R – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

Rack Általában szabványos méretű konzol, stúdióberendezéseket, koncerthangosítások erősítőit, effektrendszereit ilyen konzolokba építik be.
release A hang megszólalásának utolsó része, a lecsengés, a kompresszor/limiter effekteken a készülék erre a tartományra történő reagálását szabályzó poti.
Reissue Egy korábbi sikeres, de már régen nem gyártott modell (gitár, erősítő, hangszedő) későbbi utángyártása, többnyire az eredeti specifikációk alapján.
Reverb Zengető, a hang térérzetét növeli, a visszaverődések szimulálásával.
Reversed head Fordított fej, a gitár nyakán a hangolókulcsokkal felszerelt rész egy kevésbé megszokott kialakítása, kétféle módon is értelmezik: egyrészt a Jackson gitárokn felfelé irányuló dizájnja, másrészt például a Fender gitároknál „megtükrözött” kialakítású fej, ahol az alsó rész egyenes vonalú és a felső ívelt.
Richlite Edward D. Rich által a múlt század negyvenes éveiben kidolgozott eljárással, melynek során papírt (gyakran újrafeldolgozottat) vegyítenek fenol műgyantával, az így átitatott papírt szárítják, majd a papírrétegeket keresztezve egymásra helyezik és nagy nyomással préselik, majd hőkezeleik. A hőkezelés során a műgyanta megkeményedik. A végeredményként kapott anyag sűrű és kemény, a fánál keményebb és karcállóbb, ugyanakkor a cellulóz rostszerkezet miatt alapvetően mikroszinten hasonlatos a fához. A Richlite az ötvenes években konyhai munkapultok anyaga volt főleg, később elterjedt több más funkcióban is az építészetben, de például a Boeing 747 kis lehajtható asztalkái is ilyenből voltak, stabilitása és jó időjárásállósága miatt hajóépítésben is használták. Megmunkálása és ragasztása azonos a fáéval.
A gitároknál akkor kezdett elterjedni, mióta vészesen fogyóban vannak az ébenfakészletek. A Richlite külsőre és tulajdonságai alapján rendkívül hasonlatos az ébenfához, amit fogólap anyagként szoktak használni, csak éppen még keményebb és kopásállóbb és jóformán nincs deformációja. Igaz, az akusztikai tulajdonságai valószínűleg eltérőek.
Az, hogy a Martin, az akusztikus gitárok egyik legrégebbi és legnevesebb gyártója és az elektromos gitároknál hasonlóan elismert Gibson is alkalmazza, mindenesetre arra utal, hogy nagyon pocsék nem lehet.
Riff A gitáron játszott jellegzetes, többnyire ismétlődő dallamrészlet.
rocker switch Billenőkapcsoló.
roll off A spektrum mindkét végén lévő frekvenciartomány együttes csillapítása.
room A zengető hangzások egyik fajtája, kisebb teret szimulál
rosewood Rózsafa, gyakran használt, igen kemény hangszerkészítési fafajta. Legnemesebb változata a brazíliai rózsafa, mostanára inkább az indiai rózsafa használata vált általánosabbá, az előbbi veszélyeztett fajtává vált a gátlástalan kitermeléstől. Elektromos gitárokon a fogólap gyakori anyaga, akusztikus gitárokon a fogólap és a híd készül általában belőle, de nem ritka, hogy a gitár hát- és oldallapjai is ebből vannak.
rotary Más néven Leslie, Két oldalán nyitott, forgó hangszóróval szerelt hangláda, mely periódikusan modulálja a hangzást.
round wound a húrok olyan változata, ahol a mag köré körkeresztmetszetű huzalt tekernek és nem köszörülik le. Előnye általában az erőteljesebb hang, hátránya – főleg akusztikus gitárokon – az nyikorgó zaj, amit az ujjak húrokon való csúsztatása okoz.