V – Gitár szótár

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – – X – Y – Z

veneer Furnér, a gitár testén vagy a fejen alkalmazott dekoratív, vékony, ragasztott borítás. Általában szép, jól látható erezetű, látványos minázatú fafajtából készül, pl. habos juhar és hasonlók.
venetian cutaway a hagyományos gitárform a nyak egyik oldalán íves kivágása
verse A dalokban a szövegrész.
vibrato A gitárokon alkalmazott hangmagasság modulációs szerkezet, egy kar segítségével a gitáros ideiglenesen elhangolhatja a gitárt. A vibrato erős rugó(k) ellenében működik, mely biztosítja, hogy visszatérjen az eredeti pozícióba. Az egyszerűbb változatokban csak lefelé, korlátozottabb mértékben lehetséges a használat, a komplex “Floyd Rose” jellegűek már jelentős, mindkát irányban történő elhangolást engednek. Ez utóbbihoz a fejen a nyereg után csavaros húrrögzítő (satu) is kell.
Mivel Leo Fender annak idején a Statocaster vibrátó egységét tremolónak nevezte (helytelenül), ez az elnevezés is elterjedt, bár téves, hiszen a tremoló nem a hangmagasság, hanem a hangerő periódikus váltakozása.
vintage Régi, oldtimer, veterán gitár. Többnyire a húsz évesnél idősebb hangszerekre mondják. A jó állapotú, eredeti példányok, főleg ha neves gyártónál készültek, komoly gyűjteményi értéket képviselnek.
Volume Hangerő