemez volt, így szórta a mágneses teret 🙂 Alumíniummal kiváltható.

    -A csavarok mágneses vezetőképessége legyen nagyon jó. Vagy valami jóféle vas csavart, vagy acélt, amit előre felmágnesezel. Minden más csak felesleges időpazarlás, kb 5féle csavart próbáltam ki, minden horganyzott és ehhez hasonló butaságosbevonatos csavar rossz nekünk.

    Én ezek után kedvet kaptam és tekerek még egy PAF-ot 🙂

 9. Deák András szerint:

  Hali!

  Igaz már régi cikk, ez de aktuális nálam. Tekertettem egy hangszedőt magamnak, de kicsi a jel.. Ez fakadhat abból is, többek közt, hogy a mágnes nem lóg ki a tekercsből a húrok felé?

  Köszönettel: András

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.