S – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

scale length Más néven menzura, a gitárok hangzó húrhosszúságát jelenti, azaz a nyereg és a húrláb közti távolságot. Leginkább két kvázi-szabványos változata ismert, 25 1/2″ (647.77 mm, általában a Fender és követői) és 24 3/4” (628.65 mm, általában a Gibson és követői). Hatással van a hangzásra. Basszgitáron többnyire 34″ (863.6 mm).
scalloped fretboard/fingerboard Kagylósítás. A fogólap speciális kialakítása, a bundok közt enyhén mélyülő, kagylós ívre csiszolják, így az ujjak gyakorlatilag nem érintkenek a fogólappal. Elsősorban a „shredder” gitárosok körében kedvelt, mert segít a könnyebb és nagyobb hajlításoknál (bend), hiszen nem kell leküzdeni a fogólap súrlódását, másrészt segíthet a gyorsabb futamoknál. Először Yngwie Malmsteen népszerűsítette, a Fender készített is egy signature modellt ilyen fogólappal. Steve Vai Ibanez gitárján is a legfölső 4 bundnál kagylósították a fogólapot.
Set neck Ragasztással rögzített gitárnyak
sharp/flat Magas/alacsony, a hangolásnál használt kifejezések
sheet kotta
shredding Nagyon gyors, nagy hangterjedelmű, virtuóz futamokra épülő metálos szólóstílus, elsősorban a gitáros technikai felkészültségét hangsúlyozza ki.
single cutaway Hagyományos gitárforma, az egyik oldalon a nyak melletti ívelt kivágással, mely lehetővé teszi a legmagasabb fekvések könnyebb elérését, jellegzetesen példája a Gibson Les Paul.
single-coil A mágneses hangszedők egyik fajátja, egytekercses. A legrégebben kifejlesztett hangszedőfajta. Jellemzően fényes, magastartományban gazdag, csengő, kontúros hangzású. Legismertebb példája a Fender Stratocaster. Szintén jellegzetes a Gibson P-90, melynek teltebb, kicsit érdesebb, dögösebb hangzása van, több korai Les Paul és SG gitáron alkalmazták. Legfőbb hátránya, hogy eléggé érzékeny a környezeti elektromos zajra.
skunk strip A gitárnyak hátulján látható, a nyak eredeti anyagától eltérő betét. Jellemző példája a Fender Stratocaster/Telecaster bizonyos sorozatai, ahol a nyakmerevítő rúd helyének kialakítása hátulról történt, ezt fedték be egy sötétebb színű betéttel.
slap
soapbar Főleg a basszusgitárok pickupjainak egyik fajtáját jelenti.
soundhole Hangnyílás, az akusztikus gitárokon általában használt kerek nyílás a fedőlapon.
spaghetti logó A Fender gitárokonon bizonyos időszakban használt logófajta, vékony kialakítású.
speaker Hangszóró
speaker cabinet Hangláda
spruce Fenyő, általában akusztikus gitárok fedőlapjául szolgáló faanyag
stack Külön végfok (fej) és hangláda, a Marshall cég tette népszerűvé ezt az elrendezést.
staggered poles Kiálló mágnespólusok, a mágneses hangszedők biznyos fajtáinál a mágnesrudak felső vége kiáll a hangszedő borításának síkjából
standing waves Állóhullámok; egy akusztikai térben a falakról visszaverődő hangok bizonyos frekvenciákat kiolthatnak, másokat feleerősíthetnek.
stompbox Effektpedál
strap Gitárszíj, heveder
straplock Hevederrögzítő, olyan mechanikusan reteszelő megoldás, melynek egyik fele fixen a gitárszíjon marad, másik fele a gitárba van csavarozva, a gitáron lévő darabba benyomva a másik felet biztonságosan lehet rögzíteni, amit csak egy rugós kioldógombbal lehet ismét szétválasztani.
Strat A Fender Stratocaster rövidítése.
String retainer A hangolókulcsok mellett a húrok lefelé feszítésére használt, csavarral rögzített alkatrész, többnyire a Fender vagy azok kópiáin használják, mivel ezeken a gitárokon a fej nincs szögben döntve a nyak síkjához képest, ezért a távolabbi hangolókulcsokhoz a húr útja túlzottan is kis szögben vezet, így nincs kellő lefelé irányuló húrnyomás a nyeregnél enélkül.
string through the body A húrrögzítés olyan módszere, melynél a húrok a testen átvezető furatokon át vannak befűzve és a test alján rögzítődnek. Előnye, hogy a legstabilabb húrrögzítést teszi lehetővé, hiszen a húr áltaé kifejtett feszítőerők kevésbé összpontosulnak, mint a hagyományos hídak használata esetén
sustain Hangkitartás, zengés. A gitárok egyik legfontosabb tulajdonsága, mennyi ideig képes szólni egy megpendített hang, általában minél hosszabb, annál jobb. Sok minden befolyásolhatja, a nyak és a test anyaga, illesztése, a fogólap anyaga, a híd tömege, anyaga és rögzítése, a nyereg anyaga, a húrok. Megoszlanak a vélemények arról, mekkora hatása van ezeknek a hangkitartásra. Lásd még: Fernandes sustainer
sustainer Olyan – leginkább elektronikus – megoldás, amely a húrokat egyfajta kontrollált mágneses gerjesztéssel tartja rezgésben.
Swamp ash mocsári kőris, gyakorta használt fafajta gitártest készítéshez.
Sweet spot Általában a pengetés pozíciója rendesen befolyásolja a hangszínt. Mindenkinek célszerű azzal kísérletezni, hol éri el a számára legjobb hangzást, ezt nevezik “sweet spot”-nak.
Stúdiókban használják arra a helyre is, ahol a legélethűbb sztereó hangzást lehet tapasztalni.