1 szám, 5 változat

1 szám, 5 változat

A Kansas „Carry on my wayward son” című száma a kedvenceim közé tartozik. A klasszikusnak nevezhető, progresszív fűszerezésű rockszám kidolgozott vokálokkal, lírai versszakokkal és kemény, feszes szólórészekkel, benne dögös Hammond-futamokkal és rövid, de jól eltalált gitárszólókkal a hetvenes évek rockjának legjobbjai közt van.

A dalt 1976-ban a Kansas egyik gitárosa, Kerry Livgren írta, aki 1985-ig volt az együttes tagja, őt váltotta később Steve Morse.

Bár állítólag maga Livgren (aki mélyen vallásos) mondta, hogy a dalnak nincs semmilyen közvetlen vallási mondanivalója, de a legtöbb értelmezés szerint egyrészt a bibliabeli tékozló fiú lenne a „wayward son”, másrészt valami olyat is akar mondani a rockerek számára, hogy csak járd a saját utad, mindig lesz kihez visszatérni (és ezzel talán arra utal, hogy ha vétkeztél is, megbocsátást nyerhetsz, ha megbánod?).

Nem tudom, én a szövegnél fontosabbnak éreztem a zenét és az nagyon ott van.
Az első videón az eredeti, 1976-os felvételt láthatjuk.


Ezen pedig azt, hogy játssza a mostani Kansas 2009-ben.


A következőn Yngwie Malmsteen 1996-os verziója látható – figyeljétek meg a kétnyakú (12 és 6 húros) Fender Japan Custom Shop által készített Stratocastert a kagylósított (scalloped) fogólappal, ami kifejezetten Malmsteen igényei szerint készült, ez ún. signature modell, 1993/94-ben mindössze 200 darabot gyártottak belőle és talán az egyedül 12 húros gitár kagylósított fogólappal!

 Forrás: guitarz.blogspot.com

 

 

 

 

Végül ezt csinálta belőle a Dream Theater:


És annak, aki eljutott idáig, érdekes lehet, hogy a Premier Guitar magazinnál megtalálhat egy beállítási útmutatót a legélethűbb hangzáshoz, konkrétan egy Roland Micro Cube erősítőre, de a leírtak alapján másra is nyilván be lehet lőni és a következő videó alapján pedig meg lehet próbálni megtanulni:


És hogy fullextrás legyek, még azt is megmutatom, hogy itt van egy meglehetősen jó interaktív tabos lejátszó, ahol minden szólamot meg lehet nézni, ki-be kapcsolgatni, ilyesmi… Hajrá!

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.