D – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

delay Effekt. Visszhang, sokféle fajtája ismert.
dead spot Olyan hely a nyakon, ahol nem szólal meg tisztán a hang, aminek kéne. Többnyire azért, mert valamelyik utána következő bundhoz ér a húr.
DI Direct Injection, közvetlen csatlakozás. A gitár elektronikusan közvetlenül a keverőbe, végfokrendszerbe vagy a felvevő rendszerbe csatlakozik, nem pedig bemikrofonozott gitárerősítőn keresztül megy bele.
distortion Effekt, torzító. Kezdetben a csöves erősítők túlvezérlésével felharmonikusokban gazdag, nyers, erőteljes, fémes hangzást hoztak létre, mostanára már rengeteg fajtája létezik különböző fantázianeveken.
dobro A Dobro cég fogalommá vált neve, speciális hangerősítő rezonátorral felszerelt, többnyire fémtestű gitárok, melyek az elektromos gitárok elterjedése előtt voltak népszerűségük csúcsán.
dogear A hangszedők formájának egyik változata, a tekercsház két oldalán elliptikus vagy félkörös formájú rész található a rögzítéshez.
double cutaway A gitártest mindkét oldalán kivágás található a nyak mellett.
dreadnought nagy testű akusztikus gitár.
drive Az effektekben, erősítőkben az erősítés vezérlésének egyik elnevezése.
drop-tuning A hagyományos hangoláshoz képest 1-2 hanggal lejjebb hangolt rendszer, általában a metálgitárosok használják, vastagabb, tömörebb hangot eredményez, leggyakoribb a Drop-D, mikor az E helyet egy hanggal lejjebb, D-re engedik le a hangolást.
dynamic filter Más néven auto-wah.