F – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

fanned frets Legyező alakban széttartó bundozás, akkor használják, ha a menzura a basszus oldalon hosszabb, mint a magas oldalon, azaz a bundok távolsága a magastól a mély húrok felé folyamatosan növekszik. Ez azért jó, mert a hosszabb menzura fényesebb, artikuláltabb hangot ad a mélyeknek, ugyanakkor a magasaknál a rövidebb menzura testesebbé teszi a hangot, ezzel az egész hangszer kiegyenlítettebb hangzású lesz,  mellesleg a magasaknál alacsonyabb lehet a húrnyomás.
Egyik legismertebb gyártója az ilyen gitároknak a Novax.
finger picking Ujjal történő pengetés, a country zenében elterjedt, de például Mark Knopfler is jellegzetes saját hangzást alakított ki vele.
flanger Effekt, modulált, texturált, gazdag, fáziseltolásos hangzás.
flat wound A húrok olyan változata, ahol a mag köré lapos keresztmetszetű huzalt tekernek, vagy a körkeresztmetszetűvel tekertet utólag köszörülik. Előnye a csendesebb játéktechnika, az ujjak húzása kevésbé okoz zajt, hátránya a kicsit tompább hang.
floating tremolo
Floyd Rose A modern vibrátó szerkezetek egyik fajtája, a név mára fogalommá vált. Floyd D. Rose rock gitáros volt és civilben ékszerkészítő, ezt a finommechanikai tudását használta fel a “satus” rendszer kifejlesztéséhez.. Áltaban metál jellegű zenékben alkalmazzák. A hagyományos vibrátókhoz képest jóval nagyobb tartományban és felfelé-lefelé egyaránt lehetővé tette a hajlítást, miközben megtartja a hangolást. Beállítása néha nehézkes, a hangolókulcsok előtt húrrögzítőket kellett alkalmazni, hogy ne hangolódjon el könnyen, ezek csavarral rögzítik egy kengyelben a húrokat. A finomhangolást a hídon elhelyezett precíziós csavarokkal lehet ezután elvégezni.
Később több cég is gyártott hasonló rendszerű hídakat, például Kahler, Ibanez, stb.
Nagy hátránya, hogy ha egy húr elszakad, az egész finoman beállított, rúgókkal kiegyensúlyozott rendszer egyensúlya felborul és a gitár menthetetlenül elhangolódik, ezért koncert közben használhatatlanná válik.
AFloyd Rose vibrátókat több tucatnyi cég gyártotta később, jórészt licensz alapján, változó minőségben, jópár táv-keleti meglehetősen silány. Épp ezért maga az, hogy egy gitárra azt mondják, Floyd Rose-os, nem mond semmit a minőségéről, mert ezek nagy része nem eredeti.
footswitch Lábkapcsoló, az erősítők beépített efektjeinek vagy csatornáinak távkapcsolója.
french polish  A fényezés egy fajtája.
fret Érintő, vagy „magyarul” bund (ez ugye német, de nálunk a legelterjedtebb kifejezés). A gitár nyakán a fogólapban rögzített keskeny fémcsík, emögött kell lefogni a húrt. Anyaga többnyire valamilyen fémötvözet (nikkel, króm), de létezik acélból és aranyból is. A hosszú idejű használat során a húrok nyomásától kikopik és kis bemélyedések alakulnak ki benne. Ha a vájat sekély, a bundok szintezése és tetejük újraprofilozása segíthet, ha már túl mélyre koptak, vagy már történt bundcsiszolás párszor, szükséges az egész fogólap újrabundozása.
fretboard Fogólap. A gitár nyakára általában ragasztással rögzített vékony keményfa réteg, melybe a bundokat beépítik. Anyaga legtöbbször rózsafa, ébenfa, juhar. Napjainkban több kompozit anyagot is használnak.
fuzz Effekt. a torzítók egy fajtája.