C – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

Cabinet Hangláda, rövidítve Cab.
Cable snake Csoportkábel. A színpadról a keverőbe futó vastag kábelköteg, mely az összes hangszertől, mikrofontól származó jelet a keverőbe továbbítja.
Capo Húrszorító, olyan kis készülék, amit a gitár nyakára helyezve transzponálni lehet magasabbra az alaphangnemet, így barré fogás használata nélkül is lehet könnyen magasabb hangnembe váltani.
cave „Barlang”-hatás, a zengető effektek egyik fajtája, nagyon drámai, tágas térérzetet kelt
cedar
Chambered body A tömör testű gitároknál a testbe mart belső üregek, néha akusztikus formálás, gyakrabban súlykönnyítési céllal.
Chassis Az erősítő fémváza, többnyire acél vagy alumínium. A tápegyeség transzformátora és a zavarszűrő fojtótekercse általában erre van rászerelve.
Choke Fojtótekercs, induktivítás, melyet általában a tápegységek által generált elektromos „zaj” szűrésére használnak.
chorus Effekt, olyan hatása van, mintha több hangszer szólna, fázismodulációt alkalmaz.
chromatic tuner Olyan hangológép, mely kromatikusan minden félhangot képes megjeleníteni.
Class A A csöves erősítők kapcsolási rendszerének egyik fajtája. Az A osztály lényege, hogy a csövön(csöveken) folyó nyugalmi áram kb. félúton van a lezárt is a maximum megengedett áram között. Az erősítendő jel hatására innen le, vagy fel tud eltérni, és a kimenőtrafón keresztülfolyó áram is nő, illetve csökken a hatására.
Ennek a kapcsolásnak a legkisebb a torzítása és az erősítése is.
Class B  A csöves erősítők kapcsolási rendszerének egyik fajtája. Alaphelyzetben nincs nyugalmi áram, a csövek le vannak zárva.  Kis jelnél nagy torzítása van, mivel a csövek nem lehetnek teljesen egyformák, hogy a pozitív/negatív váltás folyamatos legyen.
Class AB A Class A és B előnyeit egyesítő csöves erősítő. Van nyugalmi árama a csöveknek, de nem akkora mint az A osztályban. Alaphelyzetben tehát egy kis áram folyik a csöveken. A jel növekedésével a felső cső elkezd jobban vezetni, az alsó meg lezárás felé megy. A jel eléri azt a szintet, ahol az alsó cső lezár, növekszik, addig amíg eléri a max. megengedett áramot. Ha a jel negatívabb lesz, a felső cső fog lezárni, és az alsó nyit ki.
Az AB osztályú gitárerősítők nagyobb kimentőteljesítményre képesek az A osztályúnál és jól beállítható a torzításuk.
Clipping Az a jelszint, ahol a bemeneti áramkör már túlvezérlődik a túl erős bemeneti jeltől.
coated string Különleges bevonat a húron, meggátolja az oxidációt. Megoszlanak a nézetek arról, hogy az ilyen húrok hangzása gyengébb-e a bevonat nélkülieknél.
Coil tap A hangszedők tekercseinek különböző módon történő kapcsolása, többnyire humbuckereknél.
Coil-split A humbucker hangszedők tekercseinek felezése, ezáltal single-coild-hoz hasonló hangzást lehet imitálni, persze a más felépítésű és paramétereiben jelentősen eltérő volta miatt sosem lesz teljesen olyan, mint egy valódi single-coil.
Combo Olyan (többnyire kisebb méretű) erőstő, melynél a hangláda és a fej egybeépült.
compensating brige
Composite Összefoglaló név a modern, műanyag-üvegszál-karbon és hasonló anyagokra, illetve a farészecskéket valamilyen műgyantával vegyített anyagra. Legismertebb képviselői a régebbi Steinberger gitárok, melyek teljes egészében grafitszálas erősítésű kompozit anyagból készültek, a Luthite nevű anyag, melyeket a Cort és bizonyos Ibanez/Yamaha gitároknál használtak, manapság pedig a Flaxwood gitárok, melyek apróra őrőlt farészecskéket vegyítenek „akusztikus” műgyantával, majd ezt nagy nyomáson formába préselik, utána már ugyanúgy megmunkálható, mint a fa. Előnye, hogy egyenletes struktúrájú, homogén, mentes a faanyagok hibáítól, kevésbé érzékeny a hő- és páratartalaom ingadozására, gyakorlatilag alig „öregszik”. Hátránya a gyártási eljárás és az anyag magasabb költsége és – ugyan ez vitatható – az állítólag kissé „műanyag” hangzás.
compressor Effekt, a hang dinamikai különbségeit csökkenti, összenyomja a dinamikatartományt, lehetővé teszi a hosszabb hangkitartást és egyfajta erősítést is belevisz, többnyire jelentős tozítás nélkül.
Crown A bund „koronája”, azaz a fogólap feletti része. Kerekítése és vastagsága befolyásolhatja a hangzást, vékonyabb csengőbb magasakat, vastagabb melegebb, lágyabb hangzást eredményezhet.
cypress ciprus