Optek Fretlight – az igazi tanulógitár

Optek Fretlight – az igazi tanulógitár

Már több cikkben is említettem olyan gitárokat, melyek valamilyen digitális dologal voltak összekutyulva, hogy lehessen használni őket könnyebben tanuláshoz. Az egyik ilyen az iPhone alapú műgitár volt, a másik legalább valóban gitár, beépített hangszóróval és iPhone csatlakozással.
Egyik se nyerte el a tetszésem és nem hinném, hogy ez lenne a megfelelő eszköz.

Fretlight FG-431

Fretlight FG-431

Van azonban egy olyan hangszer is, amire már azt mondom, hogy na, ennek lenne értelme. A dolog lényege az, hogy a gitár önmagában is jó és szép, de emellett rendelkezik azzal a plusszal, hogy jelentősen megkönnyíti a tanulást is. Ez a hangszer az Optek Fretlight.

Ezek az amúgy teljes értékű gitárok speciális polimerréteget kaptak a fogólapra, mely alatt helyezkedik el a LED-es rendszer és az elektronika. A LED-ek csak akkor látszanak, amikor világítanak, egyébként rejtve maradnak a polimer alatt.


A gitár amúgy tisztességes munka, a csúcsváltozatokban Lindy Fralin pickupok vannak. Az olcsóbb modellekben Shelby pickupokat használnak, olyan elektronikával, mely lehalkítás esetén nem tompítja el a hangot, mint a legtöbb Strat esetében. A Fretlight gitárokban van egy beépített hangoló is, a hangerő gomb felfelé húzásával kis LED-es
Ami esetleg szokatlan, hogy a nyak nem tömör fa, hanem ún. Stratabond.

Mi is ez? Bár a neve alapján a Stratocasterre asszociál a gitáros, semmi köze hozzá.

Stratabond

Stratabond

A Stratabond a Rutland Plywood Corporation bejegyzett védjegyes terméke, egyfajta laminált, rétegelt fa, speciális műgyanta ragasztóval összefogott vékony rétegek laminálva.

Eredetileg fegyverek tusájához és markolatához használták, sokféle sportpuska, pisztoly, vadászfegyver és íj készült ebből az anyagból, később felfedezte több gitáros cég is, mivel olcsóbb a tömör fánál és a fogyóban lévő, ezért az egekbe ugró árú mahagóni helyettesítésére próbálják használni. Többek közt a Martin, az akusztikus gitárok legnagyobb nevű gyártója használja a kezdő árkategóriás modelljein.

Nagy előnye, hogy sokkal jobban tűri az időjárás változásait deformáció nélkül.

A Fretlight gitárok többféle kivitelben készülnek, többféle pickup konfigurációval, az egy humbuckerestől kezdve a H-S-S Stratós megoldásig.
A gitár egy nyolcpólusú csatlakozó segítségével köthető össze a számítógép USB portjával.

Többféle szoftverrel is használható, a Guitar Pro 6 képes arra, hogy vezérelje a gitár LED-jeit. Persze vannak korlátok: csak a sima nyújtásokat tudja ábrázolni a gitár, és azt is kicsit félreérthetően, bár ez megszokható. A hammer-on, pull-of, stb. technikák megjelenítését ne várjuk a LED-ektől.
Ettől eltekintve, igen nagy segítség lehet, hiszen végre a gyakorlás közben nem kell ide-oda kapkodni a szemet a gitár és a képernyő közt.

Szintén hasznos alkalmazás, hogy a Hal Leonard, mely az egyik legnagyon kiadója a gitáros oktatóanyagoknak, több DVD-leckéjét átdolgozta úgy, hogy miközben a képernyőn megy a videótananyag, szinkronban vezérli a Fretlight-ot.

Az ára pedig – összevetve az említett játék-, vagy majdnem-gitárokkal – elég tűrhetőnek látszik, hiszen ezek normál használatra is teljes értékű gitárok.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.