B – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

B-Bender A Telecaster gitárokon elterjedt speciális mechanika, mely képes a H húrt egy egész hanggal magasabbra hangolni egy mozdulattal. Valójában a felső hevederrögzítő gombhoz kapcsolódik, tehát a gitáros egyszerűen lefelé nyomja a gitárt, ezzel megemeli egy szekunddal a hangot.
Bandwidth 1. Frekvencia-tartomány,  az emberi fül nagyjából 20 Hz és 20 kHz2. Digitális hálózatok adatátviteli sebessége
Baritone Hosszú menzúrás gitárfajta, nagyobb hangterjedelemmel. Aránylag ritka.
Barré Olyan akkordfogás, ahol nem játszunk üres húron, hanem (majdnem) minden húrt lefogunk a mutatóujjunkal egyszerre, a többi ujj pedig úgy helyezkedik el, mintha csak egy üres húron játszandó akkordot fogna.
Basswood Hárs (Tilia)
Aránylag puha, halvány, fehéres színű, látványos erezettel nem rendelkező, zárt pórusú fa (ennek ellenére elég sok festéket képes beszívni).
Hangzását jól definiált középtartomány és meleg, de jól dübörgő mélyek jellemzik. A 80-as évek shredder gitárosainak kedvelt fajtája, mivel a belőle készült gitárok hangja jól elkülönülve válik ki az összhangzásból.
Bend Hajlítás, nyújtás. Miközben szól a hang, a húrt elnyomjuk az ujjunkkal – többnyire a mély húrok felé -, ezáltal ideiglenesen magasabbra hangoljuk. Lehet egyszerre több húrral is. Célszerű vékonyabb húrokkal csinálni.
Bias Rács-előfeszültség. Az elektroncső rácsa és katódja közé kapcsolt állandó egyenfeszültség amikor jel nem érkezik a bemenetre. Ezzel lehet beállítani a cső munkapontját, ahol optimális az erősítés és minimális a torzítás. A rács-előfeszültség kétféle módon állítható elő. a) Külön feszültségforrással; b) a katódkörben levő ellenállásról levett feszültséggel. Ez utóbbi stabilabb munkapont-beállítást eredményez.
Nagyban meghatározza az erősítő hangzásást és a cső élettartamát is. Túlzott előfeszítés gyosabb elhasználódást eredményez. Helyes beállítása kritikus minden csöves erősítőnél.
Bigsby Az egyik első sikeres vibrátókaros rendszert gyártó cég, neve mára fogalommá vált. Külső vibrátókat gyárt, látványos, masszív fémdarabok ezek, erős spirálrugós szerkezettel. Baromi macerás rajta a húrcsere, de van megoldás: a Vibramate String Spoiler.
Binding Védő és díszítő berakás, leginkább a gitártest és a nyak, illetve a fej oldalsó élén. Elegáns és értékes hatása van, védi a gitár fáját az apróbb mechanikai sérülésektől. Elkészítése aprólékos kézimunkát igényel, ezért megdrágítja a hangszert általában.
Birdseye A látványos mintázatú juhar fa egyik fajtájának neve.
Blackface A Fender erősítők bizonyos szériáinak elnevezése, az előlapjuk fekete színe miatt. Ezeket később már „Silverface” erősítők váltották fel a hatvanas évek közepe után, mikor a CBS megvette a céget, előlapjuk csiszolt fém volt.
Bleed Felvétel során olyan nemkívánatos jelenség, mikor a felvenni kívánt hang forrásán kívülről is bekerül valamilyen hang akusztikusan a felvételre.
Bobbin Csévetest, hangszedő “váza”, az a darab (leginkább műanyag), amire feltekerik a huzalt.
Bolt-on neck Csavarozott nyak, a gitár nyakát a testben kialakított fészekbe hátulról lemezen/széles alátéteken átmenő 3-5 csavarral rögzítik. Előnye a könnyű cserélhetőség és javíthatóság és olcsóbb előllítás, hátránya az akusztikailag talán kevésbé egységet alkotó szerkezet és az illeszkedés nagyobb tűrése. Általában a Fender jellegű gitárokon használt.
Bookmatching A gitártest fedőlapjának (vagy magának az egész test alapanyagának) lapja mentén történő elfűrészelése, majd egymás felé fordítva összeragasztása. Ez lehetővé teszi, hogy a fa mintázata mindkét oldalon gyakorlatilag szimmetrikusan látszódjon.
Boost Erősítés. A Clean Boost effektek csak egyfajta „dögösséget” és plusz hangerőt adnak, a torzítóknál a boost a torzítás erősségét növeli.
Bottleneck Blues/country gitározási stílus, aminél egy palack nyakával “slide” gitároztak, a slide gitározást is általában hívják így.
Bottom End A mély, basszus hangok tartománya.
Boutique Egyedi, kézzel készült, egyedileg tervezett, nem tömeggyártású. Többnyire effekteknél, erősítőknél, de gitároknál is használt a kis szériás vagy egyedileg készült termékekre.
Bracing Az akusztikus gitárokon a fedő- és hátlap merevítésére szolgáló bordázat. Többféle elrendezés ismert, régebben úgynevezett „létra” elrendezésű volt, később a fémhúros gitárok nagyobb húrfeszítése miatt szükség volt erősebb merevítésre, ekkor jött létre az X-bordázat, de létezik legyező alakú bordázat is. A bordázat anyaga erős, de könnyű kell legyen, hogy minél kevésbé tompítsa le a fedőlap rezgését. Gyakran alkalmaznak kikönnyített bordázatot, ahol csak a fontos strukturális csatlakozópontoknál hagyják meg a teljes vastagságot, köztük azonban ívesen kifaragják (kicsit függőhídra emlékeztető formájú).
Bridge Híd. A gitárnak az az alkatrésze, amely a gitártesten a húrok feltámasztását szolgálja, átviszi a húrok rezgését a testre és elosztja a húrok feszítőerejét. Akusztikus gitárokon húrláb többnyire egyben a húrok rögzítésére szolgáló résszel is egybeépül és keményfából készül, leggyakoribb a rózsafa és az ébenfa. Elektromos gitároknál gyakran különválik a két rész, van híd és húrrögzítő, ezek legtöbbször fémből készülnek. A híd anyagának és tömegének jelentős szerep van abban, mennyire jól viszi át a rezgéseket. Létezik fix és lebegő híd, az előbbi ragasztással, csavarozással van rögzítve, az utóbbit csak a húrok nyomása tartja a helyén.
A híd lehet fix abban az értelemben is, hogy nincs mód a húrok feszítésének változtatására, illetve lehet vibrátós, ahol egy karral rugó ellenében lehet „elhangolni” a gitárt.
buffered Az effektpedáloknál a true-bypassal ellentétben elektronikusan kikapcsolást jelent, azaz a jel fizikailag nincs leválasztva a kimenetről, hanem elektronikus úton hozzák alapállapotba a jelet. Hátránya, hogy bizonyos körülmények közt zajos lehet illetve illesztési problémák adódhatnak, előnye, hogy sok effekt egymás után kötése esetén se esik vissza a jelszint, mert az elektronika szabályozza.
buzz Húrzörgés. Többféle oka lehet, a helytelenül beállított nyak görbület, a túl alacsony húrláb, a túl mélyen fekvő húrok a nyeregben, illetve az egyenetlen bundmagasság. Lásd: Action.