H – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

hall „Terem”, a zengetők egyik fajtája.
handwound Kézi tekercselésű pickup.
Hardshell case Keménytok, rétegelt lemezből műbőr borítással, vagy műanyagból sajtolással készülő, plüss vagy egyéb bélelésű, erős gitártok.
Harmonic overtones Felharmonikusok (nem filharmonikusok!) 🙂
Definíció szerint az a hangmagasság, melyet a hosszának felében, harmadában, negyedében, stb.  lefogott húr szólaltat meg, tulajdonképpen az alaphangra rárakódó további hangmagasságú hangok (1kHz alaphang esetén a 2, 3, 4, stb. kHz), melyek erőssége és aránya meghatározza egy hang hangszínét, ezért van, hogy ugyanazt a hangmagasságú hangot más-más hangszeren egész más hangszínnel halljuk.
Például egy gitártozító felharmonikusokban nagyon gazdag hangot állít elő.
Headless Fejnélküli gitár, a nyak végén van a húrok rögzítése, a hangolás pedig a hídnál található precíziós csavarokkal történik. Legjellemzőbb képviselője a Steinberger, az általa készített híd legendássá vált és sok hasonló gitáron alkalmazták.
Headroom Az erősítőknél az a teljesítménytartomány a névleges és maximális közt, amin belül még tiszta hangzás érhető el, egy bekövetkező nagy jelszintű tranziens esetén és nem torzít a jel. Tulajdonképpen egyfajta tűréshatár jellegű dolog, ha alaposan felnyomod a hangerőt, mennyire viseli el az átlagos játékhoz képest hirtelen, rövid idejű nagyon hangos hangokat torzítás nélkül.
Headstock, peghead Fej, a gitárnyak végén a hangolókulcsok elhelyezésére szolgáló, de dekoratív funkciót is betöltő rész.
hex-pickup Olyan hangszedő, ahol minden egyes húrhoz külön kis mágnes és külön tekercs van, és egymástól függetlenül minden húrhoz külön kimenetet szolgáltat. Általában digitális jelfeldolgozáshoz használják, mint a digitális modellezés vagy a MIDI-átalakító.
highpass filter Felüláteresztő szűrő, egy adott küszöbfrekvenciá feletti jeltartományt átengedi, az alatta lévőket csökkent, elnyomja, például a hálózati brummot lehet vele szűrni.
hollow-body A hagyományos akusztikus gitároknál vékonyabb testű, de akusztikai üreggel készülő gitár.
humbucker A hangszedők egyik fajtája. Két, egymáshoz képest fordított polaritással bekötött tekercset tartalmaz, így a kimeneti jelből kioltja a zajkomponenseket. Hangja telt, kicsit sötétebb tónusú, meleg hangzású. Jellegzetesen „Gibsonos” hangként is szokták emlegetni.