P – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

P-style A Fender Precision Bass eredeti pickupjára hasonlító basszusgitár hangszedő
PA Power Amplification, azaz olyan erősítőrendszer, amit a zenész nem maga használ, hanem a színpadi hangrendszer.
PAF Patent Applied For”. Az egyik legismertebb Gibson humbucker hangszedő, 1957 és 1960 közt, azóta is kedvelt hangzású, több cég által gyártott “reissue” létezik belőle.
patch cabel Az effektpedálokat összekötő rövid kábel
peak A jelszint rövid idejű, ideiglenes megugrás, kiugró csúcs.
pedalboard Az effektpedálok tárolására és rendszerezésére szolgáló rendszer.
phase cancellation Fáziskioltás: mikor két hasonló audió jel egymástól eltérő fázisban keveredik, bizonyos frekvenciakomponensek kioltják egymást.
pick pengetés, pengető
pickguard A gitárok testét a húrok alatt/körül fedő – többnyire műanyag – védőlemez. Funkciója alapvetően a pengetés közben a pengető karcolásától óvni a hangszer fényezését, de bizonyos gitárokon az elektronika rögzítését is ellátja, illetve dekoratív funkciója is van.
pickup Hangszedő, az elektromos gitárok egyik legfontosabb része. A húr rezgését alakítja át elektromos jellé. Alapvető fajtái a mágneses, illetve a piezoelektromos. A mágneses hangszedő egy vagy több mágnes köré tekert nagy menetszámú, vékony huzalból álló tekercs. A fémhúr rezgése a mágneses teret modulálva a tekercsben elektromos áramot fejleszt. A mágneses hangszedőkben létezik aktív és passzív, illetve humbucker és single-coil. Fejlesztés alatt van már lézeres prototipus is.
Piezo A hangszedők egyik fajtája. Általában akusztikus gitárokon alkalmazzák, de újabban több elektromos gitárba is bekerült, eleve beépítve a hídba. Bizonyos kristályoknak azon tulajdonságán alapul, hogy mechanikai hatásra (nyomás, rezgés) a hatással arányos elektromos jelet bocsátanak ki. A piezo hangszedők általánam a húrláb alá kerülnek beépítésre. Hangja jellegzetesen száraz, fényes, kissé percegő, magas tónusoban gazdag.
Pitch Egy adott zenei hang hangmagassága, mármint hogy alacsony, magas, stb.
Plek Modern lézeres-számítógépes készülék, melyet a gitárok automatikus beállítására használnak egyes neves gyártók. A készülék lézerrel ellenőrzi a nyak és a bundok méreteit, geometriáját, majd megadja, milyen változtatásokat kell végezni, hogy a beállítás tökéletes legyen.
plywood Rétegelt lemez. Nem tévesztendő össze a barkácsáruházakban kapható olcsó polcanyaggal, a hangszerkészítésnél használt rétegelt lemez általában nemes hangszeralapanyag fafajták egymásra ragasztott rétegeiből áll, ezért nem feltétlenül jelent igénytelenséget.
pole piece A hangszedőnek az a kiálló része, ami a mágneses mezőt kiterjeszti a hangszedőn kívülre.
polyurethan A gitárok magas fényű bevonatának egyik modern fajtája.
pot Potméter, potenciométer, változtatható ellenállású szabályzó. Hangerő, hangszín, stb. szabályzására használt alkatrész.
potted A hangszedőt viaszba mártották, hogy fixálják és védjék a tekercset.
powder coating Porszórásos eljárással készült bevonat, többnyire az effektpedálok dobozán használják.
preamp Előerősítő
presence Kihangsúlyozott frekvenciatartomány a felső-közép tartományban, 5-10 kHz közt.
point-to-point Olyan erősítő kábelezés, ahol minden alkatrészt egyenként vezetékkel kötnek össze a másikkal és kézzel forrasztják hozzá, ellentétben a nyomtatott áramkörökkel.
proximity effect Közelhatás: az a probléma, amikor egy irányított karakterisztikájú mikrofont a hangforráshoz közelebb helyezünk, ez felerősíti a mélyhangok tartományát.
punchy Széles dinamikájú, ütős hangzású, erőteljes, kirobbanó hangú, általában a 200 Hz – 5 kHz közti tartomány kiemelkedően jó visszaadása.