M – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

mahagony Mahagóni, gyakran használt gitáranyag, elsősorban a Gibsonokra jellemző
mánus Guitare manouche francia kifejezésből származik, cigánygitár. Django Reinhardt, a zseniális cigány dzsessz gitáros tette népszerűvé a harmincas években. Eredetileg a Selmer cég gyártotta és Mario Maccaferri hangszerész fejlesztése volt egy speciális rezontárral. Aránylag nagy testű akusztikus gitár a testen a magas húrok felől kivágással, a húrrögzítés az alsó oldallapra rögzített félemezzel történt. A húrláb nagyon széles ébenfa, a hangnyílás elnyújtott és viszonylag kicsi.
Maple Juhar/jávor, gyakran használt keményfa, elsősorban a nyak készítésére
master Hangerő többnyire, általánosságban pedig valamilyen paramétercsoport fő szabályzója
microphonic Az a nemkívánatos jelenség, mikor egy hangszedő vagy egy elektroncső mikrofon gyanánt viselkedik, azaz a környezet mechanikus rezgéseit is érzékeli és továbbítja.
MIDI Musical Instrument Digital Interface, a elektronikus hangszerek, főleg szintetizátorok digitális kommunikációjára szolgáló szabvány, de manapság már némely komolyabb gitáreffektekbe is be van építve, lehetővé teszi az effekt vezérlését, programozását, külső kiegészítők csatlakoztatását, szinkronizálást.
mini-humbucker A Gibson által fejlesztett és főleg a Les Paul gitárok bizonyos sorozatain használt kisméretű dupla tekercses hangszedő.
modelling Olyan elektronikus áramkör, mely – többnyire digitális jelfeldogozással – ismert hangzásokat szimulál fizikailag, beleértve gitárhangokat, effekthangzásokat, erősítőket. Lehet ilyen gitár, effekt vagy erősítő is.
mother of pearl, MOP Gyöngyház, általában a fogólapokon használt berakások anyaga